Foto: Shutterstock

Mūsu jūlijs garšo pēc ogām – svaigām, sulīgām un tikko plūktām. Jūlijā mēs dodamies mežā, lai vērtu meža zemeņu krelles un salasītu gailenes, vai braucam uz kādu ezeru, lai baudītu vasaras sauli un, ja paveicas, noķertu svaigas zivis. Jūlijs – tie ir svētki visa mēneša garumā, kad vakariņot pēcpusdienas saulē piemājas terasē, satikt varbūt kādu laiku neredzētus draugus, un doties kopīgos piedzīvojumos. Vienalga, vai tu, šomēnes iztrakojies festivālā, vai baudi ūdens un saules peldes pie jūras.

Tā kā jūlijs ir ražīgs, jāsteidz nogaršot katra oga no krūma, nogatavojies ķiršu tomāts, un izstiepies gurķis. Bet no rīta jāskrien pa aprasojušu zāli basām pēdām uz zemeņu dobi, lai plūktu pašu izaudzētās zemenes.

Jūlija ēdiens ir ātri pagatavojams un līdzi ņemams, lai nenokavētu nevienu mirkli, kuru pavadīt svaigajā gaisā. Un kā garšo tavs jūlijs?

"Mans jūlijs garšo pēc kūpošiem jaunajiem kartupelīšiem un dillēm, kā arī svaigās siera kūkas, ko ik gadu gatavoju saviem bērniem dzimšanas dienā. Šogad noteikti atkal kādās brīvdienās gatavošu siera kūkas saldējumu un izmēģināšu ko jaunu - vēl pat nezinu ko," par savu jūlija garšu stāsta Tasty.lv redaktore un Delfi interneta žurnālu galvenā redaktore Egita.

Pilnīgi noteikti mans jūlijs garšo pēc atvaļinājuma - pēc Zvejnieksvētkiem un kūpinātām zivīm, pēc siena talkām un raudzētām bērzu sulām, upenēm un jāņogām no krūma, bet vēlos vakaros un tveicīgās naktīs - pēc labi atdzesēta arbūza un ķiršiem no nakts tirgus.
Egita Pandare

Bet Viņa.lv redaktores Evijas jūlijs ir pavisam raibs: "Mana jūlija garša ir mellenes pienā, ko šķīvī iebēruši vecmāmiņas raibi lillā pirksti, krāsaini no to lasīšanas."

Meža zemenes, kas savērtas uz smilgas un dalītas ar mīļoto uz pusēm, skaitot vasaras raibumus un nomestām kurpēm iekrītot siena gubā. Mans jūlijs garšo pēc baltām naktīm un ugunskura dūmiem pievilkušās vistas šašlika, ko noēst tāpat vien - karstu vēl no iesma un bez bēdu aplaizot pirkstus. Jūlijs - tās ir zemeņogas uz baltās kleitas, no dobes noplūkts kraukšķošs gurķis, zemei nošņirkstot starp zobiem, un nebēdnīga apņēmība no sakrātajiem ķiršu kauliņiem reiz izaudzēt pašai savu ziedu un smaržu kupenu.
Evija Krūmiņa

"Mana jūlija garša un smarža ir ogas - zemenes, upenes, mellenes, ērkšķogas, saldējums, saldētas sulas, cepti persiki un vēlreiz saldējums, kārtainās mīklas maizītes un kūciņas ar ogām un augļiem, noteikti mans centrālais vasaras deserts ir ogu klafuti, kuru cenšos vismaz vienu reizi gadā cept, kad ogu pārpilnība," virtuves piedzīvojumos dalās Tasty.lv redaktore Inga.

