Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Tā kā augusts ir laiks, kad uz laukiem tiek novākti graudi, īstā lieta, ar ko šo notikumu svinēt, ir maizīte. Vadoties pēc attēlos redzamās pamācības, arī mājās iespējams izcept lielu un izskaistinātu kviešu baltmaizes kukulīti. Vajadzīgi vien milti, pacietība un uzticama cepeškrāsns.
9Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

750 gkviešu milti7 gsausais raugs2 TKsāls3 ĒKsaulespuķu eļļa2 gab.rozīnes (vai kāda cita žāvēta oga)1 gab.sakulta ola PIEDERUMI: liela cepamā panna, izklāta ar cepamo papīru šķēres

Sagatavošana

1

Vispirms gatavo mīklu – miltus ber bļodā un klāt pievieno raugu un sāli. Pēc tam miltiem pielej 450ml silta ūdens un eļļu. Sastāvdaļas kārtīgi samaisa, lai veidotos vienmērīga masa.

2

Mīklu liek uz virsmas, uz kuras izkaisīti milti, un mīca aptuveni 5-8 minūtes, līdz tā ir elastīga.

3

Pēc tam mīklas piku liek ieeļļotā bļodā, tās virsmu pārklāj ar pārtikas plēvi un virtuves dvielīti. Bļodu ar mīklu noliek siltā vietā un raudzē tik ilgi, līdz tās apjoms divkāršojies.

4

Kad mīkla uzrūgusi, no tās atdala aptuveni ceturtdaļu lielu gabaliņu, pārējo mīklu atstājot bļodā.

5

Noplēsto mīklas gabaliņu sadala uz pusēm. Vienu pusīti ar mīklas rulli izrullē aptuveni 18 centimetrus augstā taisnstūrī, tā, lai tam būtu slīpas malas, kas nedaudz sašaurinātu formu. Mīklas taisnstūri liek uz cepamās pannas.

6

No otras puses izrullē 16 centimetrus platu apli. Mīklas apli liek otra izrullētā gabaliņa šaurākajā vietā tā, lai tas nedaudz to pārklātu. Mīklas savienojuma vietu iesmērē ar ūdeni, lai abi gabaliņi turētos kopā, un viegli piespiež.

7

Ar sviesta nazi ievelk vieglas līnijas mīklas apakšējā gabaliņā, lai veidotos 12 paralēli gabaliņi (kā redzams 5. attēlā). Mīklas virspusi apsmērē ar ūdeni, lai pa virsu liktie gabaliņi pieliptu.

8

No bļodā palikušās mīklas atdala trešo daļu, kuru sadala 12 vienādās daļās. Katru mīklas gabaliņu izrullē garenā desiņā (6. attēls).

9

Garos mīklas gabaliņus pa vienam vien liek uz iezīmētajām vietiņām mīklā, kā redzams 7. attēlā.

10

Ņem divas trešdaļas no bļodā palikušās mīklas, lai pagatavotu kviešu galviņas no mīklas.

11

Mīklu sadala 25-30 mazos gabaliņos, katru gabaliņu izrullējot un nospiežot ūdens lāses formā. Ar šķērēm visapkārt apaļajai mīklas formiņai iegriež sariņus (8. attēls).

12

Maizes formas apli apsmērē ar ūdeni un ar mazajiem rotājumiem izliek visu mīklas klaipiņu.

13

Atlikušo mīklu sadala četrās vienādās daļās. Trīs no mīklas gabaliņiem izrullē garās, tievās desiņās, un sapin no tām bizi. Atkal apsmērē klaipiņu ar ūdeni vietā, kur tiks likta pīne, un piespiež to cieši maizes klaipam, kā redzams 9. attēlā.

14

No pēdējā mīklas gabaliņa uztaisa dekoratīvu pelīti. Izveļ ūdens lāses formas ķermeni, piestiprina divas mīklas austiņas un garu astīti. Actiņu vietā ieliek divas rozīnes (10. attēls).

15

Vietā, kur mīklas peli liks, uzsmērē nedaudz ūdens un peli piespiež, lai tā turētos klāt.
Gatavo maizes klaipu atstāj uz cepamās pannas nedaudz uzbriest.

16

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220oC. Pirms cepšanas maizes klaipu iesmērē ar sakultu olu.

17

Maizes klaipu liek cepeškrāsnī un cep desmit minūtes. Pēc tam krāsns temperatūru samazina līdz 190oC un maizi cep vēl 20-25 minūtes, līdz tā ir zeltaini brūna.

18

Gatavo maizīti ņem laukā no cepeškrāsns un liek uz restītēm atdzist.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!