Foto: Privātais arhīvs
"Mēdz teikt, ka tieši slinkums virza pasaules progresu. Šo apgalvojumu var attiecināt arī uz to, kā radās šīs mīklas recepte. Kāda lietainā brīvdienā gribēju piesildīt māju ar pīrādziņu aromātu, bet konstatēju, ka pa rokai nav ne olu, ne sviesta paciņas, ne skāba krējuma, ko parasti biju radusi izmantot rauga mīklas gatavošanai. Nolēmu eksperimentēt, mīklas gatavošanai izmantojot produktus, ko izdevās "sakasīt" ledusskapī un virtuves skapīšu krājumos. Rezultāts izdevās vairāk kā pārliecinošs, jo speķa pīrādziņi no šīs mīklas sanāca ļoti mīksti un pufīgi, bet ābolu plātsmaize – īpaši sulīga, turklāt bez liekiem tēriņiem," tā savu rauga mīklas recepti piesaka Antuanete.
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 kgmilti11 gsausais raugs600 ml3.5% piens40 gsviests60 mleļļa3 TKsāls3 TKcukurs

Sagatavošana

1

Uzsilda pienu, kam pievieno sāli, cukuru un sviestu. Maisa, līdz sviests ir izkusis, tad pakāpeniski pievieno miltus, kas iepriekš samaisīti ar sauso raugu, un mīca mīklu (es izmantoju mikseri), pēc aptuveni 5 minūtēm pievieno eļļu un turpina mīcīt vēl pāris minūtes.

2

Padoms: ja sviesta nav, var izmantot tikai eļļu (100 ml).

3

Liek mīklu bļodā, pārklāj ar drāniņu un siltā vietā raudzē aptuveni divas stundas siltumā (mīklas raudzēšanai var izmantot arī cepeškrāsni, kas uzsildīta līdz 30 grādiem), ik pa laikam atmīcot mīklu, kad tā pacēlusies (atmīcīšana jāveic aptuveni 3x).

4

No gatavās mīklas veido pīrādziņus ar dažādiem pildījumiem, liek uz plāts un pirms cepšanas pīrādziņus vēlreiz uzraudzē, tad apsmērē ar olu un liek cepties 180 grādos uz aptuveni 10 minūtēm.

5

Mīkla ir ideāli piemērota arī plātsmaizes pamatnei un citu rauga mīklas iztrādājumu gatavošanai.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!