Foto: Privātais arhīvs
Alūksnes pusē izslavēta zupa ir buljons ar profitroļiem, ko ceļ galdā gan kāzās, gan bērēs, gan citos lielos godos. Ja par buljonu viss tā kā būtu skaidrs, tad ar profitroļiem gan viss nav tik vienkārši, tādēļ šoreiz skaidrosim, kas tie tādi un kā tos pagatavot.

Lai viestu skaidrību profitroļu jautājumā un tu iedvesmotos pagatavot kraukšķīgās, zupas aizdaram paredzētās mīklas bumbiņas, mēs iesakām noskatīties amizanto Režisora Artūra Zepa radīto video "Meklējot profitroļus", kurā redzams Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs, populārākās tūrisma vietas Alūksnē un paskaidrots, kāpēc profitroļi šajā pilsētā ir tik ļoti iecienīti.

20Minūtes
4Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

3 olas200 gkviešu milti200 gūdens šķipsnasāls

Sagatavošana

1

Visas sastāvdaļas liek bļodā un sakuļ, līdz iegūta plāno pankūku cepšanai paredzēta biezuma un konsistences mīkla.

2

Katliņā uzkarsē eļļu. Profitroļu cepšanai jāizvēlas eļļa, kas paredzēta karsēšanai augstā temperatūrā. Šim nolūkam noderēs, piemēram, rapšu vai kukurūzas eļļa, bet olīveļļa nu gan šoreiz nebūs labākā izvēle.

3

To, vai eļļa ir pietiekami karsta, pārbauda, iemetot eļļā baltmaizes gabaliņu – ja tas ātri kļūst zeltaini brūns, temperatūra ir pašā laikā, ja maize apbrūnē lēnām, piesūcoties ar eļļu, temperatūra jāpaaugstina, bet, ja maize uzreiz kļūst tumši brūna, temperatūra jāsamazina.

4

Kad eļļa uzkarsusi, caur putu smeļamo kausu lēnītēm lej mīklu eļļā. Kad mīklas bumbiņas eļļā apcepušās zeltainas un kraukšķīgas, tās ir gatavas.

5

Ar putu karoti vai sietiņu izsmeļ profitroļus no eļļas un ber lēzenā traukā, kas iepriekš izklāts ar papīra dvieli vai salvetēm, lai uzsūktu liekās taukvielas.

6

Profitroļus pasniedz kā piedevu buljonam, ceļot tos galdā atsevišķā bļodiņā, lai tie nezaudētu kraukšķīgumu, un pievienojot buljonam vien mirkli pirms baudīšanas.

Recepti iesaka Ilze Kabaka. Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!