Kamēr mellenes vēl nav salasītas, gailenes slēpjas meža sūnās, līdaka peld pa ūdens dzelmi, bet daudzās kūkas vēl tikai top – izbaudi vasaras vidu ar kādu no 31 receptes katrai jūlija dienai, kuru izvēlējāmies ne tikai Tasty.lv komanda – Egita, Inga un Ketija, bet arī Aija no Cālis.lv, Evija no Viņa.lv, Zane no MājaDārzs.lv, Aija no MansDraugs.lv, kā arī Andra un Liene no TūrismaGids.lv un Rutks.lv. Lai garšīgs jūlijs!

Gaileņu mērce

Foto: Shutterstock

Nenoliedzami, vasaras gardākā maltīte - vārīti jaunie kartupelīši ar dillēm, mazsālītiem gurķiem un krēmīgu gaileņu mērci. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas, pieredzējušās virtuves pavēlnieces Loras.

Lasīt vairāk

Groziņi ar zemenēm un mellenēm

Foto: Shutterstock

Gardas, mazas kūciņas, kuras izkūst mutē, katram kumosam sajaucoties ar maskarpones krēma putām un svaigajām zemenēm un mellenēm.

Lasīt vairāk

Dievīgais siera kūkas saldējums

Foto: DELFI

Viens no iecienītākajiem vasaras svētku kārumiem mūsu ģimenē ir neceptā siera kūka ar dažādām sezonas ogām, tādēļ, kad pagājušajā nedēļā žurnālā Ieva ieraudzīju Lauras Dumberes recepti siera kūkas saldējumam ar upenēm, man prātā iešāvās uzreiz divas domas. Pirmā - o, man ledusskapī aizkavējušās trīs citronu krēmsiera kārbiņas, kas gaidīt gaida garšīgu pielietojumu, bet otrā - kā man pašai neienāca prātā, ka to kūku var saldēt?!

Lasīt vairāk

Persiku sangrija

Foto: Shutterstock

Vasarīgs, aromātisks dzēriens, kas veldzēs karstā vasaras pēcpusdienā un darīs to tīksmīgāku.

Lasīt vairāk

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām

Foto: Shutterstock

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.

Lasīt vairāk

Siera zupa ar baravikām

Foto: Shutterstock

Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Mājās gatavota ķiršu saldējuma kūka

Foto: Privātais arhīvs

Kādudien pastaigājoties aizdomājos par saldējumiem. Domāju, ka vajadzētu šokolādes saldējumu pagatavot, tad vēl šādas tādas idejas pa galvu maisījās, līdz prātā iesēdās doma par ķiršu saldējumu. Un ar katru pastaigā sperto soli, mana doma tikai un vienīgi nostiprinājās. Uzsāku jau kārdinošo reklāmu vīram. Nostrādāja un ķēros tik klāt.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošais arbūzu sulas un vīna kokteilis piektdienas vakaram

Foto: Shutterstock

Nupat ir īstais arbūzu un meloņu laiks! Recepte atsvaidzinošam vasaras dzērienam piektdienas vakarā - iedvesmojāmies spāņu tapu bāra Madride Facebook profilā!

Lasīt vairāk

Krēmīgais persiku pīrāgs

Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Aikāgaršo šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.

Lasīt vairāk

Ūdens ar arbūziem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Lielisku, atsvaidzinošu dzeramo ūdeni var pagatavot, to aromatizējot ar arbūzu un piparmētrām.

Lasīt vairāk

Cukura sīrupā karsētas meža zemenes

Foto: Shutterstock

Lielisks veids, kā sagatavot uzglabāšanai ziemai aromātiskās meža zemenītes.

Lasīt vairāk

Pesto ar ķiploku

Foto: Shutterstock

Pesto ar ķiploku - gardam salātu aizdaram un uzkodām.

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums ar mellenēm

Foto: Shutterstock

Dzīves garšas dažādošanai izmēģini klasisko biezpiena sacepumu, kurā rozīnes un žāvētus augļus aizstāj ar mellenēm - no meža vai dārza. Pasniedz ar putotu saldo krējumu vai vaniļas saldējumu!

