Foto: Privātais arhīvs
Balerīnas Pavlovas kūka mazām un lielām balerīnām. Uz šo kūku aci jau biju uzlikusi sen, bet kaut kā vienmēr likās, ka tās pagatavošana ir grūts un piņķerīgs pasākums un tādēļ es to reizi no reizes atliku un atliku. Taču pienāca diena, kad sapratu, nē... nu tak vajag pamēģināt!

Jautājot Googles tantei pēc Pavlovas receptēm, nākas sevi pārsteigt ar to, cik to ir daudz. Un, lai pagalam saputrotu galvu iesācējam, tās arī ir atšķirīgas viena no otras. Un atšķiras tieši galvenās sastāvdaļas pagatavošanā - bezē pamatnē. Tādēļ vien jau var atmest ar roku šai kūkai. Kā lai cilvēks vulgaris saprot, pēc kuras receptes vadīties? Galveno sastāvdaļu daudzumi - olu baltumi, kartupeļu ciete, vīna etiķa vai citrona sulas, pūdercukura daudzumi dažādās receptēs būtiski atšķiras. Arī cepšanas ilgums un temperatūra katrai kūkai savs.

Pirmo reizi apjuku un secināju, ka nekas jau cits neatliek kā čujs, ņuhs un poņa. Neba nu pirmā reize, un gan jau kaut kā tikšu galā. Pārlasot receptes, secināju, ka palikšu pie 5 olām. Tālāk pūdercukurs... Hmmm, rēķinot vidējo aritmētisko - 50 grami uz 1 olu. Labi, riskēsim! Vīna etiķis un kukurūzas vai kartupeļu ciete... ko ar tiem? Un jau atkal dziļas pārdomas, ko darīt. Un atkal - čujs, ņuhs un poņa - ņemšu 1 ēdamkaroti kartupeļu cietes un 1 tējkaroti vīna etiķa. Un, visbeidzot, cepšana. Te nu gan ir jāpazīst sava cepeškrāsns. Man ir mazā, elektriskā tāpēc karstums ir diezgan liels. Tāpēc iesākumā kādas 10 minūtes cepu 150 grādos, tad nākamo stundu 140 grādos, un vēl kādas 15 minūtes 130-120 grādos. Vadoties pēc tā, lai apvalks būtu stingrs - kraukšķīgs, bet viducītis mīksts. Kā arī lai bezē nebūtu nocepies brūns. Pēc tam jau vieglākais posms - ļaut krāsnī atdzist.

Tālāk jau viss vienkārši, parasti kūku papildina ar sakultu saldo krējumu un daudz daudz augļiem vai ogām.

Bet nu - visu soli pa solim no sākuma!

6Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

5 olu baltumi250 gpūdercukurs1 ĒKkartupeļu ciete1 TKvīna etiķis500 mlsaldais krējums svaigas ogas vai augļi

Sagatavošana

1

Olu baltumus liek tīrā sausā traukā un sāk putot. Puto, līdz parādās stingras putas. Pēc tam lēnām - pa vienai karotei - ber klāt pūdercukuru un puto, līdz cukurs pilnībā izkusis, nākamo cukura karoti pievieno pēc tam. Un kuļ, līdz masa ir tik stingra, ka var tornīti taisīt.

2

Olu masā uzmanīgi iesijā karoti kartupeļu cietes, to iecilā un tad pievieno tējkaroti vīna etiķa.

3

Pēc tam masu izklāj uz cepamās formas, kas izklāta ar cepamo papīru. Var arī likt uz cepamās plāts un aplīti uzzīmēt uz cepamā papīra. Arī šeit katrs dara, kā uzskata par vajadzīgu. Masu ieklāj tā, ka maliņas ir nedaudz augstākas par viducīti. Tad liek iepriekš uzkarsētā krāsnī cepties. Sākumā pirmās 10 minūtes es cepu 150 grādos, tad stundu 140 grādos un, visbeidzot, vēl kādas 15 minūtes 130 grādos un tad ļāvu bezē pamatnei atdzist turpat krāsnī. Un jā, atdziestot virsējā kārta var ieplaisāt... un tas pat ir ļoti labi, jo tad var redzēt vai viducis solās būt putna piena maigumā.

4

Tālāk jau seko vienkāršākā daļa. Sakuļ saldo krējumu stingrās putās. Es to sajaucu ar pašgatavotu olu krēmu sabanjoni un uzsmērēju virsū kūkai. Dekorēju ar dārza mellenēm un zemenēm. Viss! Servē galdā un slavē, cik garda kūka sanākusi. Tik gaisīga, viegla ar patīkamu ogu svaigumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!