Foto: Shutterstock kolāža
Svētkos esam pelnījuši sevi palutināt ar ko saldu un ļoti garšīgu. Turklāt vēlams, lai saldais kārums būtu pagatavojams no mājās atrodamām krājumiem, lai nebūtu jādodas "medīt" pasifloras augļus, balzamiko krēmu vai citas eksotiskas sastāvdaļas. Mēs parūpējāmies, lai tev lieki nebūtu jālauza galva, domājot par to, kāds deserts gan varētu atbilst visām iepriekš minētajām prasībām, un no "Tasty" recepšu pūra atsijājām 30 vienkāršu saldo krēmu receptes, kas būs pa prātam klasisku garšu cienītājiem.

Ja vien virtuves krājumos ir saldais krējums, piens vai biezpiens, tad šos produktus varēsi izmantot pamatmasai. Krēma iebiezināšanai noderēs želatīns vai olu dzeltenumi, bet garšu saldajam kārumam piešķirs kakao, karotīte šķīstošās kafijas, vaniļa vai nedaudz kausētas šokolādes. Arī bez cukura noteikti neiztikt, jo krēmam ir jābūt saldam.

Ja gatavo vienkāršu putukrējuma krēmu, vienīgā lieta, par ko jāuztraucas, ir tas, lai saldais krējums pirms putošanas būtu auksts. Tiklīdz kā putukrējuma masai tiek pievienots kafijā vai kādā citā šķidrumā uzbriedināts želatīns, jāparūpējas, lai abas savienojamās masas iecilātu vienmērīgi. Tas arī būs garants tam, ka krēms tiešām sastings un būs gaisīgs. Bet smagnējākos olu krēmus galvenais ir gatavot noteiktā secībā un ievērot pakāpenisko karsēšanu, ja tie netiek cepti.

Varbūt biezpiena putukrējuma krēmu ar cukurotām auzu pārslām? Šī supervienkārsā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo darba tiešām maz – sakult saldo krējumu un apgrauzdēt uz pannas auzu pārslas.

Ogu ķīselis ar maigu un gaisīgu rīsu krēmu noteikti uzjundīs nostaļģiju par bērnības garšām.


Arī kakao vai kafijas krēms ir īsta žanra klasika, par ko daudziem tīk kavēties saldās atmiņās. Šos samataini maigos krēmus var ēst tāpat no trauciņiem, bet var arī sagriezt kvadrātiņos un pasniegt ar ķīseli vai pārliet ar maigu vaniļas mērci (recepti meklē te).


Arī citu valstu virtuvē saldie krēmi ir lielā cieņā. Spānijas Katalonijas puses gardums ir "crema catalana". Maigais krēms, kura galvenās sastāvdaļas ir olu dzeltenumi un piens, ir ļoti līdzīgs franču "creme brulée", taču kataloniešu krēms netiek nogatavināts cepeškrāsnī. Krēms ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojams, bet rezultāts tik garšīgs, ka trauciņš pa karotītei vien iztukšosies vienā acumirklī.

Lai labi garšo!

Vienkāršais kakao krēms ar dzērveņu ķīseli

Foto: Privātais ahīvs

"Padomju laiku ēdnīcas garša – kakao krēms. Var redzēt, ka neizturēju, jo stūrītī jau "iekampos" un nogaršoju – sanāca "verī gut"!", tā recepti piesaka Guntis Drevinskis.

Lasīt vairāk

Rīsu krēms ar ogu ķīseli

Foto: DELFI

Klasiskas vērtības ir neapgāžamas. Ogu ķīselis ar rīsu krēmu uzjundīs atmiņas par bērnības garšām.

Lasīt vairāk

Gaisīgs vaniļas krēms ar ķīseli

Foto: DELFI

Nereti darba dienas vidū domas aizklīst līdz bērnudārza laikiem, kad sakārojas pasnaust diendusu un pēc saldā nomiedža panašķēties ar maigu vaniļas krēmu.

