Foto: Shutterstock
Pavasara gaidās turpinām rūpēties par tiem, kas dažādu iemeslu dēļ izslēguši no ēdienkartes gaļu. Šoreiz skaidrosim, kā kārtu pa kārtai gatavojami veģetārie burgeri: kādu maizi izvēlēties, kā sagatavot dārzeņus un ātri pagatavot mērces īpaši kārdinošam pildījumam. Un, protams, kas gan tas būtu par burgeri bez sulīgas kotletes pildījumā? Kaut pārliecināti gaļēdāji noteikti iebildīs, ka par kotletēm ir cienīgas saukties vien no gaļas gatavotās, mēs šoreiz atļāvāmies aizņemties šo apzīmējumu, par kotletēm nodēvējot 13 bezgaļas plācenīšus veģetāro burgeru pildījumam.

Pirms ķeries pie "kotlešu" gatavošanai, sarūpē maizītes, salātlapas un dārzeņus, ko izmantot veģetāro burgeru konstruēšanai. Ļoti gardi burgerīši sanāks ne vien no ierastajām burgeru bulciņām – pamēģini izmantot pildīšanai, piemēram, uz pusēm gareniski pārgrieztu ciabatu, siera bageti vai plānās rudzu rikas.

Kādus dārzeņus izmantot pildījumā

Foto: Shutterstock

Līdzās tradicionālajām tomātu, gurķu un paprikas šķēlēm burgerus noteikti vajadzētu papildināt ar ko īpašāku, piemēram, krāsnī grilētu papriku (recepte – te), grilētu vai ceptu baklažānu vai cukīni šķēlēm, kas, ierīvētas ar sasmalcinātiem ķiplokiem vai pesto, piešķirs veģetārajiem burgeriem "gaļīgu" konsistenci. Šim mērķim noderēs arī grilētas vai ceptas lielās portobello sēnes.

Krēmīgais avokado veģetārajiem burgeriem piešķirs īpaši patīkamu struktūru, turklāt avokado vari ne vien sagriezt šķēlītēs, bet ātri pagatavot no tā sāļu krēmu (recepte – te), ko ziest uz burgera maizītem vai plācenīšiem.

Iekožoties burgerī, allaž ir patīkami uzkost arī kādam kraukšķīgam marinēta dārzeņa gabaliņam, kas parasti ir marinēts sīpols (recepti sīpoliem ātrajā marinādē atradīsi te) vai gurķis (te meklē recepti gurķu šķēlēm ātrā mārrutku marinādē). Pikantu garšu cienītājiem iesakām, smalki sakapājot svaigus dārzeņus, pievienojot tiem čili asumam un spirgtu laima sulu, pagatavot gardu un svaigu salsu (recepte – šeit), ko izmantot kādā no veģetārā burgera kārtām. Salsa ir īpaši meksikāņu virtuvei raksturīga piedeva, kas ievērojama ar to, ka tajā ir labi jūtamas visas pievienotās sastāvdaļas. Ja palaimējas nopirkt sulīgu mango, šis auglis salsai piešķirs tīkami eksotisku garšu.

Veģetārajos burgeros lieliski iederēsies arī tāda ģeniāla sastāvdaļa kā sīpolu marmelāde. Kaut to, protams, var iegādāties daudzos veikalos, vislabāk garšos pašu gatavotā (recepte – te), turklāt tas būs arī lētāk - varēsi pagatavot lielāku marmelādes daudzumu, ko aizvākotā burciņā uzglabāt ledusskapī un izmantot pēc nepieciešamības.

Lasi tālāk un uzzini burgera mērču receptes un padomus, kādu sieru izvēlēties īpaši apetītlīgam rezultātam.

Kādu mērci izvēlēties īpaši sulīgiem burgeriem

Foto: Shutterstock

Tieši pareizi izvēlēta mērce ir viens no ideāla burgera stūrakmeņiem. Kaut tradicionāla izvēle, protams, ir kečups un dažādas veikalā nopērkamās gatavās mērces, tomēr, lai bagātinātu savu ikdienu ar jaunām garšām, izmēģini ko mazāk ierastu.Šajā rakstā atklājām receptes ātri un vienkārši pagatavojamām mērcēm bez olām un piena produktiem: pikanta gvakamole, avokado humuss, krēmīga riekstu mērce vai liesā majonēze būs lielisks veģetāro burgeru papildinājums. Savukārt te uzzināsi, kā pagatavot gardas un liesas burgeru mērcītes uz bezpiedevu jogurta bāzes, kuras var dāsni papildināt ar dažādiem kapātiem zaļumiem.

Ja vēlies, lai veģetārais burgeris ir īpaši košs un krāsains, pagatavo, piemēram, rozā mērci, sastāvdaļām pievienojot biešu sulu. Koši zaļu mērci iegūsi, pamatrecepti papildinot ar sablendētu spinātu sulu, savukārt skaisti dzeltenu krāsu mērcei piešķirs karija pulveris vai kurkuma.

Ja ledusskapī vai pieliekamajā bez pielietojuma mētājas burciņa pašgatavota vai kāda labvēļa dāvināta čatnija, tad nu ir īstais brīdis likt lietā šo pikanti saldskābo mērcīti. Arī kāda druska skābenas brūkleņu vai plūmju mērces burgeru garšu padarīs vēl bagātīgāku.

Kurš siers būs vispiemērotākais

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kad veģetāro burgeru "kotletes" tikko noņemtas no pannas, vēl karstas tās noteikti papildini ar labi kūstoša siera šķēli, izvēloties, piemēram, Ementālieti, Čedaras sieru vai mocarellu. Patīkamu kūpinājuma garšu veģetārajam burgerim piešķirs kūpināts siers vai siera desa, bet zilā siera vai Fetas drumstalas gādās par pikantumu.

Kā redzi, variāciju ir bezgala daudz, tāpēc atliek vien eksperimentējot atrast vistīkamāko. Lai iedvesmotos ļauties neprātīgiem garšu salikumiem, te atradīsi recepti veģetārajam kuskusa un pupiņu burgerim ar pildītiem asajiem pipariem, bet te uzzināsi, kā gatavojami gardie kuskusa un riekstu burgeri ar sēnēm.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!