Foto: Shutterstock
Vieni no vienkāršāk pagatavojamiem tomātu salātiem ir itāliešu "Caprese": tomātu šķēles izkārto uz šķīvja pamīšus ar mocarellas sieru, pārber ar svaigu baziliku, pārkaisa ar sāli, pipariem, pārlej ar kvalitatīvu olīveļļu, tieši tik vienkārši tiekot pie leģendāras maltītes, kuras nosaukums atrodams daudzu smalku restorānu ēdienkartēs. Tomātu sezonai par godu mums padomā ir vēl daudzas garšīgas verijas par tomātu salātu tēmu.

"Caprese" ir gluži kā špikeris, atklājot sastāvdaļas, kas ideāli iederēsies arī citos salātos līdzās tomātiem. Baziliks ir klasisks tomātu "pārinieks", bet arī visi citi zaļumi lieliski noderēs, lai piešķirtu "raksturu" tomātu salātiem. Arī siers komplimentēs tomātiem – vari izvēlēties gan maigas mocarellas siera bumbas, gan pikantas zilā siera drupatas, krēmīgā brī šķēles vai aromātiskas cietā siera skaidiņas.

Foto: Shutterstock

Ja gurķi un dažādi lapu salāti ir ikdienišķi tomātu kompanjoni, ar ko nevienu nepārsteigsi, tad izmēģini tomātu šķēlītes papildināt ar sulīgiem persikiem, vārītām cūku pupām vai kraukšķīgām granātābolu sēkliņām – būs garšīgi! Sātīgākā versijā tomātu salātos lieliski iederēsies ceptas, vārītas vai kūpinātas vistas gabaliņi, kā arī kūpināts šķiņķis, garneles un pat skumbrija.

  • Starp citu, tomāti ir neatņemama sastāvdaļa pasaulslavenajos Koba salātos, kur līdzās vistas filejai kraukšķ arī bekona šķēlītes. Kā pagatavot šos Holivudā iecienītos salātus, stāstījām, lūk, te.
Foto: Shutterstock
Sātīgumu tomātu salātiem piešķirs arī kāda sauja makaronu, kuskuss, pupiņas, vārīti rīsi vai jaunie kartupelīši. Vari ņemt piemēru no itāliešiem un papildināt sulīgos salātus ar grauzdētas maizes gabaliņiem – nobaudot šādu maltīti, izsalkums neliks par sevi manīt līdz pat nākamajai ēdienreizei, turklāt maize uzsūks ikkatru gardās mērces pilienu.

Tomātu salātus figūrai draudzīgā versijā labāk aizdarīt ar pesto, itāliešu iecienīto pētersīļu mērci gremolatu (kā to ātri un vienkārši pagatavot, stāstījām šeit), vieglu vinegreta mērci vai mērci uz jogurta bāzes. Arī klasiskie tomātu-gurķu salāti ar lociņiem un dillēm, aizdarīti ar, piemēram, grieķu jogurtu, garšos ne sliktāk, bet tu izvairīsies no liekām kalorijām. Ja palaimējies nopirkt tiešām aromātiskus pašmāju tomātus, pietiks, ja tos pārslacīsi vien ar labas kvalitātes olīveļļu, pievienojot sāli un šķipsnu svaigi maltu melno piparu, lai nenomāktu tomātu izcilo garšu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!