Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Visgrēcīgākais no visiem gardumiem un franču konditoru klasika – plaucētās mīklas eklēri ar vārītā krēma pildījumu un šokolādes glazūru. Glazūrai īpašu spīdumu piešķirs želatīns, bet pildījumam patīkamu garšu un smaržu – vaniļa. Baudīt ar mēru!
25Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 20
MĪKLAI:75 gmilti60 gsviests šķipsnasāls2 gab.olas VĀRĪTAJAM KRĒMAM:500 mlpiens šķipsnasāls6 gab.olu dzeltenumi75 gpūdercukurs30 gmilti30 gkukurūzas milti60 gsviests (istabas temp.)1 TKvaniļas pasta (vai pāksts sēkliņas) GLAZŪRAI:4 gab.želatīna lapas VAI1 ĒKželatīns90 gpūdercukurs30 gkakao5 ĒKsaldais krējums PIEDERUMI: lielas konditorejas tūtas konditorejas uzgaļi cepamās pannas izklātas ar cepamo papīru

Sagatavošana

1

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200oC.

2

Miltus izsijā traukā.

3

Nelielā katliņā ielej 150ml ūdens un pievieno sāli un sviestu. Katliņu liek uz plīts un karsē uz zemas uguns, līdz sviests izkusis.

4

Pēc tam plīts liesmu palielina un ļauj tai viegli sākt vārīties. Šeit jādarbojas ātri – katliņu ņem nost no plīts un sviestam pieber klāt miltus. Ar koka karoti mīklu maisa, līdz tā labi saķepusi un savēlusies bumbā.

5

Katliņu liek atpakaļ uz plīts un karsē 30 sekundes līdz vienu minūti, lai milti uzkarstu. Katliņu ņem nost no plīts un ļauj mīklai atdzist aptuveni 10 minūtes. Lai mīkla ātrāk atdzistu, to pārliek aukstā bļodā.

6

Kad mīkla atdzisusi, tai pa vienai pievieno olas, ar rokas mikseri mīklu kārtīgi sakuļot, lai veidotos spīdīga mīkla.

7

Pēc tam mīklu pilda konditorejas tūtā ar apaļo uzgali un uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, uzspiež aptuveni 8-10 centimetrus garas desiņas.

8

Ar nazi pēc katras eklēra mīklas izspiešanas nogriež galiņu, lai eklēriem būtu skaisti gali.

9

Cepamās pannas ar eklēriem apsmidzina ar nedaudz ūdens, lai cepot veidotos tvaiki.

10

Eklērus liek cepeškrāsnī un cep aptuveni 20-25 minūtes, līdz tie skaisti pacēlušies un zeltaini brūni.

11

Gatavos eklērus izņem no cepeškrāsns un ar smalku nazīti iegriež to vidū. Pēc tam liek atpakaļ cepeškrāsnī (5 minūtes), lai tie izžūtu. (Šo darbību var arī izlaist, jo pareizi izceptai plaucētajai mīklai vajadzētu būt pietiekami pufīgai, lai pildījumu varētu iepildīt ar konditorejas maisa palīdzību pa vienu galu.) Atdzesē uz restītēm.

12

Gatavo pildījumu. Nelielā katliņā lej pienu, pievieno sāli un ļauj pienam sākt uz plīts vārīties.

13

Tikmēr bļodā sakuļ olu dzeltenumus kopā ar cukuru, miltiem un kukurūzas miltiem, līdz iegūta vienmērīga krēma masa. Masai pārlej karsto pienu, vienlaikus to maisot.

14

Pēc tam krēmu pārliek tajā pašā katliņā, kur tika vārīts piens. Liek uz plīts un karsē, līdz no krēma ceļas viegli garaiņi – krēmu karsējot visu laiku maisa, lai neveidotos kunkuļi.

15

Ja kunkuļi sanākuši, krēmu izspiež caur sietu.

16

Olu krēmu pārlej bļodiņā, pa virsu pārliek pārtikas plēvi un ieliek ledusskapī sastingt.

17

Pirms pildīšanas eklēros, izņem no ledusskapja un vēlreiz sakuļ krēmu, un iecilā tajā mīksto sviestu, kā arī vaniļas pastu vai vaniļas pāksts sēkliņas.

18

Gatavo glazūru

19

Želatīna lapas sagriež mazos gabaliņos. Bļodiņā ielej aptuveni trīs ēdamkarotes ūdens, ieber želatīna gabaliņus un ļauj uzbriest.

20

Ja izmanto beramo želatīnu, to pagatavo, kā norādīts uz paciņas.

21

Pūdercukuru, kakao pulveri un saldo krējumu liek neliela izmēra katliņā un pievieno aukstu ūdeni (5 ĒK). Sastāvdaļas apmaisa, lai veidotos šokolādes pasta un tad liek uz plīts (mazas liesmas), un maisot karsē, līdz cukurs izkusis.

22

Pēc tam uguns intensitāti palielina uz mērenu un ļauj masai sākt vārīties, ik pa laikam apmaisot, lai nepiedegtu.

23

Plīts liesmu samazina un karsē šokolādes glazūru tik ilgi, kamēr tā sabiezējusi līdz mērces konsistencei.

24

Katliņu noņem no plīts un uzreiz iemaisa šokolādes glazūrā želatīnu. To maisa, līdz želatīns izkusis. Šokolādes glazūru pārlej bļodiņā un atdzesē.

25

Krēmu pilda konditorejas tūtā, galā liek smalku uzgali un dur iekšā katrā eklērā, iespiežot tajā krēmu. Visus eklērus sapilda ar tik daudz krēma, cik vien lien iekšā.

26

Eklērus pēc tam mērc šokolādes glazūrā, lai to virsa būtu noklāta. Eklērus liek uz restītēm, lai liekā šokolāde notecētu.

27

Pirms pasniegšas kārtīgi atdzesē.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!