Foto: DELFI

Kā pagatavot klasisko Valensijas ēdienu - paelju ar jūras veltēm, stāsta restorāna "Monhe Negro" šefpavārs Havjers Garsija, kurš veikalu tīkla "Rito" un žurnāla "Dienas Ēdieni" oktobra meistarklasē mācīja gatavot klasiskus spāņu ēdienus.

Havjērs iesaka paelju gatavot svētku reizei, jo tas ir īsts sociālais ēdiens, kas jāgatavo lielā pannā kuplam ēdāju pulkam. "Kā pie jums notiek svētkos? Saimniece visu dienu griež salātus, cep un vāra, bet, kad atnāk ciemiņi, viņa jau ir piekususi un vairs nav spēka svinēt. Nē! Gatavojiet paelju kopā ar viesiem - neviens nebūs piekusis!"

Svarīgākās paeljas sastāvdaļas ir rīsi un safrāns. Ja speciālos paeljas rīsus "Bomba" var aizstāt ar citiem apaļgraudu rīsiem, tad safrānu gan ne ar ko neaizstāt. Garšviela ēdienam piešķir raksturīgo zeltaino krāsu un, galvenais, neatkārtojamo aromātu!

60Minūtes
16Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
500 gpaeljas rīsi Bomba (vai citi apaļgraudu rīsi)500 gvistas fileja1 gab.ķiploks1 gab.baltais sīpols1 gab.zaļā paprika1 gab.sarkanā paprika1 gab.tomāts200 ggarneles10 gab.mīdijas čaulā100 golīvas1 gsafrāns5 gab.lauru lapas timiāns, rozmarīns250 gčorizo desa sāls, olīveļļa1.5 lūdens

Sagatavošana

1

Vispirms sagatavo safrānu: aplej ar puslitru vāroša ūdens un ļauj ievilkties.

2

Ņem dziļu pannu, uzkarsē olīveļļu. Pārgriež šķērsām ķiploka galviņu, liek cepties pannā, līdz ķiploks ir zeltaini brūns.

3

Sagriež smalkos gabaliņos vistas fileju. Izņem no pannas apcepto ķiploku, liek cepties vistas gaļu. Kad tā ir brūna, izņem no pannas.

4

Pusi paprikas, sīpolu un tomātus sagriež kubiņos un apcep pannā. Pielej safrāna uzlējumu (Havjērs to sauc par tēju) un puslitru vai litru karsta ūdens. Pievieno sāli un garšvielas un ļauj buljonam vārīties. Izteiksmīgākai buljona garšai vārīšanās laikā var pievienot dažas garneles un mīdijas.

5

Kad virums sāk burbuļot, pannā ieber rīsus, izlīdzinot pa visu pannu. Uzmanību! No šī mirkļa pannā vairs nekas netiek maisīts! Ja šķiet, ka nepieciešams papildu mitrums vai buljons, pievieno atlikušo safrāna tēju vai karstu ūdeni. Tāpat, gatavojot paelju, pannai arī netiek likts vāks.

6

Atlikušo papriku sagriež salmiņos un kārto uz rīsiem. Pievieno mīdijas, vistas gabaliņus, olīvas, garneles, čorizo desas šķēlītes, citrona daiviņas. Ja vēlas ēdienu nedaudz asāku, ņem vienu mazo čili pipariņu, nogriež tam galiņu un iedur rīsos. Kad ēdiens gatavs, piparu izņem, tas savu asumu būs "atdevis".

7

Turpina karsēt pannu, līdz viss buljons ir uzsūcies rīsos.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!