Foto: Shutterstock
Burvīga, maiga ābolkūka ar pikantu kanēļa garoziņu. To pasniedz ar karameļu mērci, kurai pievienots nedaudz jūras sāls. Tas mērci padarīs īpaši gardu un šoreiz parastā galda sāls nedos pareizo garšu. Dotais produktu daudzums piemērots kūkai, kuras diametrs ir aptuveni 20 cm.
60Minūtes
14Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

KARAMEĻU MĒRCEI:200 mlsaldais krējums1 TKvaniļas ekstrakts6 ĒKūdens200 mlcukurs1 TKjūras sāls ĀBOLKŪKAI:180 gmilti180 gcukurs3 lielas olas3 lieli āboli KANĒĻA GAROZIŅAI:1 TKkanēlis1 TKcukurs

Sagatavošana

1

Pirms sāk gatavot karameļu mērci, saldajā krējumā iejauc vaniļas ekstraktu. Pēc tam mērces katliņā ielej ūdeni, tam pievieno cukuru un izmaisa.

2

Pēc tam katliņu liek uz vidējas uguns, uzvāra un karsē 6-8 minūtes, līdz karamele ieguvusi tumšu dzintara krāsu (175-190°C). Šajā laikā cukuru nav vēlams maisīt, jo tas veicina cukura kristalizēšanos.

3

Katliņu noņem no uguns (uzmanību, karamele ir ļoti karsta), to maisot, lēnā, bet nepārtrauktā strūklā pievieno saldo krējumu. Karameli maisa, līdz tā pārtrauc burbuļot. Pēc tam pievieno jūras sāli. Ja nepieciešams, to pirms tam piestā sagrūž smalkāk. Mērci maisa, līdz sāls ir pilnībā izšķīdusi (uzmanību, mērci nevajadzētu garšot, tā joprojām ir ļoti karsta).

4

Mērci ielej traukā un ļauj tai atdzist. Mērci var pagatavot vairākas dienas iepriekš un glabāt burkā ledusskapī. Karameļu mērci var izmantot arī citiem desertiem, saldējumam un kēksiņiem.

5

Liek karsēties cepeškrāsni uz 200°C. Sagatavo izjaucamo kūku cepamo formu, to izklājot ar papīru. Nelielā bļodiņā samaisa kanēli ar cukuru, noliek malā.

6

Bļodā iesit olas, pievieno cukuru un ar mikseri sakuļ gaišās putās. Pēc tam pa daļām iemaisa miltus, līdz veidojas gluda mīkla.

7

Notīra ābolus, izņem serdes un sagriež ābolus nelielos kumosos. Tos iemaisa mīklā. Mīklu lej sagatavotajā formā, apbārsta ar kanēļa maisījumu.

8

Formu liek karstā cepeškrāsnī uz aptuveni 30 minūtēm, līdz kūka zeltaini brūna un gatava (iespraužot koka skaliņu, tas laukā iznāk sauss). Pasniedz ar karameļu mērci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!