Foto: Shutterstock
Grezns un bagātīgs svētku ēdiens, piemērots nelielām viesībām un svinībām. Svaigā laša sajaukums ar auksti kūpināto paltusu (var izmantot arī sviesta zivi) veido īpaši bagātīgu garšas buķeti, kuru papildina gaļīgās tīģergarneles. Zivis un tīģergarneles sutinās maigā diļļu mērcē, bet sacepuma virskārtu veido plāna kartupeļu kārtiņa, kuru kārto zvīņu formā.
105Minūtes
16Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
75 gsviests60 gmilti1 ĒKsausais baltvīns šķipsnamalts muskatrieksts šķipsnasāls0.5 TKDižonas sinepes300 mlpiens2 ĒKsmalki sagriezti sīpolloki2 saujaskapātas dilles2 vidēji kartupeļi300 glasis bez ādas300 gkūpināts paltuss vai sviesta zivs300 gtīģergarneles1 TKoliveļļa50 gsviests2 ķiploka daiviņas

Sagatavošana

1

Ja izmanto saldētas garneles, tās izņem atkausēties. Smalki sakapā lokus un dilles.

2

Gatavo diļļu mērci. Sasilda nelielā katliņā pienu, nav jāvāra. Mērces katlā vai dziļā pannā izkausē sviestu, pievieno miltus, tos, pāris minūtes maisot, apcep. Noņem katlu no uguns, pievieno vīnu, sinepes, sāli, pierīvē muskatriekstu, labi izmaisa.

3

Pēdējo iemaisa silto pienu, to lejot pakāpeniski un visu laiku maisot. Liek katlu atpakaļ uz uguns. Nepārtraukti maisot, karsē mērci, līdz tā sabiezējusi, apmēram 6 minūtes.

4

Noņem mērci no uguns un iemaisa lokus un dilles. Mērci ielej sacepuma traukā.

5

Liek karsēties cepeškrāsni uz 200ºC. Sagriež kumosa lieluma gabaliņos abas zivis, notīra garneles un iemaisa diļļu mērcē. Pagatavo sacepuma glazūru. Panniņā liek olīveļļu, sviestu un viegli saspiestas ķiploka daiviņas. Karsē, līdz sviests izkusis un ķiploks apcepies, noliek malā.

6

Ja izmanto jaunos kartupelīšus, tos rūpīgi nomazgā un sagriež plānās šķēlēs ar visām miziņām. Vecos kartupeļus mizo un pēc tam sagriež plānās jo plānās šķēlēs.

7

Kartupeļus kārto pāri zivīm zvīņu veidā. Izmantojot karoti, pāri pārlej ķiploku sviestu, cenšoties uzliet visiem kartupeļiem. Ķiploku neizmanto.

8

Pārkaisa ar sāli un liek cepties karstā cepeškrāsnī 50 - 60 minūtes, līdz kartupeļi zeltaini un mērce apakšā burbuļo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!