Foto: Shutterstock
Veģetārs ēdiens nebūt nenozīmē, ka nesajutīs sātu un ēstgriba tā arī paliks knapi apvaldīta. Tieši pretēji, ir virkne ēdienu, kas krietni veselīgākā veidā radīs sātu, tāpēc, ja vakarā nav luste cept kotletes, karbonādes un grilēt šašliku, aizlienē kādu no šīm receptēm.

Ja esi lēmis par labu veģetārai maltītei dienas noslēgumā, izvēlies, kādus dārzeņus gatavosi – tie var būt jaunie sakņu dārzeņi (burkāni, kartupeļi, bietes), bet tikpat labi var likt lietā ziedkāpostu, tomātus, baklažānus vai pat sēnes. Ja dārzeņi nešķiet gana sāti jebkādā pagatavošanas veidā, papildini maltīti ar graudaugiem, piemēram, makaroniem, grūbām, pupiņām vai rīsiem. Kreptīgumu piešķirs arī siers, un to var izmantot gan salātos, gan zupās un sacepumos. Savukārt lielos šampinjonus vai portobello sēnes var pildīt ar kūpinātu sieru, dārzeņiem, majonēzi un cept cepeškrāsnī – sanāks ļoti sātīga maltīte.

Tā kā šobrīd zaļumi, salātlapas pieejamas pašā plaukumā, izmanto tos visā godībā, bagātīgi pārkaisot jau pagatavotajam ēdienam, bet, piemēram, spinātus iekļaujot kā maltītes pamatsastāvdaļu zupā vai makaronu trubiņās.

Vecie, labie konservi arī var būt liels atvieglojums šādām vakariņām. Ņem talkā konservētās pupiņas, tomātus un pagatavo sautējumu ar čili. Vēl tomātus var izmantot fiksās zupas pagatavošani, ko sātīgāku padarīs saplucināta mocarella.

Lai sātīgas vakariņas!

Turku zirņu un pētersīļu salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami un sātīgi turku zirņu salāti ar svaigajiem pētersīļiem un gardo fetas sieru. Visu pārlej ar saldeni skābo citronu un eļļas mērcīti izteiksmīgākai garšai.

Lasīt vairāk

Kartupeļu kotletes jeb plācenīši

Foto: Shutterstock

Kartupeļu kotletes – lēti, sātīgi un gardi. Garšos lieliski kopā ar skābo krējumu un svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Spageti ar pesto, tomātiem un cieto sieru

Foto: Shutterstock

Viss vienkāršais ir ģeniāls. Sālsūdenī novārīti spageti krēmīgā pesto mērcē ar viegli karamelizētiem tomātiem un pārbērtu cieto sieru garšos vairāk nekā izcili.

Lasīt vairāk

Tabulē salāti ar bulguru, tomātiem un fetaki sieru

Foto: Shutterstock

Veselīgi salāti Tuvo Austrumu gaumē – tabulē (tabbouleh) ar bulguru, tomātiem, pētersīļiem, gurķiem un fetas sieru. Ja bulgurs netīk, to var aizstāt, piemēram, ar kuskusu.

Lasīt vairāk

Makaroni krēmīgā saulē kaltētu tomātu mērcē

Foto: Shutterstock

Pusdienas vai vakariņas, makaroni sātīgai maltītei vienmēr ir laba doma. Ierastie makaroni garšos pavisam citādāk, ja pagatavosi mērci no saldā krējuma un saulē kaltētiem tomātiem.

Lasīt vairāk

Gardēža 'roltoni' – rāmens ar plaucēto olu un sieru

Foto: DELFI

Kurš gan nezina un kaut reizi mūžā nav ēdis ātri pagatavojamās nūdeles, ko lielākā daļa, neatkarīgi no ražotāja, sauc par "roltoniem"? Ļoti lēti, ļoti ātri un vienkārši pagatavojami, bet, būsim godīgi, nekāda ēšanas prieka. Tajā pašā laikā daudzviet pasaulē šīs nūdeļu zupas ir ļoti populāras un tur tās sauc par rāmenu. Piedāvājam citu variantu, kā pagatavot šo paciņzupu. Ņemšanās ir nedaudz lielāka, laika ziņā – tās pašas 5 minūtes, tomēr rezultāts – mmmmm! Sviests, mīkstais olas dzeltenums un kūstošais siers kopā veido maģisku garšu kombināciju, kas ļauj palūkoties uz "roltoniem" citā gaismā.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Vienkāršs ziedkāpostu sacepums, kas papildināts ar siera mērci un sarīvētu sieru virskārtā. Vari izmantot kā Parmezāna sieru, tā rīvētu Krievijas, Holandes vai kādu citu labi kūstošu sieru.

Lasīt vairāk

Ceptas sēnes ar mednieku sieru

Foto: Shutterstock

Tie, kas nav vēl nav pagaršojuši, nemaz nenojauš, cik izcilu recepti laiduši garām. Vien divas sastāvdaļas – lieli šampinjoni vai portobello sēnes, kreptīgs mednieku siers, apvienojas izcilā maltītē, kas pabaros izsalkušākos punčus.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgai ēdienreizei – gards kartupeļu sacepumu ar sieru.

Lasīt vairāk

Raibie makaronu salāti ar dārzeņiem

Foto: DELFI

Pat tādās dienās, kad šķiet, ledusskapī nav nekā tāda, lai sanāktu maltīte, vienmēr var kaut ko tomēr pagatavot. Makaronu salāti ierindojas starp receptēm, kas tapuši tieši tādā dienā.

