Foto: Shutterstock
Skaistās Centrāleiropas pērles Ungārijas virtuve daudziem galvenokārt saistās ar gulašu un ugunīgajiem paprikas ēdieniem, kas sasaucas ar tautas temperamentu. Tomēr gulašs it nemaz nav vienīgais ēdiens, kas raksturīgs ungāru virtuvei.

Ungārijas krāšņās dabas veltes ir sniegušas šai tautai ne vien iespējas veidot savu nacionālo virtuvi daudzveidīgu un veselīgu, bet arī cittautiešiem vilinošu un pat apbrīnas vērtu: arī aromātisks vistas paprikašs, pikants lečo, kā arī krēmīga karameļu kūka desertā ir šai valstij raksturīgās garšas un tekstūras. Atzīmējot Ungārijas dienas Latvijā, kuras arī šogad, gluži tāpat kā pagājušajā, notiek oktobra mēnesī, atlasījām "Tasty" krājumos esošās receptes, kas arī tavā virtuvē ienesīs Ungārijas krāsas, garšas un kārdinošos aromātus.

Mazliet vēstures

Lai labāk izprastu ungāru virtuves pamatus, ir jāieskatās vēstures grāmatu lappusēs. Mūsdienu ungāru virtuves principi un raksturīgās iezīmes lielā mērā ir aizgūtas no senās Āzijas virtuves, kā arī Vācijas, Itālijas un slāvu valstu kulinārijas elementiem. Ungārijas virtuve pamatoti var tikt uzskatīta par dažādu kultūru un pašu ungāru kulinārijas tehnikas sajaukumu.

Sarkanā paprika, kura ienāca šajā zemē līdz ar turkiem jau 16. un 17. gadsimtā, ir kļuvusi par visungāriskāko no visām garšvielām, kas ir neatņemama sastāvdaļa lielākajā daļā ungāru ēdienu. Plaši tiek izmantota gan saldā, gan asā paprika, turklāt gan svaigā, gan kaltētā veidā, gan pulverī samalta. Katrs noteikti pazīst arī tomātos konservēto papriku – lečo jeb lecsó, bet vai daudzi zina, ka tas ir radies tieši Ungārijā?

Tradicionālā ungāru virtuve galvenokārt balstās gaļas ēdienos, un varētu teikt, ka ungāri ir "gaļēdāji". Pārsvarā ungāru ēdieni ir piesātināti ar izteiksmīgām garšām un smaržām, dažreiz būdami pat visai pasmagi un ļoti sātīgi. Kurš gan reizi mūžā nav pagaršojis ungāru gulašu? Interesanti, ka ideālā gadījumā slavenā gulaša zupa, ko mēs lielākoties gatavojam, izmantojot cūkgaļu, tiek gatavota katlā uz dzīvas uguns, izmantojot vērša vai teļa gaļu.

Tizsa ezera reģionā lielā cieņā ir ungāru virtuves šedevrs jēra gaļas sautējuma veidolā. Šis sautējums, saukts par "karcag", ir pat iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Tas tiek pagatavots, izmantojot teju visas jēra daļas, tostarp galvu un iekšas. Arī šis sautējums tiek gatavots lielā katlā uz uguns, un ik gadu par godu šim ēdienam Ungārijā tiek rīkots īpašs jēra sautējuma gatavošanas festivāls.

Tāpat ungāru virtuvē tiek plaši izmantotas arī vietējās, Balatona ezerā nozvejotās zivis, piemēram, līdaka un zandarts. Protams, zivju zupa tiek vārīta ar neiztrūkstošu paprikas piedevu. Ungāri mīl gatavot arī cita veida zupas – gan no vietējiem dārzeņiem, gan ar vistas gaļu un nūdelēm.

Svaigie salāti, par pārsteigumu, lai arī Ungārijā tiek audzēti ļoti daudzi un dažādi dārzeņi, ir ļoti vienveidīgi – visbiežāk gurķi ar tomātiem. Tomēr tas nenozīmē, ka ungāri neēd zaļumus. Tie tiek izmantoti ļoti bagātīgi un daudzveidīgi, pievienojot tos zupām, sautējumiem, mērcēm un putrām.

Ļoti nozīmīgs un ungāru iecienīts garšaugs ir ķiploks. Tas piešķir īpašo un atpazīstamo garšu ugunīgajai ungāru desai, kura tiek pasniegta kopā ar lielāko daļu dārzeņu ēdienu. Sīpolus un ķiplokus ungāri mīl devīgi pievienot teju visiem ēdieniem: dažādiem sacepumiem, sautējumiem, zupām utt.

Gaļas ēdieni un mērces, tāpat kā visi ungāru ēdieni, nav pilnvērtīgi bez piciņas krējuma, kas garšas ziņā atgādina mums ierasto skābo krējumu. Ļoti iecienīta ēdienu piedeva ir arī paprikas pasta, ko daudzi no Ungārijas ved kā suvenīru.

Tā kā ungāri ir visai kāri uz saldumiem, desertu izvēle valstī ir diezgan plaša. No desertiem īpaši izceļamas būtu plānās pankūkas ar riekstu – šokolādes krēmu, ar marmelādi, kakao pulveri vai vaniļas mērci un magoņu rulete. Bet ungāru visiecienītākie augļi ir ķirši, kas tiek izmantoti visdažādākajos veidos – kūkās, cepumos, ķīseļos, pildīti pankūkās un pasniegti ar putukrējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!