Foto: Shutterstock
Sēnes, kuru raža mūs šogad pārsteigusi ar īpaši bagātīgu birumu, parasti izmantojam mērču, zupu vai sacepumu gatavošanai, visbiežāk izvēloties "sapārot" tās ar kartupeļiem. Kā būtu, ja tu pakāptos soli nost no jau neaudz apnikušās žanra klasikas un pagatvotu sēņu risoto – īpaši krēmīgu rīsu biezputru ar sēņu aizdaru. Šis ēdiens noteikti palīdzēs rudenīgā dienā mājās uzburt īpaši omulīgu noskaņu.

Lai pagatavotu sēņu risoto, tev jāsarūpē šādas sastāvdaļas:

  • Pāris saujas sēņu (vari izmantot gan meža sēnes, gan šampinjonus, šitake, portobello u.c.)
  • Rīsi (vēlams izvēlēties īsgraudu rīsus, bet vari izmantot jebkurus citus, kas tev pieejami);
  • Olīveļļa;
  • Sviests vai saldais krējums;
  • Buljons (labāk pašgatavots);
  • Sīpoli;
  • Smalki sarīvēts cietais siers;
  • Glāze sausa baltvīna vai nedaudz citronu sulas.


Te uzzināsi, ar kādām sastāvdaļām aizstāt vīnu, kas nepieciešams receptē.

Risoto gatavošanas pamatprincips

Apcep nelielā eļļas daudzumā sīpolus un sēnes, pievieno rīsus, apcep, pievieno vīnu, maisot uzvāra un iztvaicē, pievieno kausiņu karsta buljona un, kad tas uzsūcies, lej nākamo kausiņu. Tā buljonu pamazām pa kausiņam pievieno, līdz rīsi mīksti, krēmīgi – tieši tādi, kā garšo. Iemaisa sieru, sviestu vai jebkādas citas izvēlētās piedevas.

Risoto jāgatavo uz nelielas liesmas un visu laiku jāmaisa, lai tas nepiedegtu un lai no rīsiem izdalītos ciete, veidojot krēmīgu mērcīti. Izklausās tiešām garšīgi, vai ne?

Ierosmei atlasījām septiņas sēņu risoto receptes rudenīgi gardai maltīte. Lai labi garšo!

Gaileņu un baraviku risoto

Foto: Leaving Big

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26.augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" piedāvā pagatavot vegānisku risoto versiju ar pašmāju gailenēm un baravikām.

Lasīt vairāk

Risoto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu

Foto: Publicitātes foto

Ja produktu plauktiņā būs risoto rīsi, tad teju vienmēr varēs pagatavot izcili gardu maltīti. Atliek vien izvēlēties, ar ko to papildināt, šajā reizē šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt recepti ar sparģeļiem un baravikām.

Lasīt vairāk

Sēņu risoto

Foto: Vida Press

Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra - gailenēm, šampinjoniem, bekām!

Lasīt vairāk

Risoto ar sēnēm un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte diviem – risoto ar mīksti kraukšķīgiem rīsiem, mazliet bekona un sēnēm. Nedaudz asumiņa un aromāta maltītei piešķirs svaigi malti melnie pipari.

Lasīt vairāk

Sēņu risoto ar mandelēm un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īstā recepte, kur likt lietā mežā salasītās sēnes – aromātisks un maigs risoto. Maltīti īpaši krēmīgu padarīs izmantotais mandeļu piens, bet kraukšķīgumu piešķirs apceptās mandeles.

Lasīt vairāk

Gaileņu risoto

Vienkārša, bet tajā pašā laikā izsmalcināta recepte -gaileņu risoto.

Lasīt vairāk

Ātrais risoto ar sēnēm

Īsti gardēži rauks degunu un teiks, ka tas nav risoto, jo nav korekta pagatavošana, tomēr to var pagatavot arī šādi. Sātīgi un ļoti gardi!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!