Foto: F64
Kurzemnieku nacionālie rauši, gardie rudzu rausīši ar kartupeļu un burkānu pildījumu, kas nu jau citur pasaulē simbolizē visu Latviju. Man labāk garšo, ja sklandrauši nav saldi un, ja tie, līdzīgi kā gaļas pīrāgi, piesien dūšu.
70Minūtes
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

MĪKLAI:2 glāzesrupja maluma rudzu milti1 glāzeūdens50 gsviests PILDĪJUMAM:1 glāzevārīti kartupeļi (apmēram 3 kartupeļi)1 kgburkāni50 gsviests2 ĒKskābs krējums3 olas pēc garšassāls

Sagatavošana

1

Sālsūdenī novāra kartupeļus un burkānus ar visām mizām. Tos var vārīt vienā katlā. Kad dārzeņi mīksti, tos nedaudz atdzesē, lai var noturēt rokās. Tad nomizo.

2

Gatavo atsevišķi kartupeļu pildījuma masu un burkānu masu. Kartupeļus liek bļodā un ar dakšiņu vai kartupeļu stampiņu saspaida putrā, pievieno kausētu sviestu, vienu olas dzeltenumu un sāli pēc garšas. Visu labi izmaisa.

3

Burkānus saspaida ar dakšiņu vai ar stampiņu, pievieno divas olas, skābu krējumu un sāli pēc garšas.

4

Liek karsēties cepeškrāsni 180ºC. Sagatavo cepamo plāti, to izklājot ar cepamo papīru.

5

Gatavo mīklu - sajauc miltus ar ūdeni un iemīca sviestu, veidojoties stingrai mīklai. Apkaisa galdu ar miltiem un plāni izveltnē mīklu. Man patīk nelieli sklandrauši, bet katrs var tos taisīt, cik lielus vēlas. Ar platu glāzi izspiež apļus, ar pirkstiem ārējo malu paceļ uz augšu, veidojot sētiņu. Galu galā, "sklanda" kurzemniekiem nozīmē "žogs". Izveidoto rausīti liek uz cepamās plāts.

6

Kad rauši gatavi, tos vispirms pilda ar kartupeļu masu, ar karoti izlīdzinot, pa virsu liek burkānu masu ar nelielu kaudzīti. Pildītos raušus liek karstā krāsnī un cep gatavus, līdz mīklas groziņš ir sauss un burkāni zeltojas, apmēram 20 - 30 minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!