Foto: Shutterstock
Plovs ir viens no austrumnieku vispopulārākajiem ēdieniem, kuru tur visbiežāk pasniedz svētku reizē. Ir tautas, kurām plova gatavošanas kultūra ir izkopta kā rituāls. Arī mūsu virtuvē, ienācis no Vidusāzijas, plovs ir iecienīts un iemīļots ēdiens. Tā smaržas un aromāti lieliski saderas ar rudenīgajām noskaņām, bet jaunās ražas burkāni plovam iedos īpaši intensīvu zeltaino toni.

Plovam var pievienot dažādas gaļas, putnu gaļu ieskaitot, plovu var vārīt ar zivīm un plovs var būt veģetārs. Ļoti bieži plovam tiek pievienoti dažādi žāvēti augļi. Ieskatoties plova kultūras senajā vēsturē un receptēs, kas rakstiski dokumentētas jau no 10. gadsimta, var izšķirt četrus plova gatavošanas veidus.

Chelov - rīsus mērcē vairākas stundas, pēc tam vāra, ļauj ūdenim uzvārīties, īsu brīdi uz nelielas uguns pavāra un ūdeni nolej, rīsus turpina karsēt ūdens peldē virs tvaikiem. Šādā veidā gatavoti rīsi ir īpaši irdeni un viegli. Poda apakšā, kurā karsējas rīsi, veidojas gards rīsu piecepums.

Polov - rīsus gatavo tieši tāpat kā iepriekšējā paņēmienā, bet pēc rīsu ūdens noliešanas, tos podā liek kārtām ar plova piedevām un virs tvaikiem karsē kopīgi.

Kateh - rīsus vāra ūdenī, kura tilpums ir divas reizes vairāk kā rīsiem, līdzko ūdens ir sasūcies rīsos, tie ir gatavi.

Damy - rīsi tiek vārīti līdzīgi kā ar kateh paņēmienu. Atšķirība ir tā, ka uguns tiek samazināta nevis pēc tam, kad rīsi uzvārās, bet īsi pirms ūdens uzvārīšanās. Uz katla sedz vairākās kārtās salocītu dvieli, tad liek vāku. Tādā veidā tvaiki tiek ieslodzīti katlā, netiekot no tā laukā.

Varbūt vēlies izmēģināt kādu no senajām rīsu vārīšanas metodēm? Izvēlies kādu no Tasty.lv pavārgrāmatas plova receptēm un iepriecini ar zeltaini rudenīgo, gardo rīsu ēdienu savus mīļos.

Azerbaidžāņu plovs ar govurmu vai sebzi mērci

Foto: Publicitātes foto

Šis nav parasts plovs, pie kāda mēs visi esam pieraduši. Šo plovu gatavo citādāk. Vispirms īpaši sagatavo rīsus, bet pēc tam - pārējās ēdiena sastāvdaļas, kas ir kā piedeva ēdiena karalim - plovam. Kā gatavot īstu azerbaidžāņu plovu, "Tasty.lv" stāsta restorāna "Baku" šefpavārs Čeļabi Pašajevs.

Lasīt vairāk

Plovs - visbagātīgākais un īstākais

Foto: Shutterstock

Plovs - visbagātīgākais un īstākais vislabāk garšos pasniedzot ar balto redīsu, rutku vai tomātu salātiem.

Lasīt vairāk

Īstais uzbeku plovs

Foto: Shutterstock

Īstais uzbeku plovs - vienkārši un gardi.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas plovs ar čili un pistācijām

Foto: Vida Press

Kādēļ ātrais? Jo tiek gatavots no iepriekšējās dienas vakariņu pārpalikuma! Ja, gatavojot ceptus vistas šķiņķīšus ar dārzeņiem (recepti aplūko šeit), pārcenties un ģimenes lokā nevarējāt visu apēst, pārpalikumus var izmantot, nākamajā dienā pagatavojot pikantus rīsus ar gaļu, dārzeņiem un pistācijas riekstiem. Ja tev nav vakardienas šķiņķīšu, vari tos aizstāt ar kūpinātu vistu. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Plovs ar jēra gaļu

Foto: Shutterstock

Plovs ar jēra gaļu derēs gardai maltītei gan ikdienā, gan ciemiņus gaidot.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas plovs

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams cūkgaļas plovs.

Lasīt vairāk

Plovs no maltās gaļas

Foto: Shutterstock

Improvizēts "plovs" no maltās gaļas - 15 minūtes sagatavošanas darbiem, pēc tam ēdiens pats vārās!

Lasīt vairāk

Plovs ar vistas fileju un kariju

Izcils šefpavārs prot ne tikai pagatavot gardu maltīti, bet arī gudri iepirkties. Šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot plovu ar vistas fileju un kariju visai ģimenei. Sātīgā maltīte izmaksās vien piecus eiro.

Lasīt vairāk

Veģetārais lēcu un rīsu plovs ar dārzeņiem

Foto: Māris Lapiņš

Veģetāru ēdienu cienītājiem šis plovs noteikti būs pārsteidzošs atklājums, taču tā labo garšu salikumu noteikti novērtēs arī gaļēdāji. Plovam ekosotisku garšu un patīkamu krēmīgumu piešķir kokosriekstu piens, savukārt lēcas un rīsi rada nepieciešamo sātīgumu. Plovs lieliski garšos gan jau tikko pagatavots, gan jau nedaudz atdzisis.

Lasīt vairāk

Sēņu plovs

Foto: Shutterstock

Gards un sātīgs sēņu plovs.

Lasīt vairāk

Plovs bez maisīšanas

Foto: Shutterstock

Lielajām ģimenes pusdienām vai ciemiņus gaidot - plovs bez maisīšanas.

Lasīt vairāk

Plovs cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Sātīgs mielasts lielākam ciemiņu pulciņam - plovs cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!