Sveču dienas simbols – miežu putra: 8 receptes lēto un garšīgo putraimu pagatavošanai

Sveču dienas simbols – miežu putra: 8 receptes lēto un garšīgo putraimu pagatavošanai
Foto: Shutterstock

Ticējumi vēsta, ka Sveču dienu 2. februārī musu senči svinēja uz pilnu klapi – dodoties ciemos, lejot sveces, dziedot un dancojot – jo līksmāk, jo labāk, tādējādi ieliekot pamatus nākamā gada ražai. Bet mielastā pirmo vijoli spēlēja miežu putra. Arī mūsdienās reti kurš latvietis atteiksies nobaudīt bukstiņputru ar zeltaini sačurkstinātiem sīpoliem un cauraudzīša kraukšķīšiem, tādēļ Sveču dienas noskaņās "Tasty" krājumos uzgājām astoņas ģeniāli vienkāršu miežu putraimu ēdienu receptes.

Senču gudrība vēsta, ka Sveču dienā (te uzzināsi vairāk par to, kas ir Sveču diena un kā tā svinama) jāizvāra bieza putra un ēdot jāliek svece vidū, lai deg, tad nekrīt veldrē ne lini, ne labība.

Lai izvairītos no tā, ka putra vai zupa ar miežu putraimu piedevu iegūst nepatīkami zilganu vai tumšu nokrāsu, pirms gatavošanas putraimus rūpīgi jānoskalo vairākos ūdeņos, kamēr skalojamais ūdens vairs nav blāvi duļķains, bet dzidrs.

Noskalotos putraimus vari izmantot zupu un sautējumu iebiezināšanai, kā arī putru, pankūku un citu ēdienu pagatavošanai, turklāt iepriekš irdeni novārīti putraimi piešķirs sātīgumu arī svaigajiem salātiem – ne sliktāk kā kuskuss vai bulgurs.

Miežu putraimu putru var pagatavot irdenu vai lipīgu, tas atkarīgs no ūdens proporcijas – irdenu putru vāra ūdenī, bet lipīgu putru vāra pienā vai ūdenī, kas uz pusi atšķaidīts ar pienu.

Kā pagatavot miežu putru divos veidos – irdenu vai krēmīgu

Pagatavošanas princips miežu putraimu putrai ir tāds pats, kā grūbu putrai, tikai uz glāzi putraimu, lai pagatavotu irdenu putru, būs nepieciešamas divas ar pusi glāzes ūdens un putraimus iepriekš nevajag mērcēt.

Lai pagatavotu krēmīgu putru, uz glāzi labi nomazgātu putraimu nepieciešamas četras glāzes piena vai divas glāzes piena un divas glāzes ūdens. Putra uz nelielas liesmas jāvāra apmēram stundu. Gatavu miežu putru var izmantot gan kā pamatēdienu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.

Lai labi garšo!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka