Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pavisam grēcīgais deserts, par kura gatavošanu un ēšanu ir vērts sākt domāt jau nedēļas vidū, lai pienācīgi sagatavotos lielajam virtuves piedzīvojumam. Vienā kūkā mīsies gaisīgā biskvīta, saldas šokolādes un sāļas karameles garšas. Kas to lai zina, varbūt šī kļūs par tavu iemīļotāko kūku!
150Minūtes
24Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 12
KŪKAI:175 gmilti1 TKcepamais pulveris2 ĒKkakao1 TKdzeramā soda150 gmuskovado cukurs (brūnais cukurs)2 ĒKcukura sīrups2 lielas olas150 mlsaulespuķu eļļa150 mlpiens KARAMELEI:250 gpūdercukurs2 ĒKglikozes sīrups150 mlsaldais krējums60 gsviests1 ĒKsāls GARNĒJUMAM:3 ĒKkakao75 gsviests175 gpūdercukurs100 gtumšā šokolāde, izkausēta sāls graudiņi dekorēšanai PIEDERUMI: 3 18cm diametra kūkas formas, ietaukotas

Sagatavošana

1

Vispirms gatavo kūkas mīklu. Bļodā iesijā miltus, kakao, cepamo pulveri, dzeramo sodu un Muskovado cukuru. Pievieno cukura sīrupu un apmaisa.

2

Citā traukā sakuļ olas, kopā ar eļļu un pienu. Šķidro masu pielej miltu masai, un mīklu kārtīgi samaisa.

3

Kad mīkla gatava, to vienlīdzīgi sadala starp trim kūku cepšanas formām. Ja nu forma ir tikai viena, var mēģināt gatavot vienu lielu biskvītu, kuru pēc tam sagriež, vai kūkas pamatnes cept pa trim reizēm.

4

Kūkas biskvītu cep aptuveni 20 līdz 25 minūtes, līdz brīdim, kad biskvīti skaisti pacēlušies un iedurts koka kociņš no kūkas iznāk bez mīklas.

5

Gatavās biskvīta kārtas atdzesē formās aptuveni piecas minūtes, bet pēc tam ņem laukā un atdzesē pavisam.

6

Gatavo sāļo karameli – dziļā pannā vai nelielā katliņā ielej aptuveni četras ēdamkarotes ūdens, pievieno pūdercukuru un šķidro glikozi. Sastāvdaļas silda uz lēnas uguns, līdz cukurs izkusis.
Pēc tam uguns apjomu palielina un vāra cukura masu, līdz tā ieguvusi karameles krāsu.

7

Trauku ar karsto karameli ņem nost no plīts un lēnām lej klāt saldo krējumu, un maisa, lai masa iegūtu viendabīgas mērces konsistenci.

8

Katliņu liek atpakaļ uz plīts, un karameli vēlreiz nedaudz uzkarsē. Pēc tam katliņu atkal ņem nost no plīts un ļauj pāris minūtes atdzist. Tad karameles masai pievieno sviestu, iemaisot to tā, lai tas izkūst. Karameli atdzesē.

9

Kā pēdējo gatavo glazūru – kakao kādā traukā samaisa ar trīs ēdamkarotēm verdoša ūdens, un pievieno karstajam šķidrumam istabas temperatūrā noturētu sviestu, pūdercukuru, un ar dakšiņu vai kuļamo slotiņu kārtīgi samaisa.

10

Pēc tam masā iecilā izkausēto šokolādi. Šokolādi kausā ūdens peldē vai uz ļoti lēnas uguns kādā karstumizturīgā traukā.

11

Kad visi kūkas komponenti gatavi, beidzot var ķerties klāt svarīgākajam darbam.
Katru no trim kūkas biskvīta daļām pārgriež uz pusēm, un piecas no sešām kūkas pamatnēm izklāj ar karameli. Uz karameles uzkaisa sāli.

12

Apsmērētās biskvīta daļas krauj kaudzītē, pa virsu liekot to biskvīta gabaliņu, kas palicis neapsmērēts. Kūkas virsu apsmērē ar šokolādes krēmu un skaisti garnē, apsmērējot arī kūkas malas.

13

Pa virsu apbārsta ar pāris sāls graudiņiem, un ļauj kūkai atdzist.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!