Lasīt vairāk

Veģetārais čili ar pupiņām un kukurūzu

Ziemas periodā jo īpaši cilvēkiem, kas neēd gaļu jeb veģetāriešiem, nereti ir krietni sarežģītāk izdomāt jaunas ierosmes gardām maltītēm. Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā ideju maltītei bez gaļas - veģetāro čili ar pupiņām.

Lasīt vairāk

Sātīgais pupiņu sacepums ar marinētiem pipariem un sieru

Dienās, kad gribas sasildīties ar kaut ko sulīgu, bet reizē apetīti remdinošu, šis dārzeņu sacepums ar siera un olu "cepurīti", būs īstajā vietā un laikā. Pat zvērināti gaļēdāji tikai pēc maltītes nobaudīšanas attapsies, ka labi paēsts pat bez gaļas klātbūtnes ēdienā.

Lasīt vairāk

Makaronu un ziedkāpostu sacepums

Foto: Shutterstock

Ātrais makaronu un ziedkāpostu sacepums ar kūstošu sieru un pētersīļiem. Garšos lieliski kā pusdienās, tā vakariņās.

Lasīt vairāk

Ātrie rīsu – siera plācenīši

Foto: DELFI

Ģeniāli vienkāršs un ātrs veids, kā izmantot no iepriekšējās dienas maltītes pāri palikušos rīsus. Zeltainie plācenīši garšos lieliski gan kā uzkoda – ar jogurta mērcīti, gan kā sātīga un kraukšķīga piedeva pie dārzeņu krēmzupas.

Lasīt vairāk

Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu

Foto: Shutterstock

Kad rīsi, griķi, makaroni un citi ikdienā bieži gatavoti ēdieni apnikuši, vērts izmēģināt kaneloni, kas sacepti vienā pannā, pabaros visu izsalkušo ģimeni, un paliks vēl pāri nākamās dienas pusdienām.

Lasīt vairāk

Aukstā avokado zupa

Foto: DELFI

Jūs noteikti zināt, ka vislabākās receptes top tad, kad to vismazāk gaida. Arī šis nav izņēmums, jo draudzenes vadīta, izmēģināt auksto zupu ar avokado un kefīru, vadījos pēc intuīcijas un radīju kaut ko tik gardu, ko būtu vērts izmēģināt arī Tasty.lv lasītājiem. Tā kā klasiskā biešu aukstā zupa nu jau ir nedaudz apnikusi, šī ir lieliska alternatīva, ar ko sevi palutināt karstajās vasaras dienās. Turklāt ēdiens ir gana kreptīgs, lai remdinātu izsalkumu pat sātīgāko ēdienu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīgi viegla, bet tai pašā laikā sātīga bezgaļas zupa ar pirmajiem sezonas zaļumiem – nātrēm, lakšiem un skābenēm. Ja vēlies, pirms pasniegšanas vari tai pievienot vārītu olu un karoti skāba krējuma.

Lasīt vairāk

Ātrie ziedkāpostu 'rīsi'

Foto: Shutterstock

Sasmalcināti ziedkāposti var būt labs graudaugu aizvietotājs ātrām maltītēm kā arī piedevām pie gaļas vai zivīm. Atliks vien tos noblanšēt un sablenderēt.

Lasīt vairāk

Ceptu saldo kartupeļu pusītes ar sieru un olu

Foto: Shutterstock

Vienkārša maltīte sātīgām brokastīm vai agrajām pusdienām – ar olu un sieru pildīti saldie kartupeļi. Pasniedz tos ar svaigiem salātiem un baudi, kamēr vēl silti.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu načo ar pikanto sieru

Foto: DELFI

Lai arī načo tradicionāli ierasts gatavot jau no gataviem čipsiem, šī recepte ir ''Tasty'' improvizācija no tā, kas bija ledusskapī, un jāatzīst, pat gardāka un krietni veselīgāka par oriģinālo recepti.

Lasīt vairāk

Grilētu dārzeņu iesmiņi

Foto: Shutterstock

Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.

Lasīt vairāk

Aizņemtu latviešu fiksās vakariņas – krāsnī cepti dārzeņi

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu biezenis

Foto: Shutterstock

Kad ierastais kartupeļu biezenis apnicis, krāsnī cepti dārzeņi arī jau šķiet pārlieku bieži gatavoti, kaut reizi vērts izmēģināt recepti zaļo zirnīšu biezenim. Patīkams atklājums, ko gribēsies gatavot arvien biežāk.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas ar sieru un mārrutku-ābolu mērci

Foto: DELFI

Kartupeļu pankūkas ir īstens komforta ēdiens. Atsauc atmiņā bērnību, neliek lauzīt galvu, kā gatavot, jo ir teju neiespējami izcept negaršīgas kartupeļu pankūkas.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, fetas siera un spinātu sacepums

Recepte gardām vēlajām brokastīm, brančam vai pusdienām pēc svētkiem, kad pāri palikusi krietna porcija svētkos savārīto kartupeļu. Kartupeļiem pievienojot drusku fetas siera un spinātu, kā arī olas, rezultātā sanāks burvīga maltīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Kārdinoši sulīgā dārzeņu un siera pica

Foto: Vida Press

Kāda laimīga sagadīšanās, ka Starptautiskā picas diena, ko pasaulē svin 9.februārī, sakrīt ar nedaudz grūto nedēļas sākumu – pirmdienu. Lai jaunā nedēļa iesāktos garšīgāka un darbiem rosinošāka, pagatavo šo grēcīgi kārdinošo picu, kur netrūkst itin nekā – ne siera, ne sulīgas vasaras garšas ar dažādiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Krēmīgā konservēto tomātu zupa

Foto: Publicitātes attēls

Garšīga tomātu zupa, kas sasildīs drēgnā vakarā. Pateicoties tam, ka zupai netiek pievienots buljons vai papildu šķidrums, tā būs īpaši bieza un tumīga. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!