Foto: Shutterstock

Ziemā, kad organisms, ilgojoties pēc vasaras, brēktin brēc pēc kā svaiga, sulīga un kraukšķīga, nākas palauzīt galvu, kā dažādot savu ēdienkarti. Ko iesākt, ja gurķi un tomāti ir bezgaršīgi, salātlapas neadekvāti dārgas, kāposti jau apnikuši? Šādā gadījumā īsts zelta vidusceļš būs demokrātiskais Ķīnas kāposts.

Nosaukums "Ķīnas kāposti" būtu attiecināms uz vairākām kāpostu šķirnēm, kuru dzimtene, kā liecina jau pats nosaukums, ir Ķīna. Teju visos pašmāju veiklos nopērkamais dārzenis, ko atpazīstam kā Ķīnas kāpostu, patiesībā ir viena konkrēta Ķīnas kāpostu šķirne, kas zināma kā Napas kāposts (Nappa cabbage), bet ir arī tādas Ķīnas kāpostu šķirnes, kas neveido blīvu galviņu, bet sastāv no lapām, piemēram, pakčojs (pak choy).

Ķīnas kāposts ir pieejams visu gadu, ziemas mēnešos tas ir krietni lētāks par salātlapu maisījumiem, turklāt arī mīkstāks un sulīgāks nekā stiegrainās un bieži vien grūti sakošļājamās kāpostlapas. Ķīnas kāposti, tāpat kā parastie kāposti, satur izteikti daudz ūdens, ziemas mēnešos organismam tik ļoti nepieciešamo C vitamīnu, kas ir būtiska kāpostu dārzeņu sastāvdaļa.

Veselības žurnāla "Health" speciālisti skaidro, ka 200 grami Ķīnas kāposta satur 70 miligramus kalcija un tikai 9 kalorijas! Svaigā veidā to ēdot, tiks uzņemts arī daudz A vitamīna, kā arī kālijs. Īpaši veselīgi ir tos ēst svaiga veidā vai īsu brīdi termiski apstrādātus.

Pateicoties neitrālajai garšai un sulīgumam, Ķīnas kāposts ir tik universāls ziemas sezonas "kareivis", ka iederēsies daudzos supergardos salātos ar teju visām iedomājamām sastāvdaļām, ko var aizdarīt gan ar spirdzinoši skābenām vinegreta mērcēm, gan bezpiedevu jogurtu, gan daudziem tik ļoti mīļo majonēzi.

Tev atliek tikai izvēlēties kādu no 12 mūsu piedāvātajām receptēm, ko pagatavot gardus salātus ar Ķīnas kāposta piedevu šovakar pat, lai pienācīgi palutinātu sevi nogurdinošās darba nedēļas noslēgumā.

Lai labi garšo!

Pavasarīgie kāpostu salāti ar mango un eļļas–apelsīnu mērci

Foto: DELFI

Koši, krāsaini un pavasarīgi svaigi salāti, kur kāpostu kraukšķīgums mijas ar eksotisko mango un spirgtu eļļas–apelsīnu mērces skābumiņu. Garšos lieliski gan kā viegla maltīte, gan kā piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Neparasti gardie garneļu, vīnogu un ananasu salāti

Foto: Aija Lietiņa

Pavisam neparasta salātu recepte, kuru iesaka MansDraugs.lv redaktore Aija Lietiņa. Nododam to vērtējumam un izmēģināšanai arī jums!

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar Ķīnas kāpostu

Foto: Shutterstock

Gardi gan!

Lasīt vairāk

Raibie dārzeņu salāti

Foto: Shutterstock

Krāsaini un veselīgi iepriecinās raibie salāti.

Lasīt vairāk

Krabju nūjiņu un Ķīnas kāposta salāti

Foto: DELFI

Vienkāršie un gardie krabju nūjiņu un Ķīnas kāpostu salāti. Ātrām pusdienām vai viesību galdam.

Lasīt vairāk

Ātrie salāti ar šķiņķi, ananasiem un sieru

Foto: Shutterstock

Salāti garšo tiešām lieliski, turklāt visi atzīst, ka ananass ļoti eksotiski iederas šajā kombinācijā.

Lasīt vairāk

Variācija par Cēzara salātiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama Cēzara salātu variācija ar Ķīnas kāpostu un ceptu vistas fileju.

Lasīt vairāk

Vistas - ananasu un Ķīnas kāposta salāti

Foto: Shutterstock

Vistas - ananasu un Ķīnas kāposta salāti ir viegli un gardi.

Lasīt vairāk

Svaigie redīsu salāti ar Ķīnas kāpostu

Foto: Shutterstock

Ķīnas kāposta - redīsu salāti gardai piedevai pie otrā ēdiena.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti ar Ķīnas kāpostu

Foto: Shutterstock

Ķīnas kāpostu salāti - svaiga, garda piedeva.

Lasīt vairāk

Krāsainie meksikāņu salāti ar rīsiem, pupiņām un kūpinātu vistu

Foto: DELFI

Ātrs un ļoti vienkāršs risinājums, kā garšīgi pabarot izsalkušo ģimeni vai lielāku bariņu ciemiņu, kas jau teju klauvē pie durvīm. Mūsu mājās šie salāti tiek dēvēti par meksikāņu salātiem, jo tādi produkti kā pupiņas, kukurūza, paprika, sīpoli, tomāti, ķiploki un gaļa, ir arī meksikāņu iecienītā čili jeb maltās gaļas sautējuma neatņemamas sastāvdaļas. Viņi savu gaļas sautējumu mēdz pasniegt ar rīsiem un skābu krējumu, bet mēs rīsus pievienojam salātiem, malto gaļu aizvietojam ar kūpinātu lauku vistiņu, skābumiņam piegriežam klāt ābolus, bet krējumu izmantojam salātu aizdaram, "saprecinot" ar majonēzi un pašmāju ķiplokiem. Kad viss gatavs, gardos salātiņus var ēst gan tāpat vien, gan likt uz salātlapas un baudīt kā tortiljas vai lavaša pildījumu.

Lasīt vairāk

Krabju salāti ar Ķīnas kāpostu un kukurūzu

Foto: Shutterstock

Ātri un vienkārši pagatavojami krabju - Ķīnas kāpostu salāti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!