Sveiciens no saulainās Gruzijas: 17 receptes lietus nomākta garastāvokļa uzlabošanai

Sveiciens no saulainās Gruzijas: 17 receptes lietus nomākta garastāvokļa uzlabošanai
Foto: Shutterstock

Saules lutinātie, smaidīgie gruzīni neapšaubāmi ir gardēži – īsts gruzīns ēd daudz un ilgi, ēdienreizi devīgi papildinot ar vīnu, krāšņiem tostiem, un pie galda draudzīgi tērzējot. Katrs ciemiņš šai viesmīlīgajai tautai ir teju Dieva vietā un, tikko kā pārkāpjot pār mājas slieksni, tiek tūdaļ sēdināts pie bagātīgi klāta galda. Vakara gaitā saimnieks nenogurdams uzsauc vienu tostu pēc otra un mudina viesus našķēties ar dažādiem mājās gatavotiem gardumiem, tādēļ nav brīnums, ka ikviens, kurš apciemo šo valsti, mājās aizbrauc ar spilgtiem iespaidiem par gruzīnu virtuvi. Mums, ko šogad vasara maz lutinājusi ar siltām un saulainām dienām, vismaz virtuve jāpiepilda un jāiesilda ar saulainās Gruzijas garšām un aromātiem

Gruzīnu ēst gatavošanas tradīcijas tiek uzskatītas par vienām no vecākajām visā pasaulē. Tradicionāli Gruzijā ēdienu gatavošanā tiek izmantotas tikai dabīgas vietējās izcelsmes izejvielas, tādēļ ne mājās, ne restorānos uz galda neatrast, piemēram, kečupu – tā vietā tiek pasniegta asā adžika vai skābenā meža plūmju mērce tkemali, kas ir neatņemama aromātiskās un sātīgās harčo zupas sastāvdaļa

Šīs tautas virtuves ēdienos apvienojas fantastiski garšu salikumi, kādus nevar nobaudīt nekur citur pasaulē, jo gruzīni ēdienu pagatavošanai izmanto nesalīdzināmi vairāk garšvielu nekā vidusmēra latvietis. Garšviela numur viens Gruzijā ir kinza, kas tiek pievienota gandrīz katram ēdienam. Populārs ir safrāns, baziliks, estragons, selerija, kalnumētra, pētersīļi, dilles un pipari. Ēdienu garšas uzlabošanai bieži tiek lietoti arī ķiploki un etiķis.

Liela daļa gruzīnu virtuves ēdienu ir vienkārši pagatavojami un neprasa īpašas prasmes vai priekšzināšanas. Izņēmums varētu būt lielie pelmeņi jeb hinkaļi, kuru salipināšanai gan ir nepieciešama roku veiklība. Starp citu, vai zināji, ka gruzīni ēd hinkaļus, ar pirkstiem satverot aiz "astītes", tad tiek nokosts pelmeņa gabaliņš, izsūkts gardais buljons un tad apēsts pārējais, hinkaļa "astīti" atstājot uz šķīvja.

Pirms kāda laika atklājām knifiņus, kā mājās pagatavot nepārspējami gardos gruzīnu siera pīrāgus – hačapuri padomrakstu atradīsi šeit.

Mums zināmākais gruzīnu virtuves ēdiens pavisam noteikti ir šašliks, bet šīs valsts kulinārā mantojuma "pērles" ir arī aromātisks vistas sautējums – čahohbili, cālis "tabakā", čanahi – podiņā sautēta gaļa ar dārzeņiem, pupiņu salāti ar valriekstiem un kinzu jeb lobio, tomēr arī tā ir tikai niecīga daļa no Gruzijas bagātīgā kulinārā mantojuma, kas ir tik iespaidīgs, ka vajadzētu ļoti ilgu laiku, lai nogaršotu no visa pa druskai. Tādēļ sākam ar mazumiņu – 17 receptēm, kas sniegs tev nelielu ieskatu un ierosmi pagatavot kādu no gardajiem gruzīnu virtuves ēdieniem.

Lai labi garšo!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Tasty iesaka