Foto: DELFI
Šķelto zirņu biezputras pagatavošana sākotnēji būs diezgan ilgs process, jo paies pāris stundas, kad zirņi uzbriedīs, bet gala rezultāts būs tā vērts – katlā kūpēs ļoti sātīgs un gards ēdiens, kas spēs remdēt izsalkušos vēderus vienā mirklī.

Uzreiz atzīmēšu, ka receptē ir minēts jau uzbriedušu zirņu daudzums, kas tika iebērti krūzē.

70Minūtes
9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

BIEZPUTRAI:3 glāzesšķeltie zirņi4 glāzesūdens1 ĒKsāls (ar kaudzīti) MĒRCEI:320 gžāvēta cūkgaļa (ar speķīti) pēc garšassāls pēc garšaspipari1 sīpols

Sagatavošana

1

Un tagad soli pa solim – šķeltos zirņus no paciņas izber bļodā, uzlej virsū ūdeni un kārtīgi nomazgā. Mazgāšanas laikā ūdens ar zirņiem paliks miltaini balts, bet to ir jālej nost, jālej jauns ūdens un jāsakalo tik ilgi, līdz tas vairs nav baltā krāsā.

2

Tad zirņus atstāj uz pāris stundām piebriest. Kamēr zirņi briest, es vienmēr pavaktēju ūdens krāsu un apmaisu tos. Ja ūdens ir atkal balts, tad noleju to un atkal atstāju zirņus briedināties tīrā ūdenī. Zirņi būs piebrieduši tad, kad tie dubultosies apjomā.

3

Zirņus atkal noskalo, ber katliņā. Tiem pielej klāt četras glāzes karsta ūdens, liek vārīties uz nelielas liesmas. Atceries, ka zirņiem nevajadzētu peldēt ūdenī, tāpēc nepievieno vārīšanās laikā pārāk daudz ūdens, tad tev sanāks zirņu zupa. Vārīšanās laikā neaizmirsti arī noputot zirņus.

4

Kamēr zirņi vārās, var sagriezt žāvētu gaļu kubiciņos. Ja ir vēlme, tad var sagriezt arī nelielu sīpolu, ko pēc tam pievienot gaļas mērcei.

5

Kad ūdens sāk mutuļot, pievieno sāli. Vāra uz nelielas liesmas, līdz zirņi kļūst mīksti un sāk jukt ārā. Kad tas notiek, tad labāk zirņus maisīt, lai tie nepiedegtu. Biezputra būs gatava tad, kad tā būs tumīga un zirņi izšķīduši, bet, ja šķiet, ka tie vēl nav gana izšķīduši, zirņus var sastampāt ar kartupeļu stampu.

6

Gatavo mērci. Paņem pannu, tad liek karsēties to uz plīts. Nekādā gadījumā nelej pannā eļļu, jo no gaļas jau tāpat kusīs tauki. Uz sakarsētās pannas ber gaļas kubiņus, pievieno sāli un piparus, sacep gaļu zeltaini brūnu, tad pievieno sīpolus un turpina cept, līdz tie ir zeltaini. Pievieno sāli un piparus,

7

Šķīvjos vispirms liek šķelto zirņu biezputru, pēc tam to pārlej ar kārdinošo žāvētās gaļas mērcīti. Ēdiens lieliski garšos tandēmā ar glāzi auksta kefīra. Tāpat šķelto zirņu biezputra būs garda arī nākamajā dienā, ja vien to sacepsi uz pannas.

Lai labi garšo!

Foto: DELFI

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!