Lasīt vairāk

Upeņu zupa ar biezpiena klimpām

Foto: Shutterstock

Vasarīgs kārums - upeņu vietā droši var izmantot jebkuras citas ogas!

Lasīt vairāk

Ūdens ar zemenēm, citronu un baziliku

Foto: Shutterstock

Aromātisks un atsvaidzinošs būs ūdens ar zemenēm, citronu un bazilika lapiņām. Atdzesē apmēram stundu, lai garšas sadraudzējas.

Lasīt vairāk

Ideālā siera kūka bez cepšanas

Foto: DELFI

Šī ideālās siera kūkas recepte nāk no portāla Cālis.lv Virtuves foruma - ļoti universāla un vienkārša recepte - kūkas pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns, vienīgā rūpe ir "sadraudzēties" ar želatīnu un atrast savu ideālo proporciju! Norādītie produktu daudzumi paredzēti kūkai ar 28 centimetru diametru.

Lasīt vairāk

Spinātu un lēcu salāti ar cukurzirņiem un graudu sinepju mērci

Vasara un saulgriežu laiks ir aktīvākā grilēšanas sezona, un viens no iecienītākajiem grila produktiem ir dažādi pagatavota vistas gaļa.

Lasīt vairāk

Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti

Foto: Privātais arhīvs

Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!

Lasīt vairāk

Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku

Foto: Shutterstock

Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku gardai un skaistai uzkodai.

Lasīt vairāk

Pašu gatavots jogurta saldējums ar avenēm

Foto: Vida Press

Atsvaidzinoša saldējuma recepte, turklāt deserts būs draudzīgs arī tiem, kas skaita kalorijas - atšķirībā no daudziem citiem mājas saldējumiem, šim saldā krējuma un piena vietā tiek izmantots bezpiedevu jogurts!

Lasīt vairāk

Zivju kotletes

Zivs kotletes pusdienu vai vakariņu reizei.

Lasīt vairāk

Grilēta liellopa fileja ar marinētu melleņu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izsmalcināta, vasarīga uzkoda, kas greznos tavu galdu un dos garšas baudījumu. Plānas, viegli apceptas filejas šķēles ar zaļajiem salātiem un marinētām mellenēm. Vienkārši pagatavojama, tikai jādod laiks mellenēm iemarinēties un ceptajai gaļai sastingt saldētavā.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci

Foto: Shutterstock

Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!

Lasīt vairāk

Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci

Foto: Shutterstock

Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Upeņu sorbets

Karsti? Atvēsinies ar mājās gatavotu upeņu sorbetu, ko iesaka bloga "Maltite.lv" autore Inese Rozentāle.

Lasīt vairāk

Kabaču pankūkas

Foto: Shutterstock

Vieglām un vasarīgām vakariņām vai brokastīm - kabaču pankūku recepte.

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem

Sātīgai maltītei - baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un olīvām

Nereti pārdomas sagādā, kādas piedevas pasniegt piknikā kopā ar grilēto gaļu, tādēļ šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants piedāvā vienkāršu un vasarīgu salātu recepti, kas ir tikpat vienkārši pagatavojama kā ierastie dārzeņu salāti, bet vienlaikus ļaus radoši atsvaidzināt grila maltīti un pārsteigt ģimeni un draugus. Baudi kopā ar grilētu cāļa fileju!

Lasīt vairāk

Spirdzinošā zemeņu, arbūza un citrusu sangrija

Foto: Shutterstock

Darbadienas noslēgumam vai laiskām brīvdienām tieši laikā! Šis dzēriens gan domāts tieši pieaugušajiem, jo kokteiļa glāzē arbūzs draudzēsies ne vien ar rozā vīnu, bet arī nedaudz citronu liķiera.

Lasīt vairāk

Gaileņu risoto

Vienkārša, bet tajā pašā laikā izsmalcināta recepte -gaileņu risoto.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!