Foto: Privātais arhīvs
"Ķirbju krēmzupa ir mans top rudens ēdiens, turklāt to var gatavot tik dažādās variācijās, ka tā nekad neapnīk," par savu zupu stāsta Zane. Konkursam viņa piedāvā ļoti sātīgu (tas nav pārspīlēti teikts, jo, pēc autores vārdiem, pat zupas skeptiķi bija labi paēduši) ķirbju krēmzupu, kas pasniegta kraukšķīgā maizes kukulītī, ko pēc tam gardu muti notiesāt. Starp citu, pagatavojot šo zupiņu, nebūs arī trauki jāsmērē!
10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 1
1 maizes klaips (apaļš vai ķieģelītis)1.5 kgķirbis2 gab.burkāni (vidēja lieluma)2 ĒKsviests500 mldārzeņu buljons pēc garšastimiāns60 gkokosriekstu piens100 gkausētais siers pēc garšasķirbju sēklas pēc garšassāls un pipari

Sagatavošana

1

Vispirms jāsagatavo zupas trauks jeb maize. Nogriež maizes kukulītim virsējo kārtu, lai tas kalpotu kā vāciņš. Pēc tam ar nelielu nazīti rūpīgi izgriez maizes viduci, lai paliek garoza un nedaudz mīkstums. Ja ir vēlme, var iesmērēt maizes iekšpusi ar sviestu un ķiploku, tad tā būs vēl gardāka.

2

Sakarsē krāsni 200oC karstu.

3

Liek izgrebto maizi cepeškrāsnī un blakus noliek vāciņu. Cep aptuveni 10 minūtes, līdz maize ir viegli apbrūnējusi. Ņem ārā un atdzesē.

4

Sagriež ķirbi gabalos ar visu mizu, apslaksta nedaudz ar olīveļļu un smalki sakapātu timiānu un liek cepties uz 25-30 minūtēm, līdz ķirbis ir gandrīz mīksts.

5

Sagriež burkānus plānās šķēlītēs.

6

Sakarsē pannā vai katlā sviestu un liek cepties burkānus ar timiānu. Pēc mirkļa pievieno sakapātu sīpolu un caur ķiploku spiedi izspiestu ķiploku. Kad burkāni ir jau gandrīz mīksti, nogriež uguni un atstāj dārzeņus zem vāka.

7

Kad ķirbis ir gatavs, nogriež tiem mizu un sagriež mazākos gabaliņos. Šādi miziņa ļoti viegli nonāks nost, turklāt ķirbis būs aromātiskāks.

8

Pievieno ķirbi burkāniem, pārlej ar buljonu un pasautē aptuveni 10 minūtes.

9

Kad dārzeņi ir mīksti, ar rokas blenderi vai krūzes blenderī sablendē dārzeņus. Tad var pievienot kausēto sieru un kokosriekstu pienu un vēlreiz sablendēt. Ja konsistence šķiet pārāk bieza, pievieno nedaudz buljonu vai karstu ūdeni. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Pasniedz zupu apgrauzdētajā maizes klaipiņā un dekorē ar ķirbju sēklām. Kad zupa ir apēsta, droši ēd arī apgrauzdēto maizi, tā būs izcili garda - no iekšpuses mitra no zupas, bet no ārpuses kraukšķīga kā grauzdiņi. Īsta garšas bauda! Pagatavotāji noteikti nenožēlos!

Foto: Privātais arhīvs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!