Viena no manām mīļākajām nodarbēm ir virtuves eksperimenti, mēģinot pagatavot to, ko parasti atrodam lielveikalu plauktos dažādās burciņās un bundžās. Eksperimentu pamatnoteikums - procesam jābūt vienkāršākam par iekāpšanu auto, braukšanu uz veikalu, produktu likšanu iepirkumu ratiņos, gaidīšanu rindā un produktu atvešanu mājās.

Līdz šim mani veiksmīgākie eksperimenti bijuši - pašas gatavots rikotas biezpiens, humuss un sviests. Marinēti dārzeņi nav tik vienkārši un ātri pagatavojami (jo tiem vēl vismaz pāris nedēļas jāmarinējas), tomēr tie garšo miljons reižu labāk par rūpnieciskajiem konservējumiem. Un nu saviem virtuves sasniegumiem es varu pievienot zemesriekstu sviestu!

Pagatavošanas process pavisam vienkāršs!

5Minūtes
4Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

400 ggrauzdēti zemesrieksti3 ĒKmedus2 ĒKzemesriekstu vai rapšu eļļa sāls

Sagatavošana

1

Ņem sālītus zemesriekstus, liec blenderī vai virtuves kombainā ar smalcinātāju un – lai tehnika padara visu darbu! Lai iegūtu attēlā redzamo zemesriekstu sviesta konsisteni, bija nepieciešamas aptuveni piecas minūtes. Pāris reizes es izslēdzu smalcinātāju, lai iemaisītu masā pie trauka maliņām pielipušās riekstu drumslas, un tas bija mans vienīgais darbiņš!

2

Kā zināms, zemesriekstu sviestam jābūt saldskābam, šim nolūkam iesaku izmantot medu. Ja esi pieradusi pie rūpnieciski ražotā zemesriekstu sviesta garšas, vari izmantot cukuru, taču man labāk garšo medus un es vēlos ierobežot cukura patēriņu.

3

Ja šķiet, ka rieksti nebija pietiekami sāļi, vari pievienot nedaudz sāli.

4

Un visbeidzot, lai padarītu sviestu krēmīgāku, blendējot pievieno zemesriekstu vai rapšu eļļas – to lej klāt pamazām, pa vienai tējkarotei, līdz iegūsi pareizo konsistenci.

Gatavo zemesriekstu sviestu glabā hermētiski noslēdzamā traukā – ledusskapī to var turēt mēnesi vai pat ilgāk! Protams, ja tas netiks apēsts jau pirmajās dienās!

P.S. Starp citu, esmu dzirdējusi, ka izcils zemesriekstu sviests sanākot no medū grauzdētiem riekstiem, pati vēl neesmu mēģinājusi, bet, iespējams, tas būs mans nākamais izaicinājums!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!