Pankūkām ķirbis piešķirs īpaši skaistu, apetītlīgi zeltainu krāsu, turklāt to iespējams izmantot dažādos veidos. Vari ķirbi ar rīves vai virtuves kombaina palīdzību vienkārši sarīvēt rupjās skaidiņās, garšai pierīvējot klāt ābolus, ja vēlies mieloties ar saldām pankūciņām, bet, ja gribas piesiet dūšu ar ko "štengrāku", tad droši rīvē klāt burkānus, kartupeļus vai kabaci, pikantumam piešņikājot arī kādu sīpolu vai ķiploka daiviņu. Gatavo maisījumu papildini ar sāli, kapātiem zaļumiem, kādu olu, karotīti miltu vai kartupeļu cietes, un cep pannā sakarsētā eļļā, līdz pankūciņas kļuvušas skaisti zeltainas. Īpaši labi tās garšos ar skābu krējumu vai bezpiedevu jogurtu, kam pievienoti kapāti zaļumi vai kāda ķiploka daiviņa.
Ja godīgi, tad grūti atrast loģisku izskaidrojumu tam, kādēļ daudzi ķirbi pasludinājuši par negaršīgu, nedodot veselīgajam dārzenim pat mazāko iespēju sevi parādīt no labās puses. Iespējams, šo maldu pamatā ir kaut kad agrā bērnībā gūtā pieredze, mēģinot iekosties "zaļā" ķirbja mīkstumā. Termiski neapstrādātā veidā ķirbis, protams, ir bezgaršīgs un ūdeņains – gluži tāpat kā kabacis vai kartupelis. Savukārt krāsnī cepta, pankūkās vai krēmzupā, ar dažādām piedevām papildināta, ķirbja maigā garša pārsteidzoši krāšņi "uzzied", sagādājot ēdājiem īstu pārsteigumu.
Ja tomēr nav īstas pārliecības par to, vai rupji sarīvētas ķirbja skaidiņas pankūkās tev būs pa prātam, sāc ar mazumiņu – pasutini skaidiņas, pārlejot ar nelielu daudzumu ūdens. Gatavo masu drošības labad vari arī sablendēt, šādi iegūstot saulaini oranžas krāsas biezeni, ko vari izmantot gan plāno, gan rauga, gan biezpiena un visu citu pankūku mīklas gatavošanai. Nezinātājs pat neiedomāsies, ka gardajām, zeltainajām pankūciņām ir pievienots ķirbis, bet tu, apgūstot šo knifu, varēsi gudri smīnēt, izbaudot, kā zvērinātākie ķirbju neēdāji cildina tavas pavārmākslas prasmes.
Lai labi garšo!
Ķirbju pankūkas ar sieru
Rudenīgas ķirbju pankūkas ar sarīvētu sieru. Pasniedz, kamēr vēl siltas, kopā ar grieķu jogurtu vai skābo krējumu.
Pufīgās ķirbju pankūkas
Zeltainas un čaganas ķirbju pankūkas – īsts rudens sezonas kārums!
Ābolu un ķirbju pankūkas
Ābolu un ķirbju pankūkas - paēst un panašķēties visai ģimenei.
Zeltainās ķirbju–rauga pankūkas
Ķirbju–rauga pankūkas – izmēģini un pārsteidz mājiniekus!
Mazuļa ēdienkarte: ķirbju pankūciņas ar rozīnēm
Sezonā aktuālo ķirbi bērna ēdienkartē var iekļaut, pagatavojot no tā mazas pankūciņas, ko mazajam būs ērti paņemt rokā, izbaudot kumosiņu pēc kumosiņa. Recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Kampare.
Kartupeļu un ķirbju plācenīši
Vienkārši pagatavojami un garšīgi kartupeļu - ķirbju plācenīši. Labi garšos gan ar skābo krējumu, gan kādu silto mērci, piemēram, šampinjonu.
Ķirbju pankūkas ar rudens svētku garšvielām
"Es nezinu, kā ir ar cāļiem, bet ķirbjus patiešām skaita rudenī. Agrāk labas ražas gados ķirbji mums atņēma lielu daļu grīdas, bet tagad, kad esam tikuši pie mājas ar rožu dobēm, ķirbji pie mums biežāk atripo draugu dāvināti. Tā nu kaut kā sanāk, ka rudenī mājās vienmēr kāds ķirbis ir, un, kur ķirbis, tur jādomā receptes, jo neba nu ēdīsi ķirbju krēmzupu visu nedēļu. Var jau gan arī tā darīt, bet tad sestdienā jāuzcep pankūkas. Ar ķirbi, protams."
Rupji rīvētas ķirbju pankūkas
Ķirbju pankūkas, kuras ēd ar brūkleņu vai dzērveņu ievārījumu un skābo krējumu.
Zeltainās spageti ķirbja pankūkas
"Ja iepriekšējās dienas vakariņās krāsnī smaržojis spageti ķirbis, bet ēdājiem nav bijis dukas notiesāt to līdz galam, tad "sausais atlikums" jāliek lietā arī nākamajā dienā. Šoreiz ilgi nebija jālauza galva, ar ko pusdienās pacienāt savu viengadnieci un, protams, arī sevi pašu."
Ķirbju– kabaču pankūkas bez miltiem
Mazās, gardās ķirbju-kabaču pankūciņas bez miltiem.
Ķirbju un kartupeļu plācenīši
Gardām brokastīm un launagam - ķirbju un kartupeļu plācenīši.