Foto: DELFI
Kartupeļu pankūku mīļi allaž sūkstās, ka rīvēšana ir tik kaitinoša, ka labāk palikt bešā. Bet, ja jārīvē kartupeļi cepelīniem, ķēpīgais process nesagādā galvassāpes, jo visu laiku sapņo, kā iekodīsies cepelīnā un saldā krējuma mērcīte tecēs pāri zodam.
8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

8 gab.kartupeļi4 gab.ar mizu vārīti kartupeļi200 gcauraudzītis200 mlsaldais krējums2 sīpoli pēc garšassāls pēc garšasmalti melnie pipari tauki cepšanai

Sagatavošana

1

Sarīvē svaigos kartupeļus, masu lej marlē, galus aizsien un to kaut kur pakar, apakšā paliekot bļodu. Var ar rokām nedaudz kartupeļu masu paspaidīt, lai izdalītos šķidrums. Svaigo kartupeļu masai jābūt diezgan sausai.

2

Tikmēr smalki sagriež sīpolus un liek cepties sakarsētā eļļā. Tikpat mazos gabaliņos sagriež cauraudzīti un pievieno sīpoliem. Cep, ik pēc brīža apmaisot, pēc tam ar karoti pārliek bļodiņā.

3

Ņem ar mizu novārītus kartupeļus, nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. Pievieno marlē stāvējušo svaigo kartupeļu masu. Visu sajauc kopā. No bļodas, kur satecējusi kartupeļu sula, paņem visu kartupeļu cieti, kas nogulsnējusies dibenā. Masu ar rokām sajauc kopā, pievieno sāli un piparus.

4

No kartupeļu masas plaukstā veido mazas pankūciņas, iekšā liek nedaudz gaļas un sīpolu masas, maliņas aizloka ciet. Liek cepelīnus pannā uzkarsētos taukos vai eļļā apcepties no abām pusēm. Apceptos tīstoklīšus kārto vienu otram blakus čuguna "pīlē". Trauka izvēle te ir ļoti svarīga, ir mēģināts cepelīnus pagatavot katlā, bet bija pavisam cita garša. Kaimiņiene gan saka, ka vajag vien katlu ar dikti biezu dibenu, tad arī esot labi.

5

Kad visi cepelīni sarindoti "pīlē", pannā ielej karstu ūdeni un ļauj, lai tas 15–20 sekundes pavārās, ar karoti vēl paskrubinot nost no pannas cepelīnu gabaliņus. Šo šķidrumu lej virsū cepelīniem, ja ūdens knapi apsedz cepelīnus, ir sanācis nomērīt īsto ūdens daudzumu. Visu bagātīgi pārlaista ar saldo krējumu, "pīlei" uzliek vāku, liek to uz plīts un sautē cepelīnus apmēram 30-40 minūtes.

6

Pasniedz ar skābo krējumu.

Iesūtījusi: Maruta

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!