Foto: Shutterstock
Mājās, izmantojot pilnpienu un etiķi, var pagatavot ļoti vienkāršu un gardu sieru. Tas ir stingrs ar maigu, saldenu garšu. Visgardākais siers iznāk no lauku piena, bet arī "pudeļu" piena siers ir garšīgs.

Sieru var atstāt bez piedevām, bet katrs var arī eksperimentēt un izvēlēties dažādas piedevas. Man vislabāk garšo ar ķiplokiem, bet tie var būt arī zaļumi, mandeļu skaidiņas, ķimenes vai citas piedevas. Šo sieru var grilēt un fritēt, jo tas nekūst.

Siera gatavošanai būs nepieciešams liels katls, caurduris un siera audums - marle vai tills. Tillam mazāk pieķersies olbaltumu gabaliņi. Audumu pēc lietošanas vispirms mazgā vēsā ūdeni, tad olbaltums, kas būs pieķēries pie auduma, viegli nomazgāsies nost.

720Minūtes
3Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

3.7 lpiens75 mlābolu etiķis1 TKsāls

Sagatavošana

1

Katlā ielej pienu un karsē līdz 85 - 93ºC, ik pa laikam pamaisot, lai nepieķeras pie katla dibena. Pienu nedrīkst uzvārīt! Tikmēr caurdurī ieklāj samitrinātu siera audumu, bet caurduri liek izlietnē.

2

Kad piens sakarsis, pievieno pakāpeniski etiķi, līdz atdalās sūkalas. Parasti pietiek ar 50 ml etiķa. Jo piens karstāks, jo mazāk būs vajadzīgs etiķis. Kad sūkalas kļuvušas dzidras, siera masu ielej caurdurī vai mazāka šļakštīšanās būs, ja sieru caurdurī liks ar zupas kausu.

3

Kad siers salikts audumā, tam var pievienot sāli un piedevas, labi izmaisot. Sāli var arī nelikt vispār, tad sieram būs dabīga piena garša.

4

Sasien siera masu ciešā pauniņā. Pauniņu piesien pie koka karotes, kuru pakarina virs katla. Ļauj sūkalām notecēt apmēram 2 stundas, līdz tās pārstāj pilēt. Pēc tam sieru var griezt un garšot.

Glabā noslēdzamā traukā ledusskapī līdz 2 nedēļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!