Foto: Shutterstock
Brīnišķīgs vakariņu sacepums. Cienīgs, lai pasniegtu nelielās viesībās. Apakšējā kārtā laša gabaliņi pikantā sinepju mērcē, pa virsu raupji saspaidīta kartupeļu biezputra, kas sajaukta ar spinātiem un sakultām olām. Cepoties, veidosies atraktīva un ļoti garšīga sacepuma virsējā kārta. Vēl apetelīgākam izskatam, pa virsu uzkaisi siera skaidiņas, kas kūstot greznos sacepumu. Ja vēlies, vari sacepumu cept vairākās mazās panniņās nevis vienā lielā.
60Minūtes
17Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
KARTUPEĻU BIEZPUTRAI:1 kgkartupeļi2 lielas olas400 gspināti85 gkūstošs siers šķipsnamuskatrieksts LASIM:500 glaša fileja1 sīpols2 krustnagliņas1 lauru lapa300 mlpiens300 mlzivju vai dārzeņu buljons25 gsviests2 ĒKolīveļļa50 gmilti1 TKgraudu sinepes

Sagatavošana

1

Notīra un sagriež gabaliņos kartupeļus. Ja spinātiem tiek izmantotas lielās lapas, tās sagriež sīkāk, noliek malā. Sarīvē sieru skaidiņās. Uzvāra sālsūdeni kartupeļiem, vāra kartupeļus mīkstus, apmēram 10 minūtes, nokāš un raupji saspaida.

2

Tikmēr katliņā vai dziļā pannā liek lasi ar ādu uz leju, aplej ar pienu, buljonu, liek klāt tīru, četrās daļās pārgrieztu sīpolu, krustnagliņas, lauru lapu. Uz straujas uguns uzvāra, tad nogriež minimālu karstumu, apsedz ar vāku un sutina 5 minūtes. Ja sacepumam izmanto balto zivi vai citu plānāku zivi kā lasi, tad sutināšana būs vajadzīga tikai 2 – 3 minūtes. Kad lasis gatavs, to izceļ no piena un noliek uz šķīvja. Šķidrumu izkāš caur sietiņu un noglabā.

3

Liek karsēties cepeškrāsni uz 180ºC. Pannā tikmēr gatavo mērci. Karsē sviestu ar eļļu. Kad taukvielas karstas, iemaisa miltus. Tos maisot apcep apmēram 2 minūtes, līdz patīkami smaržo. Noņem pannu no uguns un lēnām iemaisa noglabāto, karsto zivs buljonu ar pienu. Liek pannu atpakaļ uz uguns un maisot uzvāra. Uz nelielas uguns vāra tik ilgi, līdz mērce sabiezējusi, tad iemaisa sinepes, pagaršo sāli.

4

Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Saspaidītajos kartupeļos iemaisa olu dzeltenumus, spinātus un lielāko daļu no rīvētā siera. Pārbauda sāli, pievieno svaigi maltus melnos piparus, pierīvē muskatriekstu. Olu baltumus sakuļ stīvās putās un uzmanīgi iecilā kartupeļu spinātu masā.

5

Sacepuma pannu, kuru liks cepeškrāsnī, nedaudz ieeļļo. Ar dakšiņu sadala lasi palielās pārslās un liek sacepuma pannā pašā apakšā, pāri lej sinepju mērci un kā pēdējo kārtu liek kartupeļu spinātu biezeni, pārkaisa ar atlikušajām siera skaidiņām. Cep apmēram 35 – 40 minūtes, līdz kartupeļi zeltaini ar kraukšķīgu siera garoziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!