Foto: Shutterstock

Kārtīgam latvietim, kurš mīl paēst, nav svešs vakariņu trio – kartupeļi, karbonāde un silta mērcīte. Vēderu vēl vairāk piepildīs, ja tam visam klāt pasniegti gardi salātiņi. Tāpēc, lai mazliet atsvaidzinātu karbonāžu cepšanas ieradumus, esam apkopojuši 12 gardas, klasiskas un arī mazliet citādākas receptes.

Starp klasiskajām cūkgaļas karbonādēm nevajag aizmirst arī par vistas gaļu. Bet ēdienkartes dažādošanai var pamēģināt arī jēru. Bet, ja gaļu labprāt patīk baudīt kādā panējumā, piemēram, rīvmaizes vai kukurūzas pārslu, tad jāpagatavo kāda šnicele pēc austriešu virtuves tradīcijām.

Sātīgas maltītes cienītāji novērtēs karbonādes, kas ietērptas kūstoša siera mētelītī, piemēram, uzkaisot vienkāršu, labu kūstošu Krievijas sieru, vai izmēģinot ko garšas ziņā izteiktāku un neparastāku, gaļai pa virsu liekot zilo sieru.

Pirms karbonāžu cepšanas gan jāatceras – cūkgaļu vajag kārtīgi izdauzīt ar gaļas āmuriņu, sāli gaļas šķēlēm kaisa virsū tikai brīdī, pirms tā tiek apviļāta miltos un olā. Un vēl, svarīgi ir arī tās nepārcept, lai gardā fileja nebūtu pārāk sausa. Bet gaļas neēdāji rudenī var pamēģināt pagatavot veģetārās karbonādes no kāpostiem.

Cepta cūkgaļa rīvmaizes garoziņā ar olu un rīsiem - japāņu 'katsudon'

Foto: Shutterstock

Katsudon ir tradicionāls japāņu pusdienu ēdiens - bļodiņa rīsu, olu kultenis un ceptas cūkgaļas gabaliņi. Pirms gatavo cūkgaļu un olu, novāra gatavus vienu krūzi rīsus (pietiks divām porcijām) un noglabā siltus zem segām.

Lasīt vairāk

Karbonāde ar ābolu mērci

Foto: Shutterstock

Burvīgi mīkstas un sulīgas cūkgaļas karbonādes, kuras vēl īpašākas padarīs rudenīgā ābolu mērce, kuru gatavo no medus, ābolu sulas un ābolu etiķa.

Lasīt vairāk

Jēra karbonāde ar piparmētru mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcils īpašu vakariņu vai pusdienu maltītes ēdiens, kuram vispiemērotākie būs jēra karbonādes vai filejas gabaliņi. Šādā veidā var cept gan gaļu ar kauliņu, gan bez kauliņa. Jēra karbonādes, līdzīgi kā liellopa steikus, pasniedz vidēji ceptus.

Lasīt vairāk

Kakla karbonāde zem zilā siera segas

Īsta cūkgaļas recepte vīrieša gaumē. Kalorijas, protams, šajā ēdienā labāk nezināt, bet garša – neatkārtojama. Un kāpēc gan mēs kādreiz pēc kārtīgas izslēpošanās dzestrajā ziemas gaisā nevarētu baudīt kaut ko tik sātīgu, toties bezgala gardu. Gatavo Dzintars Šteinbergs-Ozoliņš, ēst gatavot mīlētājs, dekorators mākslinieks.

Lasīt vairāk

Šnicele ar sieru un saldo krējumu

Foto: Shutterstock

Šnicele ar saldo krējumu - sieru garda gan karsta ar piedevām, gan atdzisusi uz maizes.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonāde ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Iecienītās klasiskās karbonādes garšu var mainīt, piemēram, kā šajā receptē - pirms panēšanas gaļu pārziežot ar sinepēm. Rezultāts būs viegli pikanta un ļoti laba garša!

Lasīt vairāk

Ļoti vienkārši pagatavojama karbonāde ar sieru

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagtatavojama cūkgaļas karbonāde ar sieru - Agra recepte konkursam "Meklējam februāra garšu!". Ļoti garda un sulīga - gan uzreiz pēc cepšanas ar piedevām, gan nākamajā dienā, liekot uz brokastmaizēm.

Lasīt vairāk

Austriešu lepnums - Vīnes šnicele

Foto: Shutterstock

Austriešu nacionālais ēdiens un lepnums. Šnicele tulkojumā nozīmē gaļas šķēle ar kraukšķīgu garoziņu. Klasiskai Vīnes šnicelei izmanto teļa vai jaunlopa steika gabala gaļu, bet tā var būt arī cūkgaļa vai vistas fileja.

Lasīt vairāk

Veģetārā kāpostu šnicele

Veģetārās kāpostu šniceles recepti piedāvā "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

'Franču' karbonāde ar sēnēm un siera cepuri

Foto: Shutterstock

Šī recepte ir tik vienkārša, ka to varēs pagatavot arī virtuvē nepieredzējušākas saimnieces. "Franču" karbonādēm var izmantot cūkas, liellopa vai vistas fileju - atkarībā no gaumes un aktuālā piedāvājuma gaļas veikalā.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem

Foto: Shutterstock

Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem brangām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Vistas šnicele ar lociņu pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un garšaugiem bagāta šniceļu recepte – tās apvārtītas ne tikai miltos un rīvmaizē, bet arī sakultā olā, kurai pievienoti lociņi un pētersīļi. Gardākām pusdienām klāt arī lociņu pesto, bet kā piedevas var izvārīt kartupeļus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!