Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Krusta maizītes ir tradicionāls Lieldienu našķis, ko ēd Lielajā piektdienā. Tomēr, ēšanas paradumiem mainoties, tās pasniedz arī īpašās svētku reizēs, piemēram, Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Atšķirībā no citām smalkmaizītēm, to pagatavošanai izmanto gan kviešu, gan rudzu miltus. Bet maizītēm virsū tiek veidots dekoratīvs krusts, kas simbolizē Jēzus sišanu krustā.
21Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 12
500 gkviešu milti250 grudzu milti1 TKsāls90 gsviests (kubiņos)1 TKkanēlis0.5 TKmuskatrieksts (rīvēts) šķipsnakardamons šķipsnamaltas krustnagliņas60 gmuskovado cukurs150 gžāvētu augļu maisījums90 gžāvētas aprikozes7 gsausais raugs300 mlsilts piens2 ĒKiesala ekstrakts2 olas KRUSTIŅIEM:90 gmilti2 ĒKpūdercukurs PIEDERUMI: dziļās mafinu formiņas vai panna papīra mafinu formiņas

Sagatavošana

1

Lielā bļodā iesijā abu veidu miltus un sāli. Ar rokām ieberž miltu masā sviestu, līdz izveidojusies drupačaina mīkla. Pēc tam mīklā iemaisa kanēli un pārējās garšvielas, muskovado cukuru, žāvētos augļus un raugu.

2

Kad mīkla apmaisīta, tajā uztaisa bedrīti, kurā ielej sakultu piena, olu un iesala ekstrakta masu. Mīklu kārtīgi samaisa, līdz tā mīksta un vienmērīga. Pēc tam to pārliek uz virsmas, kas apkaisīta miltiem, un mīca aptuveni 10 minūtes, līdz tā elastīga. Mīklu pārliek bļodā, kas ietaukota ar eļļu, pārklāj ar cepamā papīra sloksni un atstāj siltā vietā uzrūgt 45 minūtes.

3

Pēc tam mīklu izņem no bļodas un mīca vēl dažas minūtes. Tad sadala 12 vienādās daļās un katru plācenīti izveido apaļu. Plācenīšus izkārto uz cepamā papīra sloksnes, apklāj ar vēl vienu ietaukotu cepamā papīra sloksni un ļauj uzrūgt vēl 45 minūtes.

4

Gatavo masu krustiņiem – miltus sajauc ar 3-4 ēdamkarotēm auksta ūdens, lai veidotos pastas konsistence.

5

Mīklas gabaliņus ievieto formiņās. Katrā no mīklas plācenīšiem ar nazi iegriež krustu un aizpilda to ar miltu pastu.

6

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Maizītes liek cepeškrāsnī un cep 15-20 minūtes.

7

Kamēr maizītes cepas, pagatavo glazūru. Pūdercukuru sajauc ar ēdamkaroti karsta ūdens un samaisa, līdz iegūta sīrupveidīga masa.

8

Kad maizītes gatavas, izņem no krāsns un apsmērē ar pūdercukura sīrupu. Pēc tam ļauj tām atdzist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!