Foto: Shutterstock
17. februārī visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā Pankūku diena. Pēc tradīcijas, šajā dienā galdā jāliek dažāda veida pankūkas, tādēļ apkopojām plānās pankūkas ar 11 gardiem pildījumiem - gan saldiem, gan sāļiem. Plānās pankūkas ir īsti piemērots ēdiens ģimeniskai maltītei, kad visi satiekas virtuvē ar kūpošām tējas krūzēm rokās. Jau gatavojot mīklu, jautrības netrūks - ļoti iespējams, ka pirmais cepiens piedegs, bet viss tomēr beigsies laimīgi. Kad cepšanas process būs garām, varēsiet pārspēt viens otru izdomā, eksperimentējot ar dažādiem pildījumiem, lai galu galā ķertos pie patīkamākās daļas - gardā mielasta baudīšanas

Cik daudz zini par šo ierasto ēdienu? Kad radās pirmā pankūku recepte? Kurā valstī, apmetot pankūku, cilvēki ievēlas vēlēšanos? Kam pieder ar šo ēdienu saistītie pasaules rekordi? Piedāvājam desmit interesantus faktus, ko, iespējams, vēl nezināji par šo vienkāršo gardumu.

Augstākā un platākā. Pasaulē augstākais pankūku tornis ir radīts 2014. gada 16. oktobrī un tas sastāvēja no 242 pankūkām un bija 91,2 cm augsts. Savukārt platākā pankūka pasaulē tika izveidota 1994. gadā Lielbritānijā, Mančestrā. Pankūkas diametrs bija 15,01 m, tā bija 2,5 cm bieza, svēra 3000kg un saturēja vidēji 2 miljonus kaloriju.

Aizrautīgākais pankūku ēdājs. Austrālijas rekords pankūku ēšanā pieder Haidenam Vilsonam (Hayden Wilson, Hungry Haydo), kurš 2013. gadā starptautiskajā pankūku dienā 17 minūtēs un 26 sekundēs pieveica 80 pankūkas.

Augstākais metiens. Dominiks Kuzakrejs (Dominic Cuzzacrea) 2010. gada novembrī Čītovagā, Ņujorkas štatā, ASV veica augstāko pankūkas apmešanu, pankūku uzmetot 9,47m augstumā. Interesanti, ka citās sacensībās fiksēts arī lielākais apmetienu skaits – tie bijuši 349 apmetieni 2 minūtēs.

Pankūku tradīcijas – gadsimtiem senas! Viena no senākajām pankūku tradīcijām – Olnijas pankūku skrējiens – jau kopš 1445. gada notiek Bekingemšīrā, Lielbritānijā. Pankūku dienā pēc baznīcas zvana vietējās mājsaimnieces ar savu pannu un pankūku skrien uz baznīcu. Sacensību uzvarētājai tiek baznīcas zvaniķa "miera skūpsts", kas nesot veiksmi visam gadam.

Pirmās receptes – Elizabetes laikmetā. Pati pirmā pankūku recepte ir atrasta angļu pavārgrāmatā ap 16. gadsimtu. 

Atbrīvošanās no saldiem un trekniem produktiem. Pankūku dienu jeb "Trekno otrdienu" (Shrove Tuesday) Lielbritānijā svin pirms lielā gavēņa. Kādreiz cilvēki šo dienu atzīmēja, lai iztukšotu skapīšus no cukura, taukiem, olām un citiem produktiem, kas varētu palikt veci vai nevajadzīgi kārdināt gavēņa laikā. 

Pankūka, kas piepilda vēlēšanos. Francijas iedzīvotāji nereti pirms pankūku apmešanas ievēlas vēlēšanos, otrā rokā turot monētu. Ja izdodas apmest pankūku, tad vēlēšanās piepildoties.

Pankūkas vai mūza? Viljamam Šekspīram ļoti garšojušas tieši pankūkas. Starp citu, viņš tās bieži pieminējis arī savās lugās. 

Īpašā sastāvdaļa – sniegs. Pirms rauga un sodas pufīgāku pankūku cepšanai kā slepeno sastāvdaļu esot lietojuši sniegu, jo tas pankūkas esot padarījis gaisīgas un mīkstas. 

Kā laiku mēra pankūkās? Pankūkas otras puses cepšana aizņem pusi no laika, kas patērēts, cepot pirmo pusi.

Pildītas pankūkas ar šķiņķi un dārzeņiem

Foto: Shutterstock
Ātri pagatavojamas pildītās pankūkas ar šķiņķi un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar kausēto sieru, svaigu gurķi un krabju nūjiņām

Foto: Shutterstock
Sātīgas plānās pankūkas ar kausētā siera-krabju nūjiņu pildījumu dūšas piesiešanai. Gurķis piešķirs patīkamu svaigumu.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar šokolādes-riekstu krēma pildījumu

Foto: Shutterstock
Plānās pankūkas ar šokolādes-riekstu krēma pildījumu ir tik garšīgas, ka nozūd no šķīvja, pirms kāds ir paspējis pieteikties uz papildporciju.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar malto gaļu

Foto: Shutterstock
Klasiskas pankūkas ar maltās gaļas pildījumu. Tās pasniedz pie gaļas buljona un dārzeņu zupām.

Lasīt vairāk

Pankūkas ar gaļu

Foto: Shutterstock
Pankūkas ar gaļu - kārtīgām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu

Foto: Shutterstock
Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu - iecienītas ne tikai rudens sezonā.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar buka gaļu

Foto: Shutterstock
Pildītas pankūkas ar buka gaļu launagam vai pusdienām.

Lasīt vairāk

Kommorgenvīderi jeb plāno pankūku pildījums ar subproduktiem

Foto: Shutterstock
Kommorgenvīderi jeb plāno pankūku pildījums ar gaļu vislabāk garšo, ja ēd kopā ar Ķīnas saldskābo mērci.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar biezpiena pildījumu

Foto: Shutterstock
Olu sakuļ ar sāli un cukuru, pielej 3/4 paredzētā piena daudzuma. Šķidrumu pa daļām lej bļodā iesijātos miltos un maisa, līdz mīkla kļūst viendabīga. Pēc tam pielej atlikušo pienu, samaisa un atstāj 23—30 minūtes, lai milti uzbriest.

Lasīt vairāk

Pankūkas pildītas ar sēnēm

Foto: Shutterstock
Pagatavo plāno pankūku mīklu un eļļa cep pankūkas no abām pusēm.

Lasīt vairāk

Pankūkas ar putukrējumu, banāniem un karameļu mērci

Foto: Shutterstock
Jautrās pankūkas ar putukrējumu un banāniem, kuras lieliski papildina rīvēta šokolāde un karameļu sīrups.

Lasīt vairāk

Pildītās pankūkas ar spinātiem un krēmsieru

Foto: Shutterstock
Pankūkas ar bagātīgu spinātu un krēmsiera pildījumu garšos visai ģimenei. Maigi krēmīgais pildījums, kuru īpaši dekoratīvu padara atsvaidzinoši zaļie spināti, vēsta, ka pavasaris vairs nav aiz kalniem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!