Foto: Shutterstock
Burkāns ir viens no pilnvērtīgākajiem rudens dārzeņiem, kas vīrusu laikā mūs stiprina ar vasarā uzkrātajiem vitamīniem. Tā sastāvā esošie fitoncīdi palīdz iznīcināt organismam nelabvēlīgus mikrobus, bet, atšķirībā no veselīgajiem sīpoliem un ķiplokiem, burkāni neizceļas ar specifisku smaržu. Pareizi uzglabāti, burkāni vērīgās uzturvielas saglabā līdz pat jaunajai ražai. Bet, kā tos labāk uzglabāt, lai skaistie, varenie burkāni neizžūtu jau pāris mēnešu laikā?

Jāievēro, ka pareizai burkānu uzglabāšanai telpas temperatūrai jābūt tuvu nullei. Vari tos glabāt pagrabā, vienā kārtā saliekot nelielās kastītēs un pārberot ar sausām smiltīm. Ja pagraba nav, tad burkānus vari notīrīt un ar virtuves kombaina palīdzību sagatavot dažādā veidā - gan sarīvējot skaidiņās, gan sagriežot ripiņās. Sagataves safasē aiztaisāmos celofāna maisiņos un uzglabā saldētavā. Tad tu visu ziemu varēsi tos izmantot dažnedažādu gardu un veselīgu ēdienu pagatavošanai.

Tomātu - burkānu zupa

Foto: Shutterstock
Tomātu - burkānu zupa gatavojama kādās 30 minūtes un rezultāts vienkārši fantastisks.

Lasīt vairāk

Rudenīga un kārdinoša - burkānu un šokolādes kūka

Burkānu kūka ir viena no vienkāršāk pagatavojamajām kūkām. Parasti tā tiek gatavota bez šokolādes un kakao pievienošanas, bet, kad gribas sajust bagātīgu melnās šokolādes garšu, šis kārums būs viena no labākajām alternatīvām.

Lasīt vairāk

Ceptu burkānu krēmzupa

Burkāni ir veselīgi. Burkāni ir skaisti. Burkāni ir garšīgi. Tie ir viens no dārzeņiem, kurš, izaudzis vēlā vasarā, mūs pabaro līdz pat pavasarim. Lai tas neapniktu, ir jāatrod dažādi veidi, kā to pagatavot, un viens no ļoti garšīgiem ir šī krēmzupa, kurā dārzeņi pirms tam apcepti un tikai tad pārvērsti zupā. Tieši ar ceptu dārzeņu garšas niansēm zupa ir tik dievīga, sātīga un ar savu raksturu.

Lasīt vairāk

Burkānu un mandarīnu salāti ar saulespuķu sēklām

Foto: iStock
Veselīgu burkānu un mandarīnu salātu recepti iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums

Foto: iStock
Vienkārša un sātīga ideja vakariņām - burkānu - zaļo zirnīšu sautējums.

Lasīt vairāk

Burkānu 'nageti' ar šampinjonu mērci

Foto: Shutterstock
Cepti burkānu "nageti" ar šampinjonu mērci izdosies pat tiem, kas ikdienā reti gatavo ēst.

Lasīt vairāk

Sildošā burkānu biezeņzupa ar ingveru

Foto: iStock
Sildoša un sātīga zupa vēsiem vakariem. Īpaši garda kopā ar ķiploku grauzdiņiem!

Lasīt vairāk

Burkānu sautējums ar žāvētām plūmēm

Foto: Shutterstock
Dārzeņu sautējuma recepti gavēņa ēdienkartes paplašināšanai iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Burkānu un seleriju biezenis

Foto: Shutterstock
Burkānu un seleriju biezenis izcili papildinās sātīgus cūkgaļas, jēra gaļas vai zivju ēdienus.

Lasīt vairāk

Sāļie sklandu rauši

Zinu, dažus izbrīnīs, bet es nekad mūžā neesmu ēdusi skābputru un nekad mūžā nebiju arī ēdusi sklandu raušus, līdz šai dienai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!