Foto: DELFI
Man jau gadus desmit ir tradīcija 31.decembrī izvārīt lielu katlu ar soļanku. Tādu riktīgu - ar dienu iepriekš sagatavotu buljonu, divu veidu gurķīšiem un piecām gaļas zortēm. Tad 1.janvārī nav jāzīlē veikalu darba laiki un atliek tikai izpētīt TV programmu, lai uzzinātu, kurā kanālā rāda "Ar vieglu garu!".
28Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

BULJONAM:250 gliesa cūkgaļa350 gliesa liellopa gaļa3 lūdens2 lauru lapas1 sīpols, nemizots2 ķiploka daivas70 gselerijas sakne0.5 ĒKsāls pētersīļu vai diļļu kāti SOĻANKAI:4 mednieku desiņas, ripiņās6 cīsiņi, ripiņās200 gcūkgaļas krūtiņa, salmiņos4 ĒKtomātu pasta4 ķiploka daivas, nomizotas400 mlkonservēti tomāti savā sulā2 lieli sīpoli, šķēlītēs3 burkāni, salmiņos6 kartupeļi, salmiņos7 skābēti gurķi, salmiņos4 marinēti gurķi, salmiņos200 mlgurķu sālījums1 bundžiņa melno olīvu PASNIEGŠANAI:2 citroni pētersīļi, sakapāti skābs krējums

Sagatavošana

1

Katlā liek abas gaļas, pārlej ar ūdeni. Kad sāk vārīties, tad noputo un pieliek visas pārējās sastāvdaļas. Vāra uz nelielas liesmas zem vāka 2,5 stundas, tad nogriež liesmu, buljonu nokāš, gaļu izņem, sasmalcina. Buljonu lej atpakaļ katlā, liek tajā gaļu.

2

Padoms: buljonu vislabāk vārīt iepriekšējā dienā.

3

Uzkarsē pannu, liek cepties cauraudzīti. Kad iztek tauki, pieliek sīpolus un cep, kamēr sīpoli caurspīdīgi. Tad pieliek desiņas, cīsiņus, burkānus un cep 5-6 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Pievieno tomātu pastu, apmaisa visu un cep vēl 1-2 minūtes. Maisīt ir svarīgi, lai "nepierauj" pie pannas.

4

Kamēr viss cepas, uzkarsē iepriekš izvārīto buljonu ar gaļu, liek iekšā kartupeļu salmiņus un vāra, kamēr kartupeļi ir mīksti.

5

Pievieno pannas saturu katlam. Pannā ielej drusku buljona, atskrubina ar lāpstiņu visu, kas pielipis pannas dibenam un malām, lej katlā arī šo atvārījumu. Vāra zupu uz mazas liesmas 10 minūtes, līdz burkāni mīksti.

6

Liek katlā gurķu salmiņus, gurķu sālījumu un olīvas ar visu sālījumu. Sablendē konservētos tomātus ar ķiplokiem, lej katlā.

7

Vāra zupu uz nelielas liesmas vēl 10 minūtes. Nogriež uguni, uzliek vāku, ļauj "nogatavoties" un atdzist kādu stundiņu. Pagaršo un, ja vajag, "piešauj" sāli.

8

Pirms pasniegšanas pārkaisa ar zaļumiem, pievieno krējumu un liek bļodā pāris nomizota, plāni sagriezta citrona šķēlītes.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!