Lasīt vairāk

Kataloniešu krēms jeb 'crema catalana'

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Spānijas Katalonijas puses gardums "crema catalana" ir ļoti līdzīgs franču "creme brulée", taču kataloniešu krēms netiek nogatavināts cepeškrāsnī. Šis deserts ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojams un tiešām gards, ka nenoēsties!" skaidro garšīgā kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Kafijas olu krēms tasītēs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salds un pavisam vienkāršs olu krēms ar kafijas garšu vieglam desertam, kas ideāli piestāvēs pusdienām draugu vai ģimenes lokā. Kafija krēmā viegli uzmundrinās, bet kakao virskārta piešķirs saldajam ēdienam patīkamu smaržu.

Lasīt vairāk

Ātrais šokolādes krēms ar zemenēm

Foto: Publicitātes foto

Ja esi steigā, bet pirmie viesi jau klauvē pie durvīm – šefpavārs Artūrs Brucis iesaka pēdējā brīža glābiņu – svaigas zemenes ar šokolādes krēmu. Ātrs, bet ne mazāk gards saldais ēdiens, ko likt galdā. Tikai trīs sastāvdaļas un gatavs!

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar konservētu persiku biezeni

Foto: Shutterstock

Biezpiena krēms ar konservētu persiku biezeni - vienkārši un ātri pagatavojam deserts.

Lasīt vairāk

'Troļļu krēms' no brūklenēm – ģeniāli vienkāršs deserts

Foto: Privātais arhīvs

"Norvēģijā šobrīd brūklenes ir pašā gatavībā, un laiciņš arī visai jauks, tad nu tapa norvēģu iecienītais "troļļu krēms" no brūklenēm – gaisīgs un vienkārši pagatavojams deserts, kura recepti ieteica mana kaimiņiene," tā recepti piesaka Iluta Krūmiņa.

Lasīt vairāk

Vienkāršais šokolādes muss

Foto: DELFI

Ko pagatavot reizēs, kad ļoti gribas ko šokolādīgu, bet interesantāku par kārtējo kapkeiku ar šokolādes sviesta glazūru? Pavisam vienkārši – ņemam to pašu šokolādi un pārvēršam ļoti kārdinošā, krēmīgā šokolādes musā! Visu maģiju paveiks rūpīgi saputots saldais krējums un olu baltumi, kas desertam piešķirs salda mākoņa tekstūru.

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām

Foto: DELFI

Vai jums arī kādreiz ir gadījies tā, ka ļoti, ļoti gribas ko garšīgu, bet nav vēlmes dirnēt stundu virtuvē? Šādās reizēs atceros bērnību un pavisam vienkāršo balto gardumu – biezpiena putukrējumu ar cukurotām auzu pārslām. Ja jau kārojies – jāpagatavo! Nostalģiskā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo maz darba – sakult saldo krējumu un apcept uz pannas auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Banānu krēms

Foto: Shutterstock

Banānu krēms īpaši gards ar vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Gaisīgais vaniļas krēms ar dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Izcils deserts ziemas sezonai. Svētkos ne vienmēr ir jāēd kūkas, tās var aizstāt ar šādu maigu vaniļas krēmu, papildinot ar skābāku ogu mērci.

Lasīt vairāk

Kafijas krēms

Foto: Shutterstock

Kafijas krēms – jauks sākums brīvdienu rītam. Deserts, ko ēst tāpat no trauciņiem, sagriezt kvadrātiņos un apēst ar ķīseli vai pasniegt ar vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Gardais Dundagas krēms

Foto: Privātais arhīvs

Savu Dundagas krēma recepti, kas ir daudzu iecienīts deserts ar bērnības garšu, piedāvā Ruta Ščeglova. Vienkārši pagatavojamais krēms īpaši labi sader ar ķīseli vai skābu ogu mērci.

Lasīt vairāk

Brilē krēms

Foto: Shutterstock

Brilē krēma vienkāršotu recepti piedāvā "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs.

