Foto: Privātā arhīva foto

Šo franču konditorejas leģendāro kūku 1910. gadā par godu kārtējam velomaratonam Parīze–Bresta–Parīze radīja konditors Luī Djurāns (Louis Durand) velomaratona idejas autora Pjēra Žifāra (Pierre Giffard) uzdevumā. Ievērojot tematiku, greznā kūka tika cepta apaļā riteņa rata formā, ar kalorijām bagātu pildījumu – tā teikt, lai sportisti pēc nogurdinošā 1230 kilometrus garā brauciena varētu atjaunot enerģijas krājumus.

Pārbaudītu, vienkāršotu kūkas "Paris-Brest" recepti iesaka Līga Petkēviča.

13Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

mandeļu skaidiņas1 sakulta ola pārziešanai200 mlūdens65 gsviests130 gmilti3 vidēja izmēra olas šķipsnasāls400 gbezpiedevu krēmsiers200 mlsaldais krējums200 gbezpiedevu jogurts pēc garšaspūdercukurs banāni zemenes

Sagatavošana

1

Sakarsē krāsni 220° karstu.

2

Katliņā uz vidējas uguns uzvāra ūdeni, sāli un sviestu. Kad sāk burbuļot, nogriež mazu liesmu, iesijā miltus un ar koka kartoti aktīvi maisa, līdz iegūst vienmērīgu masu, kas nāk nost no katliņa malām.

3

Katliņu noņem no uguns un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Kad mīkla atdzisusi, pievieno pa vienai olai, katru kārtīgi iekuļot mīklai.

4

Kad mīkla gatava, to liek konditorijas maisā ar caurumu 1 cm diametrā.

5

Cepampannā ieklāj cepamo papīru. No mīklas veido apļa formu ( divus apļus vienu otram blakus, trešo abiem pa virsu). Noskaties šo īso video, lai saprastu, kā pareizi veidojama mīklas pamatne:

6

Mīklu nosmērē ar sakultu olu un pārber ar mandeļu skaidiņām. Liek cepeškrāsnī un cep, līdz mīkla paceļas un iekrāsojas zeltaina. Tad cepeškrāsni nogriež līdz 180° un cep 15 - 20 minūtes.

7

Izņem mīklas apli no krāsns un ļauj pilnībā atdzist.

8

Pa to laiku gatavo pildījumu. Atsevišķā bļodā sakuļ vijīgu putukrējumu, pievieno pūdercukuru pēc garšas. Citā bļodā sakuļ krēmsieru ar bezpiedevu jogurtu. Abas masas samaisa kopā un tad sadala divās daļās.

9

Vienu krēma daļu iesmērē kūkas pamatnē, virs krēma kārtas liek banānu ripiņas un zemeņu gabaliņus. Kad augļi salikti, pārklāj tos ar atlikušo krēma masu un virs tās liek mīklas otru pusi.

10

Pārkaisa ar pūdercukuru, dekorē ar ogām un bauda nekavējoties!

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!