Foto: DELFI
Pašu cepta maize – tas nebūt nav sarežģīts uzdevums. Ja garšvielu plauktiņā ir sausais raugs, milti un ūdens, ar to pietiek, lai izceptu kārdinošu maizes klaipiņu.
135Minūtes
8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

400 gkviešu milti50 grudzu milti50 gzirņu milti320 mlūdens20 gsausais raugs1 TKsāls1 ĒKcukurs50 griekstu un sēkliņu maisījums

Sagatavošana

1

Sauso raugu aplej ar siltu ūdeni, ar dakšiņu samaisi un atstāj atdzīvoties uz 10-15 minūtēm. Kad parādījusies putaina virskārta, raugs ir atdzīvojies.

2

Lielā bļodā sajauc trīs veidu miltus, sāli, cukuru un ar dakšiņu visu rūpīgi samaisi.

3

Rauga maisījumu pievieno sausajām sastāvdaļām un iemaisi. Sāc mīcīt masu ar rokām. Sākumā mīkla šķitīs ļoti ķepīga, taču pēc dažu minūšu mīcīšanas tā padosies labāk un atdalīsies no plaukstām. Visērtāk mīklu mīcīt ar delnas palīdzību.

4

Kad mīkla jau savēlusies pikucī un visas sausās sastāvdaļas iemaisītas, liec to uz miltiem izkaisītas galda virsmas un turpini mīcīt ar roku. Mīcīt vajadzētu tik ilgi, līdz, iespiežot ar pirkstu, tajā veidojas atsperīga iedobe, kas atlec atpakaļ.

5

Kad mīklai iegūta šāda konsistence, liec to atpakaļ bļodā, pārklāj ar dvieli un liec siltā vietā uzrūgt. Mīklu vajadzētu raudzēt tik ilgi, kolīdz tā pieņēmusies apjomā divreiz lielāka.

6

Tad no mīklas izveido vienu lielu vai divus mazākus kukulīšus. Liec uz cepamās pannas, kur izklāts cepamais papīrs. Atstāj vēlreiz kukulīšus uzbriest.

7

Apsmērē maizīti ar ūdeni, lai tā izceptos zeltaini kraukšķīga no ārpuses. Vienu maizes kukulīti pēc ūdens apsmērēšanas apber ar riekstiem un sēkliņām.

8

Cep 200 grādos 20 minūtes, līdz maizes virskārta kļuvusi zeltaini brūna. Lai maizītei izceptos kraukšķīga garoziņa, ieliec cepeškrāsnī zem plāts karstumizturīgu trauku, kurā ieliets ūdens.

9

Atstāj uz pannas atdzist vismaz uz stundu, pārklātu ar dvielīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!