Foto: DELFI

Viens no iecienītākajiem vasaras svētku kārumiem mūsu ģimenē ir neceptā siera kūka ar dažādām sezonas ogām, tādēļ, kad pagājušajā nedēļā žurnālā Ieva ieraudzīju Lauras Dumberes recepti siera kūkas saldējumam ar upenēm, man prātā iešāvās uzreiz divas domas. Pirmā - o, man ledusskapī aizkavējušās trīs citronu krēmsiera kārbiņas, kas gaidīt gaida garšīgu pielietojumu, bet otrā - kā man pašai neienāca prātā, ka to kūku var saldēt?!

Principā pagatavošana ir itin vienkārša, turklāt nav jādraudzējas ar želatīnu kā neceptās siera kūkas gadījumā.

720Minūtes
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
540 gkrēmsiers400 mliebiezinātais piens ar cukuru400 mlsaldais krējums3 ĒKvaniļas cukurs1 citrons200 gcepumi Selga80 gsviests

Sagatavošana

1

Pats pirmais darbs - ielikt saldētavā trauku, kurā tiks likts saldējums. Tā kā man bija diezgan daudz siera, es izmantoju vairākus dažādu izmēru traukus, kopumā ieguvu vairāk nekā pusotru litru saldējuma.

2

Cepumus smalki sadrupina - šim nolūkam parasti izmantoju blenderi, tādējādi iegūstot pavisam smalkus cepumu putekļus, bet var cepumus drupačās berzt ar stampu vai pielietot kādu citu metodi. Cepumu drumslas samīca kopā ar mīkstu sviestu un iegūto masu liek saldējuma traukā, ar pirkstiem izlīdzinot vienmērīgā kārtā. Kad šis solis paveikts, traukus liek atpakaļ saldētavā un gatavo pašu saldējuma masu.

3

Palielā traukā liek svaigo sieru, kam pievieno iebiezināto pienu ar cukuru. Lai gan es izmantoju krēmsieru ar citronu garšu, ņemot vērā to, cik salds ir iebiezinātais piens, pievienoju vēl svaigi spiestu sulu no viena citrona, kā arī pierīvēju nedaudz citrona miziņu. Ar mikseri visu sakuļ, līdz siers un piens pilnībā sajaukušies.

4

Atsevišķā traukā stingrās putās sakuļ saldo krējumu, kam pievienots vaniļas cukurs. Putukrējumu pievieno krēmsieram un visu kārtīgi saputo, lai izveidojas viendabīgas konsistences masa.

5

Pirms ķerties pie saldējuma likšanas traukā, sablendē ogas. Es izmantoju avenes, kas saldētavā bija aizķērušās vēl no pagājušās vasaras. Bet tikpat labi var izmantot jebkuras citas ogas - svaigas vai saldētas.

6

Lielāko daļu saldējuma masas (aptuveni divas trešdaļas) ar lielu karoti vai, vienkārši ielejot, liek traukā virs cepumu kārtas, un ar karoti izlīdzina. Virsū liek blendēto ogu masu, kurai pārlej atlikušo saldējuma masu. Visu nolīdzina, uzliek traukam vāku un liek saldētavā sastingt.

7

Pateicoties kondensētajam pienam, šajā saldējumā neveidojas ledus kristāli, un salšanas laikā tas nav ik pa laikam jāapmaisa, kā tas parasti jādara ar citiem mājas saldējumiem.

8

Saldējumam jāstingst vismaz 8-10 stundas, tādēļ to vislabāk gatavot iepriekšējā vakarā vai no rīta, lai baudītu tajā pašā vakarā. Pēc izņemšanas no saldētavas to kādu mirkli jāatlaidina - tā būs vienkāršāk un ērtāk sagriezt un sadalīt pa šķīvīšiem.

Brīdinu - nobaudot šo saldējumu, roka pati stiepsies pēc papildporcijas, jo gluži tāpat, kā jau minētā siera kūka, arī šis saldējums ir grēcīgi dievīgs - krēmīgi atsvaidzinošs. Jā, protams, ļoti trekns. Bet reizēm jau drīkst!

Šķiet, nākamā reize, kad gatavošu šo kārumu, būs pavisam drīz, zinu kādu siera kūkas fanu, kam noteikti patiks arī šis saldējums. Tikai tad, iespējams, darīšu citādāk ar cepumu drupačām. Visticamāk, iztikšu bez sviesta, bet drupačas likšu nevis saldējuma pamatnē, bet pa vidu - starp ogām un augšējo saldējuma slāni. Vai varbūt iztikšu arī bez cepumiem. Tikai sierakūkas saldējums un ogas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!