Foto: Antra Gaisa
“Kandavas novads dzīvo ar garšu!" – tā skan Kandavas novada devīze, tāpēc novadā ir izveidojušies kandavniekiem raksturīgi ēdieni un dzērieni, piemēram, svilpene jeb tauku putra, kuru, iepriekš pasūtot, iespējams nobaudīt Kandavas novada muzejā vai Amatniecības centrā.

Atmiņās par svilpeni, kuras garšu vecākā iedzīvotāju paaudze mēdz salīdzināt ar bērnības garšu, stāsta Kandavas Amatniecības centra vadītāja Kitija Švīgere: "Kāpēc svilpene? Šo nosaukumu putrai devusi mana mamma. Kad mana mamma stāstīja par ģimenes vēsturi un piedzīvoto, pieskārās arī ēst gatavošanai, jo mūsu dzimtā visas sievietes ir bijušas labas saimnieces. Mammai bija 8 gadi, viņas ģimene atgriezās no Sibīrijas. Ģimenē bija 6 cilvēki – liela ģimene. Svilpene jeb tauku putra, tās vieglās pagatavošanas dēļ, ģimenē tika ēsta bieži un mammai, kā jau bērnam, gribējās ko citu. Tāpēc, stāstot par svilpeni, mammai tā palikusi atmiņā kā kaut kas negaršīgs. Es kā bērns iztēlojos, ka tas ir kaut kas trekns ar krietnu tauku kārtu. Taču nesen, pirms kādiem sešiem gadiem, vēlreiz pajautāju mammai – kā īsti jāvāra tā svilpene? Pamēģināju. Izrādās tā ir garda. Visi, kas to nobaudījuši, ir atzinīgi novērtējuši."

Foto: Dagnija Gudriķe

Kā tad gatavojama tauku putra jeb svilpene?

4Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

žāvētas cūkas ribiņas300 gmiežu putraimi pēc garšassāls2 sīpoli

Sagatavošana

1

Gaļu pārlej ar ūdeni, vāra, noputo un turpina vārīt 1,5-2 stundas, līdz tā viegli atdalās no kauliem.

2

Gaļu atdala no kauliem, sasmalcina, liek atpakaļ buljonā. Pievieno vairākos ūdeņos noskalotus putraimus, sīki sakapātus sīpolus, sāli un vāra, līdz putraimi ir mīksti.

3

Putrai jābūt tik biezai, lai tā būtu strebjama.

Amatniecības centra vadītāja gan piebilst, ka bez iepriekšminētajām putras sastāvdaļām, ir vēl viena – slepena, kuru viņa gatava atklāt vien tad, kad būsiet atbraukuši uz Kandavas Amatniecības centru nogaršot svilpeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!