Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Karstasinīgo spāņu kulinārais šedevrs paelja, kurā rīsiem pievienotas gardās jūras veltes garneles. Rīsiem pavisam īpašu un izteiktu garšu piešķirs baltvīns un zivju buljons. Gatavo maltīti iesakām baudīt pieskaņoti – ar glāzi labi atdzesēta spāņu vīna!
11Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
1 ĒKsaulespuķu eļļa1 sīpols1 sarkanā paprika šķipsnasafrāns250 gpaeljas rīsi (baltie rīsi vai arborio rīsi)150 mlbaltvīns600 mlkarsts zivju buljons400 glielas, izlobītas garneles2 ĒKsakapāti pētersīļi sāls melnie pipari

Sagatavošana

1

Eļļu lej paeljas pannā vai lielā cepamajā pannā, kurai ir vokpannai līdzīgi izliekts dibens un uzkarsē virs mērenas liesmas.

2

Pēc tam pannā ieber sasmalcinātu sīpolu, gabaliņos sagrieztu papriku un apcep 5–7 minūtes, līdz dārzeņi kļūst viegli mīksti. Kad tas izdarīts, pievieno šķipsniņu safrāna un apcep vēl divas minūtes.

3

Pannā pievieno rīsus (derēs baltie, garie rīsi, var izmantot arī arborio rīsus, bet vislabāk meklēt tieši paeljas gatavošanai paredzētus), kurus apcep aptuveni divas minūtes, lai tie pilnībā sajauktos ar sīpoliem un safrānu.

4

Pēc tam visu pārlej ar baltvīnu. Dažas minūtes karsē pannā, ik pa laikam apmaisot, līdz rīsi teju pavisam uzsūkuši sevī vīnu. Kad tas noticis, rīsus pārlej ar karstu zivju buljonu.

5

Rīsus vāra aptuveni 15 minūtes, līdz tie kļuvuši mīksti un buljons tajos uzsūcies, ik pa laikam apmaisot, lai nepiedeg.

6

Kad tas izdarīts, pannā ber garneles, apcepot tik ilgi, lai tās sasiltu (ja tiek izmantotas iepriekš izvārītas un sasaldētas garneles). Bet, ja paeljai izmanto svaigas garneles, gatavo tās tik ilgi, līdz paliek gaiši rozā.

7

Pēc tam paeljā iemaisa sakapātos pētersīļus un apkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem. Ja paelja izskatās pārāk sausa, tai var pievienot pavisam nedaudz verdoša ūdens.

8

Pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas, kamēr vēl paelja karsta.

Labu apetīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!