Foto: Shutterstock
Saules lutinātie, smaidīgie gruzīni neapšaubāmi ir gardēži – īsts gruzīns ēd daudz un ilgi, ēdienreizi devīgi papildinot ar vīnu, krāšņiem tostiem, un pie galda draudzīgi tērzējot. Katrs ciemiņš šai viesmīlīgajai tautai ir teju Dieva vietā un, tikko kā pārkāpjot pār mājas slieksni, tiek tūdaļ sēdināts pie bagātīgi klāta galda. Vakara gaitā saimnieks nenogurdams uzsauc vienu tostu pēc otra un mudina viesus našķēties ar dažādiem mājās gatavotiem gardumiem, tādēļ nav brīnums, ka ikviens, kurš apciemo šo valsti, mājās aizbrauc ar spilgtiem iespaidiem par gruzīnu virtuvi. Mums, ko šogad vasara maz lutinājusi ar siltām un saulainām dienām, vismaz virtuve jāpiepilda un jāiesilda ar saulainās Gruzijas garšām un aromātiem

Gruzīnu ēst gatavošanas tradīcijas tiek uzskatītas par vienām no vecākajām visā pasaulē. Tradicionāli Gruzijā ēdienu gatavošanā tiek izmantotas tikai dabīgas vietējās izcelsmes izejvielas, tādēļ ne mājās, ne restorānos uz galda neatrast, piemēram, kečupu – tā vietā tiek pasniegta asā adžika vai skābenā meža plūmju mērce tkemali, kas ir neatņemama aromātiskās un sātīgās harčo zupas sastāvdaļa


Šīs tautas virtuves ēdienos apvienojas fantastiski garšu salikumi, kādus nevar nobaudīt nekur citur pasaulē, jo gruzīni ēdienu pagatavošanai izmanto nesalīdzināmi vairāk garšvielu nekā vidusmēra latvietis. Garšviela numur viens Gruzijā ir kinza, kas tiek pievienota gandrīz katram ēdienam. Populārs ir safrāns, baziliks, estragons, selerija, kalnumētra, pētersīļi, dilles un pipari. Ēdienu garšas uzlabošanai bieži tiek lietoti arī ķiploki un etiķis.

Liela daļa gruzīnu virtuves ēdienu ir vienkārši pagatavojami un neprasa īpašas prasmes vai priekšzināšanas. Izņēmums varētu būt lielie pelmeņi jeb hinkaļi, kuru salipināšanai gan ir nepieciešama roku veiklība. Starp citu, vai zināji, ka gruzīni ēd hinkaļus, ar pirkstiem satverot aiz "astītes", tad tiek nokosts pelmeņa gabaliņš, izsūkts gardais buljons un tad apēsts pārējais, hinkaļa "astīti" atstājot uz šķīvja.

Pirms kāda laika atklājām knifiņus, kā mājās pagatavot nepārspējami gardos gruzīnu siera pīrāgus – hačapuri padomrakstu atradīsi šeit.

Mums zināmākais gruzīnu virtuves ēdiens pavisam noteikti ir šašliks, bet šīs valsts kulinārā mantojuma "pērles" ir arī aromātisks vistas sautējums – čahohbili, cālis "tabakā", čanahi – podiņā sautēta gaļa ar dārzeņiem, pupiņu salāti ar valriekstiem un kinzu jeb lobio, tomēr arī tā ir tikai niecīga daļa no Gruzijas bagātīgā kulinārā mantojuma, kas ir tik iespaidīgs, ka vajadzētu ļoti ilgu laiku, lai nogaršotu no visa pa druskai. Tādēļ sākam ar mazumiņu – 17 receptēm, kas sniegs tev nelielu ieskatu un ierosmi pagatavot kādu no gardajiem gruzīnu virtuves ēdieniem.

Lai labi garšo!

Čanahi

Foto: Shutterstock

Vienkāršs, bet izcili gards un aromātisks sautējums māla podiņā.

Lasīt vairāk

Ātrie hačapuri

Foto: Shutterstock

Gardi un mutē kūstoši siera pīrāgi - hačapuri, kurus piedāvājam pagatavot, izmantojot saldētu kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Hačapuri ar siera un kartupeļu pildījumu

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī cepts sātīgs hačapuri ar siera un kartupeļu pildījumu.

