Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Ja kūku cepšana nav tavs aicinājums, šis kārtainais deserts jeb ''trifle'' ir kā radīts tev. Nekādas cepšanas, vien sastāvdaļu sajaukšana un beigās radoša vaļa deserta pasniegšanai kokteiļu glāzēs, burciņās, cilindra traukos vai bļodā. Angļiem ir lieliska tradīcija ''trifle'' desertā izmantot visu to, kas pāri palicis no Ziemassvētku vakara, lai nākamajā dienā mielotos ar šo desertu. Šajā gadījumā pārpalikumi varētu būt piparkūkas, kuras grauzt tāpat vien jau vairs negribas, arī augļi varētu būt katram mājās. Viegli pagatavojams, skaisti pasniedzams un bezgala gards deserts Ziemassvētkiem vai Jaunā gada sagaidīšanai.
30Minūtes
15Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 10
400 gpiparkūkas180 gsviests1 bundža vārīts iebiezinātais piens ar cukuru (brūnais krēms)500 gkrēmsiers1 citrons200 gcukurs60 gūdens200 mlsaldais krējums šķipsnasāls āboli2 bumbieri banāni200 mlsaldais krējums2 ĒKcukurs pēc garšasvaniļas cukurs

Sagatavošana

1

Vispirms pagatavo karameli un karamelizē augļus, jo šī sastāvdaļa salīdzinoši ilgi atdziest un kārtojumā tā jāizmanto atdzesēta. Nelielā katliņā ber cukuru, pievieno ūdeni un atstāj uz vidējas liesmas karsēties. Nemaisa! Ja ir vajadzība, nedaudz pagroza katliņu, bet ar karoti noteikti nemaisa! Kad sīrups paliek dzintara krāsā, nogriež uguni un pamazām lej klāt saldo krējumu istabas temperatūrā (var to iepriekš nedaudz pasildīt). Ja pielies aukstu saldo krējumu, masa var "saiet ziedos". Galvenais šajā brīdī saldo krējumu liet klāt pakāpeniski un karameli nepārtraukti maisīt, lai tā sabiezē un neveidojas kunkuļi. Beigās iemaisa sāli un pārlej karameli sausā, karstā pannā.

2

Karstajā karamelē liek gabaliņos sagrieztus ābolus, bumbierus, bet banānus pietaupa pašām beigām, citādi tie izšķīdīs. Ik pa brīdim apmaisi augļus, lai karamele apņem tos no visām pusēm. Kad mērce pabiezējusi, pievieno banānus un ļauj arī tiem karamelizēties. Pārlej masu kādā bļodā un atdzesē (ideāli, ja var iznest ārā).

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
3

Sasmalcina cepumus drumstalās. Katliņā izkausē sviestu, pievieno drupačām un samaisa, lai veidojas mitras drupačas.

4

Bļodā uzputo krēmsieru gaisīgā masā. Atsevišķā bļodā saputo iebiezināto pienu. Ja tas ir pārāk ciets bundžiņā, to pakarsē katliņā vai ūdens peldē. Tad pa karotei liek iebiezināto pienu krēmsierā un saputo viendabīgā krēmā. Norīvē citronam miziņu un izspiež sulu – pievieno krēmam un iemaisa. Krēmam jāsanāk saldam, bet ne šķebinošam, tāpēc var pievienot arī vairāk citronu sulu.

5

Atsevišķā bļodā lej saldo krējumu, pievieno abu veidu cukuru un saputo gaisīgā putukrējumā.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
6

Tagad patīkamākais – deserta izkārtošana traukā. Var izmantot cilindra formu, lielu bļodu, krūzītes vai glāzītes, ko nu katram gribas. Vispirms liek cepumu drumstalas, virs tām karamelizētos augļus un tad izsmērē vai, vēl labāk, ar konditorejas maisa palīdzību iespiež karameļu krēmu. Un tā atkārto kārtas, noslēdzot ar putukrējumu. Putukrējums izskatīsies kā sniega kupenas, tāpēc var tajā iespraust piparkūku vīriņus, dekorēt ar dzērvenēm, mandarīniem, kokosriekstu skaidiņām un citiem labumiem.

7

Liek kārtojumu ledusskapī ievilkties.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!