Foto: I. Kalniņa

Bloga letpetitpot.lv autore Inga Kalniņa piedalījās BioLoģiski! zupu izaicinājumā, gatavojot savas mazās meitas Grētas mīļāko zupu - biešu zupu.

Garšaugi: pētersīļi, dilles, lauru lapas – viss pēc jūsu izvēles. Ja mājās ir puravs, pievieno nomazgātu purava zaļo daļu.

Jo vairāk ņemsi dārzeņus, jo lielāks zupas katls būs rezultātā. Parasti es ņemu visu gandrīz vienādos daudzumus, tikai bietes vairāk.

10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

750 gliellopa gaļa3 gab.burkāni0.33 gab.ziedkāposta galviņa250 gkāposti2 gab.selerijas kāti3 gab.bietes300 gkartupeļi zaļumi pēc garšassāls pēc garšasmelnie pipari, malti

Sagatavošana

1

Pirms sāc gatavot dārzeņus, novāri gaļu pirmo reizi. Ielej izvēlētajā katlā aukstu ūdeni un ieliec tajā gaļu. Vispirms gaļu apstrādā tā, kā tu to parasti dari. Ja ir kauls ar gaļu, tad es lieku veselus, nesagrieztus. Šķiņķi sagriežu apmēram vienādos gabalos.

2

Katlu liek uz uguns un ļauj vārīties. Kad ūdens uzvārijies, tad tas būs dikti saputojies un tāds duļķains. Ņem katlu nost no uguns un izņem gaļu. Noskalo gaļu ūdenī un izmazgā katlu. Lej katlā jaunu, tīru ūdeni un liec otreiz vārīties gaļu.

3

Kamēr gaļa vārās, sagatavo visus dārzeņus. Vispirms tos nomazgā, notīra un sagriež. Visu griežu apmēram vienādos gabaliņos. Bietes negriežu, bet sarīvēju. Salieku visas sastāvdaļas bļodiņās un tad var mierīgi bez stresa vārīt zupu, ik pa laikam pievienojot attiecīgo sastāvdaļu.

4

Kad ūdens ar gaļu uzvārijies otro reizi, tad kā pirmos liek dārzeņus, kas vārās ilgāk.

5

Nogriež mazāku uguni (uz elektriskās plīts es izvēlējos "6″). Sākumā lieku burkānus un garšaugus (tos pēc tam ņemu ārā, tādēļ tos negriežu). Pēc kāda laika, kad burkāni ir gandrīz mīksti (tas prasa laiku uz lēnas uguns), pievienoju kāpostus un seleriju. Pavāru līdz gandrīz gatavi un tad pievienoju kartupeļus un ziedkāpostus. Kā pēdējos pievieno rīvētās bietes. Kad pievienotas bietes, tad zupu uz lēnas uguns vēl kādas 15 – 20 mim. vismaz pavāra.

Jo lēnāk vārīsi zupu, jo tās garša būs izteiksmīgāka un gaļa mīkstāka. Ideālā gadījumā, lai tā krīt nost no kaula.

Papildus garšvielas es pievienoju beigās. Piemēram, manam vīram garšo, ja pievieno ķiploku vai čili. Beigās pievienoju arī sāli un piparus pēc garšas. Ja liekas, ka garša sanākusi ne tik izteiksmīga kā cerēts, var pievienot arī eko veikalos nopērkamos bioloģiski sertificētos gatavos buljona kubiciņus.

Ingas Kalniņas komentārs

Parasti mūsmājās šo biešu zupu vāra mana vecmāmiņa. Uzvāra pilnu lielo katlu un tad, sadalaījusi to pa mazākiem katliņiem, izdala to mums – mazbērniem. Protams, manis vārītā nesanāk tāda kā vecmāmiņas varītā, bet es ļoti cenšos un Grētai garšo. Tas ir labākais rādītājs.

Recepte ir vienkārša, pagatavošana mazliet laikietilpīga (kādas 1,5 h – 2h), bet tā kā zupu (vismaz mūsu ģimenē) nevāra "tā mazliet", tad vienā reizē var pagatavot vairākākm ēdienreizēm.No bērnības atceros, ka, vārot zupu, vecmāmiņa vispirms sagatavoja visas sastāvdaļas, salika bļodiņās un tikai tad sāka vārīt zupu, pa vienai pievienojot dažādās sastāvdaļas. Un kā tagad atceros, ka, mums mazbērniem, tā bija iespēja čiept to, kas bļodiņās – svaigi kāposti, burkāni, ziedkāposti, kāļi aizgāja uz urrā. Pat ja ikdienā nevienmēr labprāt ēdām visu to svaigā veidā, tad atlika Emmei (tā mēs saucam vecmāmiņu) salikt dārzeņus bļodiņās, piekodināt, lai nečiepj, ka mēs jau bijām klāt un kārām mutēm ēdām.

Parasti zupā liek tos dārzeņus, kas ir pieejami, bet pamatā nemainīgi vienmēr ir kartupeļi, burkāni, bietes, ziedkāposti un galviņkāposts. Pārējais jau ir variācija (selerija, fenhelis, kāļi u.c.). Grētas gadījumā lielieski ir tas, ka zupā viņa apēd arī tos dārzeņus, ko vienus tik ļoti nemīl ēst. Ja vien tie ir nokrāsojušies sarkani un garšo mazliet pēc bietēm, tad apēd arī kātu seleriju, to pašu kāli un fenheli (kas šobrīd vairs nav mīļāko dārzeņu sarakstā).

Cena

Zupas, man liekas, ir viens no lētākajiem ēdieniem, jo to vāra vairākām dienām. Dārgākais elements ir gaļa, bet kaula gabali viennozīmīgi ir lētāki kā šķiņķa gabali. Visas zupas sastāvdaļas tika pirkas eko veikalā un kopējās izmaksas dārzeņiem uz šo daudzumu ir aptuveni 3 – 3,50 Eur. Gaļa bija dārgākais elements, jo pirku šķiņķi – apmēram 10, 00 Eur. Garšaugi (ziemā kaltēti) man bija jau mājās.

BioLoģiski komentārs

Ingas biešu zupā ir dažas neparastākas sastāvdaļas – puķkāposti un seleriju kāti, kurus noteikti vērts nomēģināt. Kā saka autore – šīs zupas izmaksas var variēt, atkarībā no iegādātās gaļas, bet labi tas, ka šo zupu var "vilkt garumā" un ēst vai visu nedēļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!