Foto: Vida Press
Klasiska un tik garda Ziemassvētku kūka, ka pat ilgās gaidīšanas laiks līdz kūkas baudīšanai nespēj atturēt no tās pagatavošanas. Lieliskās garšas dēļ kūkai ir vairākas papildinājumu variācijas, ar dažādiem pārklājumiem un saldām dekorācijām, taču šī ir visu recepšu pamats, bez kura neiztikt tradicionālās Ziemassvētku augļu kūkas pagatavošanā.
14Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

250 gsaldkrējuma sviests, istabas temperatūrā250 ggaišais Muscovado cukurs4 olas200 gkviešu milti1 šķipsnasāls1 smalki sarīvēta apelsīna miziņa1 TKmalts kanēlis1 TKmalts ingvers1 šķipsnasvaigi rīvēts muskatrieksts8 ĒKapelsīnu liķieris Cointreau1 kgžāvēti augļi pēc izvēles (rozīnes, plūmes, ķirši, dzērvenes u.t.t.)250 gžāvētas aprikozes200 guz pu200sēm sagriezti žāvēti ķirši kūkas veidne (20 vai 18 cm diametrs), izklāta ar cepamo papīru

Sagatavošana

1

Sakarsē krāsni 150 grādus karstu.

2

Ar miksera palīdzību saputo sviestu un cukuru, līdz masa kļuvusi gaiša. Tad pievieno vienu olu un nedaudz miltus, iejauc masā un turpini pievienot pa vienai olai un nedaudz miltiem, līdz visas četras olas ir izmantotas. Pievieno atlikušos miltus, sāli, apelsīna miziņas, garšvielas un 4 ēdamkarotes apelsīna liķieri, un viendabīgi iemaisi mīklas masā.

3

Pievieno masai žāvētos augļus, aprikozes un ķiršus, un ar karotes palīdzību viendabīgi visu sajauc. Izklāj mīklu kūkas veidnē un ar mitras rokas palīdzību viendabīgi izsmērē to pa veidni.

4

Ievieto kūkas veidni cepeškrāsns vidējā nodalījumā un cep 3 līdz 3,5 stundas, līdz, pieskaroties kūkai, tā nepielīp pie pirkstiem. Ja kūka pārāk strauji sāk apbrūnēt, noklāj kūkas virsmu ar cepamā papīra kārtu vai foliju – tā neļaus kūkas virspusei pārāk ātri izcepties.

5

Kad kūka ir izcepusies, noliec to atdzesēties uz 10-15 minūtēm. Tad apslaki kūkas virskārtu ar atlikušo apelsīna liķieri un ļauj kūkai pilnībā atdzist.

6

Kad kūka ir atdzisusi, tā noteikti nav gatava dekorēšanai, jo kūkas īstā garšas būtība atklāsies tad, ja ietīsi to cepamajā papīrā vai folijā un noglabāsi vēsā vietā no 1-3 mēnešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!