Ja neesi gatavs veltīt trešdaļu dienas zupai un smukai griešanai, tad šī zupa nav Tev!!!
Sātīga, garda zupa mūsu ģimenes gaumē. Nekādi nepretendē uz "īsto" soļanku, jo tās ir daudz, katrs uzskata, ka tā, kuru viņš vāra ir tā īstā, no pirmavotiem nākusī.

Redakcijas piezīme: receptes pierakstā saglabāta autores oriģinālrakstība.

240Minūtes
18Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

cūkgaļa ar kauliņu liellopa gaļa ar kauliņu (lai buljons gardāks) šķiņķis vārītās desiņas pusžāvētās desiņas nieres tušonka vai kas līdzīgs sālīti/skābēti gurķi melnās olīvas zaļās olīvas tomātu pasta adžika sīpoli citrons kartupeļi eļļa zaļumi sāls, pipari

Sagatavošana

1

Lieku aukstā ūdenī iepriekš nomazgātus cūkgaļas un liellopa gaļas gabalus vārīt.

2

Noputoju, pieberu mazliet sāli, pāris lauru lapas un - lai uz nelielas uguns vārās pusotru, divas stundas.

3

Čakars ar nierēm.... Ar asu nazi izgriežu baltumus, kas tām vidū, nomazgāju un lieku aukstā ūdenī vārīt. Kad nāk liels daudzums putu, ņemu nost no uguns un kārtīgi skaloju aukstā ūdenī.

4

Un tā 3 x pēc kārtas. Kāpēc? Lai izvadītu šlakvielas. Ceurtajā reizē lieku atkal vārīt, noputoju, mazliet sāli - un uz 25 min.

5

Kamēr viss vārās, gan nieres neskaitāmas reizes, gan gaļa, ņemu un visu griežu. Gribu piebilst, ka tjap ļap kaut kā sagriezu un sametu - šai zupai nederēs. Jāgriež ļoti smukās un tievās šķēlītēs. Eh, jāķeras klāt...

6

Sagriežu desiņas, sagriežu šķiņķi, sagriežu sīpolus.

7

Sagriežu pa pusbundžai no katras šķirnes olīvām.

8

Sagriežu gurķus (ehz, aizmirsu sagrieztus nofočēt)... pārējo vēlāk....

9

Lieku dziļā pannā nelielā daudzumā eļļas cepties desas, šķiņķi, sīpolus, 5 ē.k. tomātu pastu, 2 ē.k. (kam negaršo ass, liktu 1 ē. k.) adžikas, piparus. Sāli neberu!

10

Apcepinu līdz gatavībai.

11

Tikmēr arī gaļa ir izvārījusies, un ar visu nieru čakaru - vienā laikā sanāca arī nieres. Ņemu ārā, lai dziest.

12

Sacepto masu gāžu iekšā gaļas buljonā un lai virst kādas 10 min.

13

Tad pieberu sagrieztās olīvas, tad gurķus un lai atkal virst kādu laiku.

14

Tikmēr smalki, smalki, smuki sagriežu nierītes. Gāžu iekšā un lai virst.

15

Nomizoju un smalki, smalki sagriežu kartupeļus. Kāpēc kartupeļi pēc gurķiem? Lai neizjuktu skaistās šķēlītes un nebūtu putra. Tik plānas viņas gurķu skābumā izvārīsies, bet neizjuks.

16

Nu un sagriežu gaļu. Principā, kamēr to darīs, arī kartupeļi būs gatavi.

17

Metu iekšā, tagad lai vārās zupa, attaisu konservu, izlieku uz pannas un karsēju, lai visi sūdi un tauki iztek ārā. To kas atlicis un saucās par gaļu, nokāšu - un zupā iekšā.

18

Tad iegāžu atlikušās melnās un zaļās olīvas ar visu šķidrumu, kurā sālītas (tāpēc nekur iepriekš, izņemot mazliet vārot gaļu un nieres, neliku sāli).

19

Izmaisu, un zupa vēl vārās ap 25 min... Kad tās pagājušas, lieku iekš zupas karoti.... Stāv?
Stāv gan...:) Ja tā ir, piespiežu ja par maz skābuma citronu. Sāli nevajag. Ja kādam vajag - var koriģēt.

20

Pieberu sakapātus zaļumus un zupa gatava! Protams, kad iestāvēsies - būs vēl labāka.

Gūten apetīten ;)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!