Lasīt vairāk

Biezpiena un putukrējuma krēms ar zemeņu mērci

Foto: DELFI

Kad zemeņu laiks ir teju līdz brošai, bet ogas savādāk iekšā vēderā nevar dabūt, tad laiks ir gatavot dažādus kārumus, kūkas un desertus. Piedāvāju jums savas mammas gatavotā saldā ēdiena recepti, kas zemeņu laikā lieti noderēs, kā arī būs gards našķis svētku vai ikdienas ēdienreizē.

Lasīt vairāk

Ķirbja krēms

Foto: Shutterstock

Maigs ķirbja krēms desertam. Var pasniegt tāpat vai ar putukrējumu un riekstiem.

Lasīt vairāk

Kakao krēms kā senos laikos

Foto: Shutterstock

Gardam desertam - vienkārši pagatavojams kakao krēms, kas daudziem atgādinās bērnību vai skolas gadus.

Lasīt vairāk

Ķirbju krēms ar svaigo sieru un putukrējumu

Foto: DELFI

Maigs un gaisīgs deserts, kas gan nesader ar apņemšanos šogad beidzot notievēt. Ja skapjaugšā aizķēries kāds ķirbis, griez to pušu un pēc krēma pagatavošanas izmanto atlikušo ogu un iebiezināto pienu sulīgas kūkas pagatavošanā.

Lasīt vairāk

Šokolādes un putukrējuma krēms

Foto: Shutterstock

Gardam desertam šokolādes un putukrējuma krēms. Ēšanai tāpat no glāzītēm vai kopā ar ķīseli.

Lasīt vairāk

Ķirbju brilē krēms bez cukura

Foto: Publicitātes foto

Ķirbju "creme-brûlée", iespējams, ir pati radošākā recepte desertam no rudens skaistuļa ķirbja. To noteikti ir vērts pamēģināt pat tiem, kas šaubās, vai francūžu iecienītais deserts parastā latvieša virtuvē vispār ir pagatavojams?! Izdosies!

Lasīt vairāk

Kakao un krējuma krēms ar dzērveņu ķīseli

Foto: Privātais arhīvs

"Ķīseli noteikti katrs var gatavot pēc savas patikas, bet man šis saldais vislabāk garšo tieši ar to, kas vārīts no "Alojas" sausā dzērveņu ķīseļa maisījuma," atklāj receptes autore, garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu krēms ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Auzu pārslu krēms ar iebiezināto pienu - vienkārši kārumam.

Lasīt vairāk

Kafijas krēms no šķīstošās kafijas

Foto: Shutterstock

Kafijas krēms no šķīstošās kafijas brīvdienām vai ciemiņu gaidot.

Lasīt vairāk

Vienkāršais kefīra krēms

Foto: Shutterstock

Ikdienas saldēdienam kefīra krēms.

Lasīt vairāk

Biezpiena - saldā krējuma krēms

Foto: Shutterstock

Biezpiena - saldā krējuma krēms, kas pēc vēlmes papildināms ar dažādiem augļiem.

Lasīt vairāk

Rīsu un saldā krējuma krēms

Foto: Shutterstock

Viens no vienkāršākajiem un gardākajiem saldēdieniem - rīsu krēms ar saldo krējumu! Ēd tāpat vai ar ogu ķīseli!

Lasīt vairāk

Klasiskais spāņu deserts 'crema catalana'

Foto: DELFI

Klasiskais spāņu deserts "crema catalana" bieži vien tiek jaukts ar franču "creme brulee". Izrādās, par desertu strīdās arī paši spāņi un franči - pēdējie uzskata, ka spāņi viņiem "nozaguši" "creme brulee", sākot to gatavot pa savam, savukārt spāņi apgalvo pretējo, proti, ka ideju "nozaguši" tieši franči.

Lasīt vairāk

Rīsu krēms ar putukrējumu un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Rīsu krēms ar putukrējumu un rozīnēm - deserts, kas izdosies arī iesācējam.

Lasīt vairāk

Šokolādes - vaniļas krēms

Foto: Shutterstock

Viegli un ātri pagatavojamais šokolādes - vaniļas krēms.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!