Foto: Shutterstock
Sulīgās mocarellas maigajā garšā slēpjas īsts Vidusjūras reģiona virtuves kulināro tradīciju spēks! Izrādās, mocarella tikusi gatavota jau četrus gadsimtus pirms Kristus dzimšanas. Un šī siera slavas gājiens turpinās, jo maz ir to, kuri spēj pretoties tā kārdinošajam svaigā piena aromātam un delikātajai garšai. Mocarella noderēs gan glītu uzkodu pagatavošanai, gan sacepumiem, maizītēm, zupām un, protams, – picai. Šī siera "labākie draugi" ir baziliks, tomāti un olīveļļa, bet eksperimentējot tu noteikti atradīsi savu iecienītāko garšu kombināciju.

Klasiskais mocarellas siers tiek gatavots no melno bifeļu piena, turklāt, tā kā dienā no bifeļmātes tiek izslaukti 18 līdz 20 litri piena (salīdzinot ar govīm, kuras dod 45 litrus piena), tā vērtība ir neizmērojama. No bifeļu piena gatavotajai mocarellai piemīt maiga un nedaudz salda garša. Siers satur ārkārtīgi daudz vitamīnu un minerālvielu. Tas ir sātīgs, taču izceļas ar zemu tauku saturu. Īstā mocarellas siera ražošanas tradīcija Itālijā tiek ļoti sargāta, to ļauts gatavot tikai septiņos reģionos.

Tā kā mūsdienās bifeļu skaits gājis mazumā, bet mocarellas baudītāju skaits pieaudzis, ražotāji tā ražošanai izmanto govs pienu. Arī govs piena mocarellas sieram piemīt tipiskā šī siera garša ar saldenu akcentu. Tā kā šī siera tauku saturs ir viens no zemākajiem, to iesaka cilvēkiem, kuri rūpējas par savu veselību un ievēro diētu.

Mocarella ir dabisks, "dzīvs" produkts, kuram netiek pievienoti konservanti. Pie pircējiem siers nonāk, glabāts tajā pašā ūdenī, kurā tas ticis gatavots, tādējādi paildzinot glabāšanas laiku. Mocarellu ieteicams glabāt ledusskapī tās iepakojumā līdz lietošanai. Lai uzlabotu siera garšu, pusstundu pirms lietošanas to ieteicams turēt istabas temperatūrā, tad uz piecām minūtēm ielikt aptuveni 35 grādus siltā ūdenī. Taču pats svarīgākais ieteikums - jo ātrāk siers tiek apēsts, jo labāk! Tas tādēļ, ka šis maigais produkts necieš ilgu glabāšanu.

Mocarellu izmanto dažādu ēdienu pagatavošanai, bez šī siera nepasniedz gandrīz nevienu īstu picu. Siers tiek plaši izmantots dažādās uzkodās un salātos, kā arī pamatēdienos, tas lieliski sader ar dažādiem dzērieniem.

'Caprese' salāti

Foto: Shutterstock

"Caprese" salāti ātrai uzkodai vai viesību galdam.

Lasīt vairāk

Siltie makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem

Foto: DELFI

Tikai piecas sastāvdaļas un sātīgi salāti gatavi! Izcili gardi, turklāt ārkārtīgi ātri pagatavojami - vakariņas vai pusdienas gatavas 15-20 minūtēs, kamēr izvārās makaroni. No norādītajiem daudzumiem sanāks pamatīga salātu bļoda - vismaz sešiem ēdājiem!

Lasīt vairāk

Sātīgā lazanjas zupa ar diviem sieriem

Foto: Vida Press

Lazanjas zupa ir īsti piemērota dienām, kad gribas dažādot savu ēdienkarti ar itāliskām garšām, bet nav iedvesmas gatavot oriģinālo lazanju.

Lasīt vairāk

Krāsainās kotletes

Foto: MosFoodNews

Kotlete ir klasika, ēdiens ar bērnības garšu – it kā vienkāršs, bet, iedomājoties par sulīgo gaļas kumosiņu, mute neviļus saskrien pilna ar siekalām. Kaut šķiet, ka kotlete jau tāpat ir gana laba, tomāts, mocarella, anšovs un bazilika lapiņa padarīs to tiešām īpašu.

Lasīt vairāk

Strūdele ar jēra gaļu un saulē kaltētiem tomātiem

Jēra gaļas strūdele ar saulē kaltētiem tomātiem prasīs zināmas virtuves iemaņas, tomēr rezultāts ir ieguldīto pūļu vērts. Pagatavo īpašai svinību reizei un novērtē!

Lasīt vairāk

Sacepums ar rozmarīnu, mocarellu un kūpinātu šķiņķi

Foto: Shutterstock

Kartupeļu sacepums ar rozmarīnu, mocarellu un kūpinātu šķiņķi.

Lasīt vairāk

Mocarellas salāti ar fenheli

Foto: Publicitātes foto

Garda zemeņu sezonas recepte no Dansukker Zemeņu ēdienu meistarklases kopā ar Lauri Aleksejevu (restorāns "36.līnija").

Lasīt vairāk

Ar dārzeņiem un sieru pildīta paprika

Foto: Privātais arhīvs

Pirms kāda laika, gatavojot dienišķo maltīti, aizdomājos par papriku. Pildītu. Ar gaļu - kurš tad to nezina? Ar rīsiem arī ir pildīta. Bet gribējās ko svaigu un vieglāku par šīm abām kombinācijām. Un tā aizdomājos par papriku, kas pildīta ar dārzeņiem un sieru. Tādu, ko varētu celt galdā ar grilētu vistas fileju... Vai kādu citu gaļu.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Mocarellas salāti ar kukurūzu

Foto: mosfood

Svaigi un vienkārši pagatavojami mocarellas salāti, kuriem siers piešķir maigumu un sātīgumu, kukurūza kraukšķīgumu, bet sarkanais sīpols - patīkamu asumiņu.

Lasīt vairāk

Ceptas maizītes ar mocarellu

Foto: Shutterstock

Gardam cienastam - ceptas maizītes ar mocarellu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!