Foto: Shutterstock

Prasmīgi pagatavots Ziemassvētku cepetis ir katras saimnieces lepnums un svētku galda rota. Kāds dod priekšroku putnu gaļai, kāds jēram, vēl kāds ne soli neatkāpjas no pārbaudītām vērtībām un nevar iedomāties svētkus bez sulīga cūkas cepeša. Mēs nolēmām svētkos iepriecināt visus gardēžus, tādēļ apkopojām desmit dažādu cepešu receptes katrai gaumei. Lai šogad tavs meistardarbs izdotos īpaši gards, iepazīsties arī ar laika gaitā pārbaudītiem, noderīgiem padomiem, ko sniedz portāla calis.lv apmeklētāji, un pagatavo arī kādu īpašāku mērci, kas būs kā punkts uz "i" karaliskajam svētku mielastam.

Gaļas gabala pagatavošanas veidi ir ļoti dažādi. Katrai saimniecei ir savs iemīļotais, taču prieku var rast tehnoloģijas dažādībā un kāpēc gan nepamēģināt kaut ko nebijušu, turklāt gana vienkāršu.

  • Pirmais noteikums ir gaļu pirms gatavošanas paturēt istabas temperatūrā, lai tās iekšējā temperatūra būtu vienāda viscaur cepšanas sākumā. Pretējā gadījumā gaļas muskuļu šķiedras nebūs atlaidušās un gaļa rezultātā būs sīksta. Tāpat nedrīkst aizmirst, ka gabals pēc termiskās apstrādes ir "jāatpūtina" - tad cepetis vai steiks būs sulīgs un maigs.
  • Cepetis izdodas īpaši sulīgs un mīksts, ja to iepriekš iesmērē ar sinepēm vai iemarinē sojas mērcē.
  • Ja ieberzē gaļu ar garšvielām atstāj to savilkties apmēram diennakti - vispirms trīs stundas noturi istabas temperatūrā, tad liec ledusskapī un pirms cepšanas vēl apmēram stundu turi istabas temperatūrā.
  • Ieteicams cepeti pirms likšanas cepeškrāsnī uz pannas „apraut” ar garoziņu no visām pusēm, lai tas, cepoties krāsnī, nezaudētu savas sulas.
  • Cepeša gaļu liec folijā – tas nodrošinās, ka cepetis izsutīs mīksts.
  • Iesācējiem ieteicams cept cepeti speciālajos cepeša maisos, tad tas izdosies garantēti sulīgs, ūdens klāt nebūs jālej, pa vidu nekas nebūs jāaplaista, un vispār nekādu raižu - ieliec krāsnī un aizmirsti to uz stundu - pusotru. Pēdējās desmit minūtes maisu augšgalā atgriez vaļā, lai cepeša virspuse paliek skaisti brūna.
  • Atverot cepamo maisu, apsmērē cepeti ar cukura sīrupu – izveidosies skaisti brūna cukura glazūras garoziņa un māju piepildīs dievīgs aromāts.
  • Vari cept cepeti uz cepešpanna, ik pa 10-15 minūtēm pārlejot ar cepeša sulām, tad tas izdosies gan sulīgs, gan brūns.
  • Vēl viens variants, kā dabūt cepetim kraukšķīgu un skaistu garoziņu - aptuveni 10 minūtes pirms izņemšanas no krāsns pārsmērē to ar sālsūdeni.
  • Uz cepešpannas lej ūdeni, saliec dažādas garšvielas - piparus, lauru lapas, sīpolus sagriez, burkānus lielākos gabalos. Ja cepšanas laikā ūdens iztvaiko, tad pievieno vēl.
  • Cepeša šķidrumu cepšanas beigās nolej un izmanto mērces pagatavošanai.

Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru

Foto: Vida Press

Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.

Lasīt vairāk

Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē

Foto: Shutterstock

Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.

Lasīt vairāk

Cāļa cepetis ar citroniem

Foto: Shutterstock

Īpaši gardais cāļa cepetis ar citroniem.

Lasīt vairāk

Pildīts cāļa cepetis ar kraukšķīgu garoziņu

Foto: Shutterstock

Ja meklē jaunas idejas, kā pagatavot veselu, cepeškrāsnī ceptu vistu, izmēģini šo recepti, kas nāk no saulainās Spānijas. Sulīgais sīpolu, paprikas un ķiploku pildījums gaļai piešķirs īpašu aromātu, bet kraukšķīgumam - brūna rīvmaizes garoziņa!

Lasīt vairāk

Sulīgi piparots liellopa steiks ar ķiploku kartupelīšiem

Foto: Vida Press

Mutē kūstošs, sulīgs steiks un zeltainas ķiploku kartupeļu šķēlītes - tā tiešām ir ideāla garšu kombinācija. Tomēr pats labākais ir tas, ka šīs karaliskās maltītes pagatavošana aizņems tikai pusstundiņu tava dārgā laika.

Lasīt vairāk

Tradicionālais zoss cepetis mūsdienīgā izpildījumā

Foto: Shutterstock

"Mūsdienās svētku galdus bieži vien klāj ne tikai tradicionāli ēdieni, bet arī no citām kultūrām aizgūti gardumi, kā arī eksotiski augļi. Manuprāt, biežāk vajadzētu gatavot tradicionālos svētku ēdienus, turklāt senās receptes iespējams uzlabot, pamēģinot dažādus līdz šim nerealizētus garšu salikumus. Piemēram, lai piešķirtu Mārtiņzosij mūsdienīgu garšu, to var pirms cepšanas iemarinēt vieglā ananāsu marinādē," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot tradicionālu latviešu svētku recepti mūsdienīgā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Jēra krūtiņas cepetis

Foto: Shutterstock

Lai mazinātu jēra gaļas samērā specifisko aromātu, gaļu liec bļodā, pārlej ar kefīru un atstāj uz četrām stundām. Cits variants - pirms gatavošanas iezied gaļu ar sinepēm.

Lasīt vairāk

Jēra stilba cepetis

Foto: Shutterstock

Jēra stilba cepetis un neatņemama sastāvdaļa - rabarberu ievārījums.

Lasīt vairāk

Gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis

Veselīga izvēle svētku galdam - gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis. "Nereti nākas dzirdēt, ka ēdiens bez sāls jau nav nekāds ēdiens, tas neesot garšīgs, tāpēc mēģinājām šīs runas atspēkot, un tītara cepetim sāls vietā bagātīgi pievienojām dabiskas garšvielas un garšsaknes," stāsta receptes autore, uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar alu un āboliem

Foto: Shutterstock

Īpaši mīksta un sulīga pīle poļu gaumē, pagatavota ar alu un āboliem.

Lasīt vairāk


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!