Foto: DELFI
Cepts saldējums – kaut ko tik šķietami nesavienojamu var baudīt tikai restorānā, noteikti nodomā ne viens vien pēc virsraksta izlasīšanas. Tomēr receptes izmēģinātāji atzīs, ka tas itin nemaz nav tik sarežģīti. Atliek vien vadīties pēc norādēm, pacietīgi gatavot un tad kāru muti baudīt šo gardumu, kas, brīdinu, tiks apēsts vairāk, nekā plānots.

Saldējumam jābūt stindzinoši aukstam, tāpēc, ja tas ceļā no veikala paguvis pakust, liec saldētavā vismaz uz stundu sastingt. No pakusuša saldējuma nekas diemžēl neizdosies, un jāatzīst, arī no vairākkārtīgi atsaluša un sasaldēta saldējuma nebūs tas labākais rezultāts. Ideāli, ja saldējums ir pašgatavots, bet būs gana labi, ja iegādātais saldējums vismaz stundu pastāvējis saldētavā.

70Minūtes
7Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
250 gkukurūzas pārslas1 lplombīra saldējuma3 gab.olas šķipsnasāls1 TKcukurs0.7 leļļa500 gogas pēc izvēles (mellenes, avenes, kazenes, zemenes)

Sagatavošana

1

Kamēr saldējums stingst un gatavojas veiklai apstrādei, sagatavo pārējās sastāvdaļas, lai vēlāk viss ir pa rokai. Šajā receptē ļoti svarīgi, lai viss ir iepriekš sagatavots, jo gatavošanas brīdī viss jādara zibenīgi.

2

Sablendē vai ar piestu sasmalcini kukurūzu. Var to sadalīt divās daļās – vienu sasmalcināt kā rīvmaizi, atlikušo daļu rupjākās drupačās, kurās apviļāt bumbu pēdējā reizē. Sasmalcināto kukurūzu ber lēzenā bļodā.

3

Atsevišķā bļodiņā sakul olas ar šķipsnu sāli un cukuru.

4

Uz galda virsmas noliec lēzenu šķīvi vai dēlīti, uz kura liksi apviļātās bumbas, un ko pēc tam var ielikt saldētavā. Iepriekš atbrīvo saldētavu (ogas vai citus krājumus pa to laiku var ielikt bļodā ledusskapī).

5

Ar saldējuma karoti savel dūres lieluma saldējuma bumbu un veikli apviļā sasmalcinātajā kukurūzā. Uzreiz pēc tam liec saldētavā. Vari uzreiz sagatavot vairākas saldējuma bumbas un tās visas apviļāt kukurūzā, un likt saldētavā uz vismaz 20 minūtēm, lai tās atkal sastingst. Ja nav saldējuma karotes, ņem talkā ēdamkaroti.

6

Kamēr saldējuma bumbas stingst, pagatavo ogu mērci, sablendējot tās ar cukuru.

7

Pēc tam pa vienai bumbai apviļā sakultajā olā, atkal kukurūzā un atkal liec saldētavā sastingt. Te jāņem vērā, ka saldējumam jābūt pilnībā noklātam. Ja vietām paliks tukšums un saldējums spīdēs cauri, nonākot saskarsmē ar eļļu, tas kusīs un no ceptā saldējuma nekas dižs nesanāks, turklāt eļļā ielīs saldējums un viss būs jāsāk no jauna. Tāpēc labāk lieku reizi bumbu apviļāt kukurūzā un atkal sasaldēt, lai tā ir pilnībā noklāta ar ''kažociņu''. Manā praksē pierādījies, ka ar trim apviļāšanas reizēm ir gana, lai ceptais saldējums izdotos, bet tas atkarīgs arī no tā, cik ļoti saldējums iepriekš sasalis un kā sasmalcinātas kukurūzas pārslas.

8

Pēdējo reizi apviļājot, ļauj bumbām atkal saldētavā sastingt uz vismaz 30 minūtēm. Pa to laiku nelielā katliņā (jācep būs pa vienai saldējuma bumbai) lej eļļu un liec karsēties. Eļļa ir pietiekami sakarsusi, kad, iemetot kukurūzas pārslu, tā uzreiz sāk čurkstēt un zeltaini apcepties.

9

Kad eļļa pietiekami sakarsusi, ar kausiņu vai putu karoti uzmanīgi ieliec sagatavoto saldējuma bumbu eļļā. Šajā brīdī jāuzmanās – neapšļaksties ar eļļu pats, bet tanī pat laikā uzmani, lai bumba nevārās eļļā pārāk ilgi. Ik pa brīdim to apgriez otrādi, lai bumba izcepas no visām pusēm. Kad kukurūza apcepusies zeltaini brūna, ņem bumbu ar putu karoti laukā un liec to uz papīra salvetes, ļaujot liekajai eļļai notecēt.

10

Deserts jāpasniedz nekavējoties – liec bumbu uz šķīvja, pārlej ar ogu mērci, dekorē ar piparmētru lapiņām, ja vēlies, un baudi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!