Foto: Shutterstock
Gadalaiku mijā, kad garo ziemas mēnešu un tumsas novārdzinātais organisms alkst pēc vitamīnu trieciendevas, sulīgi salāti ir lielisks veids, kā smelties enerģiju. Tomēr, ja vēlies ievērot sezonalitātes principu un izvēlēties pašmāju dārzeņus, izvēle nav īpaši liela. Ko iesākt, kad apnikuši burkāni, bietes, kāļi, un āboli dažādās variācijās? Mums ir risinājums – selerijas sakne, kas dārzeņu salātiem piešķirs gan patīkami riekstainu garšu, gan vērtīgas uzturvielas.

Selerijas saknes un kāti bagātīgi satur C vitamīnu, magniju, dzelzi, kalciju, kāliju un citas vērtīgās vielas. Selerijas ir pietiekami daudzveidīgas – kulinārijā varam izmantot gan sakņu seleriju bumbuļus, kātu selerijas un lapu selerijas. Šie trīs atsevišķie augi ir vienlīdz vērtīgi un katra gaumei piemēroti, lai izvēlētos piemērotāko gatavošanai. Vienā porcijā seleriju (100 grami) ir vien 27 kalorijas, tāpēc selerijas būs labs produkts, ko iekļaut ēdienkartē, ievērojot diētu, norāda "Nutritiondata.self.com".

Svaigu selerijas sakni pirms gatavošanas noteikti nomizo, jo tai ir visai raupja un nepievilcīga miza, kas nav ēdama. No svaigās selerijas saknes sanāks tiešām gardi salāti, to vai nu sarīvējot uz rupjās rīves vai sagriežot smalkos jo smalkos salmiņos. Pēc tam dārzenim var pievienot dažādus citus sezonai raksturīgus dārzeņus un sajaukt ar skābo krējumu, bezpiedevu jogurtu vai eļļu un garšvielām, un spēcinoši salāti gatavi!

Kaut selerijas sakne vislielāko labumu organismam sniegs tieši svaigā veidā baudīta, tomēr to, tāpat kā jebkuru citu sakņu dārzeni, protams, var arī cept, sautēt, vārīt – te atradīsi receptes ierosmei.

Lai labi garšo!

Sulīgie seleriju–bumbieru salāti ar eļļas–laima mērci

Foto: DELFI

Pavisam vienkārši, bet sulīgi un kraukšķīgi salāti – kā radīti steidzīgajiem darbdienu vakariem, kad nav ne laika, ne vēlēšanās ilgi rosīties virtuvē. Šos salātus vari pagatavot vien 15 minūšu laikā un pasniegt kā gardu piedevu gaļas, zivs, rīsu, griķu, pastas un kartupeļu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Kāpostu salāti ar burkāniem un selerijas sakni

Foto: Shutterstock

Sarkanā kāposta salāti ar selerijas sakni un burkāniem būs svaiga piedeva pusdienām jebkurā sezonā.

Lasīt vairāk

Burkānu-selerijas saknes salāti ar āboliem, ķiplokiem un jogurta mērci

Foto: Shutterstock

Gardi un veselīgi ābolu salāti ar burkāniem, ķiplokiem un selerijas sakni.

Lasīt vairāk

Ābolu un seleriju saknes salāti ar riekstiem

Foto: Shutterstock

Seleriju-ābolu salāti ar riekstiem - veselīga piedeva maltītei.

Lasīt vairāk

Selerijas saknes salāti ar papriku, tomātiem un jogurta mērci

Foto: Shutterstock

Sulīgi seleriju saknes salāti ar papriku un tomātiem, aizdarīti ar vieglu mērci uz jogurta bāzes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!