Lasīt vairāk

Cālis tabakā

Foto: Shutterstock

Ja tev tīk Kaukāza virtuves garšas un kādā mājas stūrī mētājas karstumizturīgs ķieģelis vai no omes mantota smaga čuguna panna, ko izmantot kā presi, vari pagatavot padomju restorānu ēdienkartes hitu – cāli tabakā.

Lasīt vairāk

Gruzīnu lobio

Foto: Shutterstock

Gruzīnu lobio - pupiņas ar valriekstiem un koriandru.

Lasīt vairāk

Harčo ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Harčo noteikti ierindojas starp tām zupām, kas kārtīgi pabaros vislielākos zupu skeptiķus, jo nepaēdis nevar palikt neviens – liellopa gaļa, rīsi, paprika, burkāni un dažādas garšvielas. Visa kā tik gana, un gala rezultāts nekad neliek vilties.

Lasīt vairāk

Jēra ļuļa - kebabs

Foto: Shutterstock

Grilēts ļuļa kebabs no jēra gaļas - labākajās Kaukāza tradīcijās.

Lasīt vairāk

Sacivi – vista ar valriekstu mērci gruzīnu gaumē

Foto: DELFI

Sacivi ir gaļas uzkoda, ko pasniedz atdzesētu. Novārīta vista, kas sadalīta gabaliņos un noturēta aukstajā buljona un valriekstu mērcē. Recepti piedāvā restorāna "Alaverdi" šefpavārs Šota Mudžirišvili.

Lasīt vairāk

Ceptu baklažānu rullīši ar biezpienu, tomātiem un baziliku

Foto: Shutterstock

Ceptu baklažānu rullīši, kas pildīti ar pikantu ķiploku biezpienu, tomātiem un baziliku – gan uzkodām, gan gardām brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Īstenie gruzīnu hinkaļi

Foto: Publicitātes attēls

Gardie mīklas sainīši ar sātīgu maltās gaļas pildījumu – gruzīnu virtuves izcilie pelmenīši hinkaļi (khinkali). Ar recepti dalās gruzīnu restorāna "Alaverdi" šefpavārs Šota Mudžirišvili (Shota Mujirishvili).

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu zupa - harčo

Foto: Shutterstock

Garda gruzīnu tomātu zupa - harčo, kas ir arī ātri pagatavojama.

Lasīt vairāk

Soļanka gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Soļanka gruzīnu gaumē - sātīga pusdienu un vakariņu zupa.

Lasīt vairāk

Pikantā plūmju mērce jeb tkemali

Foto: Shutterstock

Gruzijā iecienīto tkemali mērci noteikti ir vērts pagatavot, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Šī pikantā, aromātiskā plūmju mērce uzlabos ne vien kartupeļu, omlešu un pastas ēdienu garšu, bet arī ne mazāk lieliski papildinās vistu, zivi un dažādus grilējumus.

Lasīt vairāk

Skābēti kāposti ar bietēm gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Īsti vitamīnu salāti, tik vērtīgi ziemas aukstajiem mēnešiem. Pagatavo salātus, sapildi burkā un pasniedz kā piedevu pie pamatēdieniem.

Lasīt vairāk

Hinkaļi - pelmeņi gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Hinkaļi ir gardi un aromātiski palmeņi gruzīnu gaumē. Tos var ēst gan vārītus, gan ceptus. Hinkaļus ēd ar rokām, turot tos aiz mīklas "kātiņa" un izsūcot gardo buljonu.

Lasīt vairāk

Čahohbili no vistas

Foto: Shutterstock

Pusdienu pikantais čahohbili no vistas.

Lasīt vairāk

Kā iemarinēt šašliku gruzīnu gaumē ar minerālūdeni

Foto: Shutterstock

Marinēt gaļu sīpolos, zaļumos, kefīrā, majonēzē vai vienkārši garšvielās šķiet visai ierasta metode, kā tikt pie sulīgas un gardas gaļas, bet izmēģināšanas vērta noteikti ir arī gruzīnu iecienītā recepte ar minerālūdeni, ko piedāvā 'Latvijas Grilētāju apvienība'.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!