Foto: Shutterstock
Ja pildītas kabaču laiviņas, kartupeļi un paprika ir visai bieži gatavota un iecienīta maltīte, tad par pildītiem tomātiem gan ne tik bieži atminamies. Bet velti! Arī tomātu pildīšanai ir bezgalīgas iespējas, turklāt gala rezultāts lieliski piestāv vasarīgai maltītei.

Tomātu pildīšana nav nekāda lielā māksla. Derēs jebkuri tirgū vai veikalā iegādāties tomāti. Jo lielāki, jo vairāk pildījuma varēs salikt, taču mazie ķirštomāti būs kā radīti uzkodu tapināšanai. Kas attiecas uz tomātu šķirnēm, izvēlies tos, kas ir stingri, jo tad tie cepšanas laikā labi saglabās formu, tāpat pievērs uzmanību tam, lai tie nav pārāk ūdeņaini, citādi traukā izveidosies zupa. Lai tomātus varētu pildīt, tie iepriekš jāizgrebj. Vispirms tomātam nogriež virsējo daļu, kas būs kā vāciņš, un tad ar karoti (piemēram, saldējuma vai melones grebšanas rīku) izņem mīkstumu un sēklas. Ir receptes, kurās izgrebto mīkstumu var izmantot pildīšanai, citos gadījumos to noteikti neizmet, bet pietaupi salātiem, zupai, sautējumiem, mērcēm vai kaut brokastu omletei.

Pildījuma variācijas

Te nu katrs var izpausties, kā nu māk. Derēs vārīti rīsi, maltā gaļa, vistas fileja, kuskuss, dārzeņi un grūbas. Atliek vien palūkoties produktu skapītī un izmantot to, kas pa rokai. Jebkuri graudaugi, vai tie būtu rīsi, bulgurs vai mazie makaroni, iepriekš jānovāra. Kas attiecas uz gaļu, tad, piemēram, vistas fileju var iepriekš viegli apcept, savukārt šķiņķi, desu vai kūpinātu gaļu iepriekš var nepastrādāt un pildīt vien sagrieztu mazākos gabalos.

Foto: Shutterstock

Pildījumam ļoti labi derēs dažādi dārzeņi – paprika, kabači, sīpoli un arī sēnes, piemēram, gailenes un šampinjoni. Lai maltīte izdotos sātīgāka, papildini pildījumu ar kreptīgu sieru, piemēram, mednieku, bet tikpat labi var iepriekš sastāvdaļas apmaisīt ar kausēto sieru un tad cept. Līdzīgi kā ar makaronu trubiņām jeb kaneloni, arī tomātos ļoti labi garšos krēmīgais rikotas un spinātu pildījums. Nevar nepieminēt arī slaveno Boloņas mērci, kas jo īpaši draudzējas ar tomātiem, tāpēc, pildīta izgrebtajos tomātos, pierādīs sevi jaunā gaismā.

Starp citu, pildītos tomātus var gatavot ne vien cepeškrāsnī, bet arī uz grila, iepriekš tos ietinot folijā un cepot uz restītēm.

Bez cepšanas

Tikpat labi var gatavot pildītos tomātus, tos nemaz necepot. Iepriekš uzbriedini kuskusu, sajauc ar sīpoliem, zaļumiem, fetas sieru, izgrebto tomātu mīkstumu un pildi vidiņos. Aukstajā versijā labi garšos arī siera salāti ar olu, kas iepildīti tomātos – gan lielajos, gan mazajos.

Ja prāto par to, kā pasniegt šo ēdienu, tad jebkuri siltie, pildītie tomāti itin labi garšos salikumā ar svaigiem lapu salātiem. Papildu sātīgumu pildītajiem tomātiem piešķirs kāda mērce. Vasaras sezonā itin labi garšos diļļu mērce, bet tā var būt arī karstā siera mērce vai atspirdzinošais tzatziki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!