Foto: Shutterstock
Rudenī, kad kāpostgalvas teju vai sprāgst pušu no sulas pārpilnības, salāti labākais veids, kā izgaršot šo veselīgo dārzeni. Pagatavojot tos lielā bļodā vai pietūcījot pilnu trīslitru burku, varēsi ar kāpostu salātiņiem mieloties vairākas dienas, jo iestāvoties tie kļūs vēl sulīgāki un gardāki.

Galvenais priekšnosacījums, lai kāpostu salāti izdotos garšīgi, ir to pareiza sašņikāšana. Te nu katram ir sava pārbaudītā metode – kāds izmanto virtuves kombaina sniegtās priekšrocības, cits liek lietā dārzeņu mandolīnu, vēl kāds uzticas tikai savam acumēram un svaigi uzasinātam nazim. Nav būtiski, kādu metodi izvēlēsies, vien izvairies smalcināt sulīgās kāpostu lapas pārāk sīkos gabaliņos (īpaši jāuzmanās, izmantojot virtuves kombainu), jo tad kraukšķīgu salātu vietā iegūsi bezveidīgu, atsulojušos masu.

Lai kāposti kļūtu sulīgāki, tos pēc sašķērēšanas vajag satrīt starp plaukstām vai kādu brīdi pamīcīt ar rokām. Tad tiem vari pievienot pārējās sastāvdaļas un mērci. Burkāni, selerijas sakne vai kāti, paprika un āboli ir tradicionālas kāpostu salātu sastāvdaļas, bet praksē pārbaudīts, ka itin labi ar pašmāju kāpostiņiem "sapas" arī eksotiskāki augļi kā, piemēram, mango, apelsīni, nektarīni vai persiki.

Foto: Shutterstock

Ja majonēze ir neatņemama tavas dzīves sastāvdaļa, tad, iedvesmojoties no britiem un amerikāņiem, vari pagatavot tradicionālos "coleslaw" salātus, kuru pamātā ir sašķērēti kāposti un uz rupjās rīvēs sarīvēti burkāni, kam pievienots arī sakapāts sīpols un aizdars – majonēze, sajaukta ar krējumu, šķipsna cukura, sāls, pipari un kāda šļuka etiķa vai citronu sulas.

Etiķaini-saldskābu, ķiplokotu un ļoti kraukšķīgu salātu cienītājiem iesaku pagatavot no savas mammas aizgūto recepti. Šos vienkārši pagatavojamos un ļoti garšīgos salātus var uzglabāt ledusskapī vismaz nedēļu, bet mūsu mājās trīslitru burkas saturs parasti noplok ātrāk, jo tie garšo lieliski gan pie grilētas gaļas, gan kā sulīgs papildinājums dažādos veidos pagatavotiem kartupeļiem.

Ja grasies publicēt gardās salātu bildes sociālajos tīklos, tad atsvaidzini salātu krāsu, pievienojot tiem kādu daļu sarkanā kāposta vai izrotā tos, pārkaisot ar saujiņu granātābolu sēkliņu, kas kāpostu salātiem ne vien glītu izskatu, bet arī patīkamu skābumiņu.

Lai labi garšo!

Vienkāršie svaigu kāpostu - burkānu salāti

Gardai piedevai svaigu kāpostu - burkānu salāti.

Lasīt vairāk

Svaigie veselības salāti ar āboliem un kāpostiem

Veselības salāti - svaigi un gardi piedevu salāti.

Lasīt vairāk

Džungļu kāposti

Pavasaris nāk, rokas pašas plauktā meklē īstās grāmatas. Šī recepte nāk no Leslijas Kentones "Svaigās enerģijas bībeles", gluži precīza nav, jo pupiņas man nebija, bet pārējās sastāvdaļas gan, tāpēc tapa salāti ar nosaukumu "Džungļu kāposti".

Lasīt vairāk

Pavasarīgie kāpostu salāti ar mango un eļļas–apelsīnu mērci

Koši, krāsaini un pavasarīgi svaigi salāti, kur kāpostu kraukšķīgums mijas ar eksotisko mango un spirgtu eļļas–apelsīnu mērces skābumiņu. Garšos lieliski gan kā viegla maltīte, gan kā piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Vienkāršie kāpostu–tomātu salāti

Kāpostu–tomātu salāti piedevām un uzkodām.

Lasīt vairāk

Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē

Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Kāpostu salāti ar mazsālītiem gurķiem

Kāpostu - mazsālītu gurķu salāti - svaigi un sulīgi, var noderēt par gardu piedevu pamatēdienam.

Lasīt vairāk

Svaigu kāpostu salāti ar mārrutkiem

Pikanti un gardi svaigu kāpostu - ķiploku un mārrutku salāti.

Lasīt vairāk

Trīs kāpostu salāti ar apelsīniem

Kāpostu salāti ar apelsīniem, granātāboliem un pistācijām. Jo īpaši piemēroti svētku reizēm – tad tos gatavo dienu iepriekš, lai kāposti ievilktos.

Lasīt vairāk

Kāpostu un ābolu salāti ar magoņu mērcīti

Ja trūkst ideju, kā klasiskas salātu sastāvdaļas pasniegt jaunā gaismā, plašās interneta dzīles steidz palīgā. Mājās bija kāposti, burkāni un āboli – atlika vien "Pinterest" dzīlēs piemeklēt interesantas mērcītes recepti. Rezultātā tapa šis magoņu sēkliņām nosētais gardums.

Lasīt vairāk

Kāpostu salāti ar konservētiem persikiem un granātābola sēkliņām

Svaigi un ātri pagatavojami kāpostu salāti svētku galdam, kas neradīs smaguma sajūtu. Tie priecēs gan acis – ar košu krāsu salikumu, gan garšu kārpiņas. Ideāla piedeva dažādiem gaļas ēdieniem, piemēram, krāsnī ceptam lasim vai zeltainam vistas cepetim.

Lasīt vairāk

Kāpostu-burkānu un paprikas salāti maigā marinādē

Šie sulīgie, vienkāršie dārzeņu salāti rudens un ziemas mēnešos ir labs veids, kā garšīgi uzņemt vitamīnus. Pagatavo lielāku daudzumu, sapildi tos burciņās un uzglabā ledusskapī, lai turpmākās pāris nedēļas nevajadzētu lauzīt galvu par to, kādus salātus sašņikāt pusdienām vai vakariņām. Recepti iesaka Antuanete.

Lasīt vairāk

Pikantie kāpostu un biešu salāti ķiploku marinādē

Kāpostu un biešu salātu lielākie plusi ir lētas izejvielas, vienkārša pagatavošana, pikanti saldskābā garša un kraukšķīgums. Salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan makaroniem un gulašu, gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm. Recepti iesaka "Tasty" lasītāja Silvija.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie kāpostu un burkānu salāti pikantā etiķa marinādē

Pārbaudītu recepti īpaši kraukškīgiem un vienkārši pagatavojamiem burkānu un kāpostu salātiņiem pikantā etiķa marinādē iesaka "Tasty" lasītāja Diana Lapinska.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!