Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Gards cūkgaļas šķiņķa cepetis ar dzērveņu un portvīna glazūru un mērci. Recepte, kas jo īpaši noderēs svētku mielastam.
300Minūtes
10Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 10
3.5 kgcūkgaļas šķiņķa gabals1 burkāns1 selerijas kāts1 sīpols2 lauru lapas150 mlportvīns GLAZŪRAI:100 mlportvīns150 gdzērvenes2 ĒKMuskovado cukurs

Sagatavošana

1

Šķiņķa gabalam apsien kokvilnas diegu, lai tas gatavošanas laikā saturētu formu. To ieliec lielā katlā, pievieno sagrieztu burkānu, seleriju, sīpolu. Pieber arī lauru lapas un pārlej ar portvīnu. Tad katlu piepildi ar aukstu ūdeni, lai šķiņķis būtu nosegts.

2

Ļauj šķidrumam sākt vārīties (apmēram 15 minūtes), uzliec katlam vāku un uz lēnas uguns vāri šķiņķa gabalu 55 minūtes par vienu gaļas kilogramu – kopā apmēram 3,5 stundas.

3

Kamēr gaļa vārās, gatavo glazūru. Nelielā katliņā ielej portvīnu, pievieno dzērvenes un cukuru. Uzkarsē, līdz cukurs izkusis. Katliņu noņem no plīts un atliek malā.

4

Kad šķiņķis novārīts, to izņem no katla un ieliek cepeštraukā.

5

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200°C.

6

Šķiņķim noņem diegus un no virspuses nogriež ādu, atstājot plānu tauku kārtiņu. Tajā ar nazi iegriež dimanta rūtiņas. Šķiņķi apsmērē ar divām trešdaļām no pagatavotās glazūras.

7

Šķiņķi liek cepeškrāsnī un cep 20–30 minūtes, lai tas apbrūnētu. Uzmani, lai tā virsa nepiedegtu. Kad šķiņķis gatavs, cepeti izņem no krāsns un uzliek uz servējamā trauka. Apsedz ar foliju un ļauj cepetim "atpūsties" 10 minūtes, pirms to sagriez. Pasniedz ar pietaupīto dzērveņu un portvīna mērci.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!