Foto: DELFI
Bezē cepumi noteikti ierindojas starp sievišķīgākajiem kārumiem, jo to gaisīgums, saldums un maigā garša nespēj atstāt vienaldzīgu, gluži tāpat kā pašas sievietes. Vai tie būtu svētki vai ikdiena, bezē cepumu gatavošana nav sarežģīta, ja vien vadies pēc norādījumiem un gatavo tos ar mīlestību. Vienīgais priekšlikums - gatavo tos vairāk, jo mūsmājās tie vienmēr pazūd ātrāk nekā gribētos.
50Minūtes
5Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

2 olas baltumi100 gcukurs naža galssāls sula no puscitrona1 ĒKogu vai dārzeņu pulveris (piemēram, upeņu vai biešu)

Sagatavošana

1

Vispirms saputo olu baltumu. Ņem tīru, sausu stikla bļodu, iesit tajā olu baltumus. Svarīgi, lai tiem klāt nebūtu ne kripata dzeltenuma, citādi no gaisīgajiem bezē cepumiem nekas nesanāks.

2

Ar mikseri sāc putot olu baltumus nelielā ātrumā, pēc minūtes mainot režīmu uz ātrāku. Tad, kad olu baltums jau saputojies gaisīgās putās, pamazām pievieno cukuru, burtiski pa karotei. Ja piebērsi klāt uzreiz visu cukuru, tad olu baltums saplaks un vairs neputosies. Puto olu baltumus, pievieno nedaudz cukuru, atkal puto, lai masa pieņemas apjomā, un tā turpini, līdz viss cukurs iztērēts. Putošana varētu aizņemt aptuveni 10 minūtes.

3

Neilgi pirms putošanas beigām, pievieno šķipsnu sāli un citronu sulu.

4

Putošanu vajadzētu pārtraukt, kad masa kļuvusi bieza, spīdīga un stingra. Labs veids, kā pārbaudīt, vai olu baltums ir gatavs – izņem no bļodas mikseri, un, ja izveidojas tāds spics knābītis, kas nenoplok, un no bļodas olu baltums nelīst ārā, tad tas ir gatavs.

5

Ja vēlies bezē cepumus iekrāsot, tad krāsviela (šajā gadījumā izmantots ''Absolūts ēd'' biešu pulveris) jāpievieno neilgi pirms putošanas beigām. Olbaltuma iekrāsošanai ieteicams izmantot pulverveida krāsvielu, jo šķidrās krāsas var mainīt bezē konsistenci. Dabīgo pulveri vai krāsvielu var pievienot arī vairāk, ja vēlies izteiktāku krāsu, tomēr specifiskas garšas pulveri nevajadzētu pievienot pārāk daudz, lai tas nenomāc garšu.

6

Iepildi olbaltumu konditorejas maisā ar uzgali, rūpīgi nospriego augšējo galu un izspied uz pannas, kas noklāta ar cepamo papīru. Starp bezē cepumiem atstāj vismaz centimetru lielu spraugu. Izspied masu tik daudz, cik lielus vēlies cepumus, jo masa cepšanas laikā neplūdīs. Ja vēlies, pēc izspiešanas var cepumiem pārbērt pāri vēl pulveri vai citus dekorus, piemēram, kaltētas rožlapiņas.

7

Sakarsē krāsni 100 grādus karstu.

8

Uzstādi ventilatora režīmu un cep 30 minūtes. Pēc tam atstāj pannu krāsnī atdzist, lai tiem nav straujas temperatūras svārstības un cepumi nesaplaktu.

Bezē no pannas noņem tikai tad, kad tie ir pilnībā atdzisuši.

No šī daudzuma sanāks nepilnas trīs pannas bezē cepumu.

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!